Baltarusiai rinks 110 šalies parlamento narių ir apie 12 tūkst. vietos asamblėjų atstovų.

Rinkimai laikomi suklastotais, kadangi ilgametį šalies vadovą Aleksandrą Lukašenką supantys pareigūnai nepakvietė nepriklausomų rinkimų stebėtojų.

Pasak stebėtojų, 69 metų A. Lukašenka pirmiausia siekia pasinaudoti balsavimu, kad parodytų visiškai kontroliuojantis padėtį po protestų, kurie vyko prieš trejus su puse metų.

Užsienyje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja ketvirtadienį pabrėžė, kad ateinantys rinkimai neturi nieko bendra su demokratija.

„Tai farsas, šou, cirkas, tai nėra rinkimai,“ – tvirtino S. Cichanouskaja. Ji taip pat užsiminė apie daugybę politinių kalinių Baltarusijoje. Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, jų yra daugiau kaip 1 400.

2020 m. rugpjūtį prezidento rinkimų nugalėtoju vėl buvo paskelbtas A. Lukašenka, kuris pareigas eina nuo 1994-ųjų. Tačiau opozicija tikrąja laimėtoja laikė S. Cichanouskają.

Europos Sąjunga (ES) taip pat nebepripažįsta Lukašenkos kaip valstybės vadovo. Kelias savaites po rinkimų vyko brutaliai valdžios aparato malšinti masiniai protestai. Tuomet buvo suimta daugiau kaip 35 tūkst. žmonių.

A. Lukašenka laikomas visiškai priklausomu nuo Rusijos ir Kremliaus vadovo Vladimiro Putino.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)