Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą buvo uždaryti iki karo naudoti Juodosios jūros laivybos keliai, todėl ES tapo pagrindiniu ukrainietiškų grūdų tranzito ir eksporto maršrutu.

Tačiau birželio mėnesį ES sutiko leisti apriboti ukrainietiškų grūdų importą į penkias valstybes nares, siekdama apsaugoti jų ūkininkus, kurie kaltino importą dėl kainų kritimo vietinėse rinkose. Šios penkios valstybės – Bulgarija, Vengrija, Lenkija, Rumunija ir Slovakija.

Lenkijos vyriausybė antradienį nusprendė pratęsti draudimą, kuris baigiasi penktadienį. Vengrija perspėjo, kad pasielgs taip pat, jei Briuselis nuspręs nepratęsti apribojimų.

Tačiau Bulgarijos parlamentas ketvirtadienį 124-69 balsais pritarė rezoliucijai nutraukti draudimą, motyvuodamas „solidarumu su Ukraina“ ir būtinybe „užtikrinti maisto saugumą pasauliniu mastu“.

Kita vertus, Rumunija nurodė, kad laikysis Briuselio sprendimo.

Bulgarija išsiskiria iš savo regiono kaimynių, nes joje yra daug saulėgrąžų aliejaus gamintojų, kurie skundžiasi dideliu sėklų trūkumu ir aukštomis kainomis nuo tada, kai buvo įvestas embargas.

Proeuropietiškų pažiūrų ministras pirmininkas Nikolajus Denkovas trečiadienį pareiškė, kad draudimo panaikinimas yra būtinas, siekiant „paskatinti konkurenciją rinkoje“ ir pažaboti infliaciją.

Sofija taip pat prašys Briuselio pagalbos „gerinti kelių ir geležinkelių infrastruktūrą, kad būtų galima greičiau gabenti ukrainietiškas prekes į trečiąsias šalis“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją