„Liepos 17 d. Rusijai nepavyko atnaujinti savo dalyvavimo Juodosios jūros grūdų iniciatyvoje. Tai iš esmės panaikino saugumo susitarimą, kuris, nepaisant karo, leido Ukrainos grūdus eksportuojantiems laivams saugiai plaukti. Rusija siekia atgrasyti visą prekybą laivais iš Ukrainos uostų. Tikėtina, kad Rusija prieš kurį laiką priėmė sprendimą pasitraukti iš susitarimo, nes nusprendė, jog sandoris nebeatitinka jos interesų“, – sakoma ministerijos pranešime ir priduriama, kad šį sprendimą Rusija slėpė skleisdama dezinformaciją ir tvirtindama, jog jos pasitraukimą lėmė susirūpinimas dėl Ukrainos minų keliamo pavojaus civiliniams laivams bei tai, kad Ukraina kariniais tikslais naudojasi grūdų koridoriumi. Jokių šių teiginių įrodymų Rusija nepateikė.

„Liepos 19 d. Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad laikys, jog visi prie Ukrainos artėjantys laivai veža ginklus. Tikėtina, kad dabar Rusijos Juodosios jūros laivynas imsis aktyvesnio vaidmens ir trikdys bet kokią prekybą, jei ji būtų tęsiama. Tačiau Rusijos Juodosios jūros laivyno vykdomos blokavimo operacijos bus rizikingos dėl Ukrainos nepilotuojamų antvandeninių transporto priemonių ir pakrančių gynybos sparnuotųjų raketų“, – sakoma suvestinėje.

Pirmadienį Rusija paskelbė pasitraukianti iš Juodosios jūros grūdų eksporto sutarties, pasirašytos pernai liepos 22 d. Stambule ir galiojusios 120 dienų, o po to kelis kartus pratęstos. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad grūdų iniciatyva gali būti tęsiama ir be Rusijos dalyvavimo, savo veiksmais Rusija nutraukė savo susitarimus su Turkija ir Jungtinėmis Tautomis, Ukraina neturi jokių sutarčių su rusais.

Trečiadienį Rusija raketomis puolė grūdų terminalus Ukrainos uostuose, nukentėjo tarptautinių ir Ukrainos prekybininkų bei vežėjų infrastruktūra. Rusijai apšaudžius Čiornomorsko uosto infrastruktūrą sunaikinta 60 tūkst. tonų grūdų.