Tai įrodo Argentinos Senato „YouTube“ paskyros vaizdo medžiaga, skelbia „Reuters“.

Ukrainos žiniasklaida pasirodžius vaizdo įrašui ėmė spėlioti, kad valstybių vadovai Buenos Airėse galimai aptarė nesutarimus dėl Kyvijo siekio tapti Europos Sąjungos nariu.

Vaizdo įrašai įrodo, kad Ukrainos prezidentas ir Vengrijos premjeras kalbėjosi apie dvidešimt sekundžių, o tada pradėjo bendrauti su kitais ceremonijos svečiais.

Europos Sąjungos viršūnių susitikimas planuojamas kitą savaitę. Jo metu bus nuspręsta, ar pradėti narystės derybas su Ukraina. V. Orbanas ne kartą sakė, kad tokių derybų pradžiai nepritaria. Sprendimą Europos Sąjungos valstybės narės privalo priimti vienbalsiai.

V. Orbanas taip pat grasina blokuoti 50 mlrd. eurų paramą Ukrainai iš Sąjungos biudžeto iki 2027 metų, nors vienas Europos Sąjungos pareigūnas penktadienį ir patikino, kad Briuselis neabejotinai ras būdų, kaip padėti Ukrainai, net jeigu Vengrija ir vetuotų tokią iniciatyvą.

Volodymyras Zelenskis ir Viktoras Orbanas

V. Zelenskis vėliau pranešė, kad tarp jo ir Vengrijos premjero vykęs „atviras“ pokalbis, skelbia agentūra „Reuters“.

„Jis buvo kiek įmanoma atviras – ir, žinoma, buvo kalbama apie mūsų Europos reikalus“, – sakė V. Zelenskis savo tradiciniame vaizdo kreipimesi, kuris paskelbtas „Telegram“ tinkle.

V. Orbano spaudos atstovas Bertalamas Havasis elektroniniame laiške patvirtino buvus susitikimą, tačiau nepasakė, ar Vengrijos premjeras ir toliau yra prieš Ukrainos stojimą į ES.

Volodymyras Zelenskis ir Viktoras Orbanas

„Kalbant apie Ukrainos stojimą į ES, Viktoras Orbanas davė suprasti, kad Europos Sąjungos šalys narės nuolat diskutuoja šiuo klausimu“, – sakoma laiške.

Susitiko su Urugvajaus ir Paragvajaus lyderiais


Ukrainos prezidentas V. Zelenskis naujojo Argentinos prezidento Javiero Milei inauguracijos kuluaruose susitiko su Urugvajaus prezidentu Luisu Lacalle Pou ir aptarė Ukrainos bei Lotynų Amerikos viršūnių susitikimo perspektyvas, pranešė Ukrainos prezidento kanceliarijos spaudos tarnyba.

„Darbo vizito Argentinoje metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis susitiko su Urugvajaus prezidentu Luisu Lacalle Pou“, – sakoma pranešime.

V. Zelenskis išreiškė dėkingumą už Urugvajaus poziciją Tarptautinėje jūrų organizacijoje remiant šių metų gruodį priimtą rezoliuciją dėl Rusijos ginkluotos invazijos į Ukrainą įtakos tarptautinei laivybai.

„Šiandien turiu galimybę asmeniškai padėkoti jums ir jūsų šalies žmonėms už paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, – sakė jis.

V. Zelenskis teigė, kad Ukraina šiuo metu vykdo įnirtingą kovą su Rusijos kariais mūšio lauke ir tuo pat metu stengiasi įgyvendinti Ukrainos taikos formulę, kuri yra vienas iš pagrindinių politinių instrumentų karui užbaigti.

V. Zelenskis pagyrė Urugvajaus atstovo dalyvavimą trečiajame nacionalinio saugumo ir užsienio politikos patarėjų susitikime dėl Taikos formulės įgyvendinimo.

Jis išreiškė viltį, kad kitų metų sausį Urugvajus dalyvaus ketvirtajame patarėjų susitikime, kuriame, be kita ko, planuojama aptarti pasirengimą inauguraciniam Pasaulinio taikos viršūnių susitikimui.

V. Zelenskis Buenos Airėse susitiko ir su Paragvajaus lyderiu Santiago Pena. Ukrainos vadovas, kaip pranešė jo spaudos tarnyba, padėkojo Paragvajui už tvirtą paramą jo šaliai tarptautinėse organizacijose.

V. Zelenskis informavo Peną apie Ukrainos taikos formulės įgyvendinimo pažangą ir trijų nacionalinio saugumo bei užsienio politikos patarėjų susitikimų rezultatus.

„Esame labai suinteresuoti įtraukti Paragvajų į mūsų taikos formulės įgyvendinimą“, – sakė V. Zelenskis.

Jis išreiškė viltį, kad kitame patarėjų susitikime 2024 metų sausį dalyvaus kuo daugiau Lotynų Amerikos šalių.

Abu vadovai taip pat pasikeitė nuomonėmis apie Ukrainos ir Paragvajaus prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo gilinimo galimybes.

V. Zelenskis pakvietė S. Peną aplankyti Ukrainą.

Libertarų ekonomistas Javieras Milei sekmadienį buvo prisaikdintas Argentinos prezidentu po didelę persvara iškovotos pergalės rinkimuose, kuriuose rinkėjai niršo dėl šalį kamuojančios ekonominės krizės.

„Prisiekiu Dievui ir šaliai... ištikimai ir patriotiškai eiti Argentinos tautos prezidento pareigas“, – sakė jis prisiekdamas, o kadenciją baigiantis prezidentas Alberto Fernandezas apjuosė jo pečius prezidento juosta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)