Kinų bandymą jį šnipinėti Ž. Pavilionis sako priimantis kaip įvertinimą.

„Neatakuotų komunistinės valdžios iš Pekino, jeigu kažko rimto nedaryčiau“, – LNK žinioms sakė parlamentaras.

Britai ir amerikiečiai apkaltino Kiniją plataus masto kibernetinių šnipinėjimu. Kaltinimai pateikti septyniems programišiams, priklausiusiems vienai grupuotei.

„Ta grupė, kuri yra identifikuota ir jau sankcionuota tiek Jungtinės Karalystės, tiek JAV, ją apmokėjo Kinijos žvalgyba“, – kalbėjo Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas, konservatorius Ž. Pavilionis.

Anot JAV Teisingumo departamento nukentėti galėjo ne tik Amerikos gyventojai, politikai ir įvairios bendrovės. Pekinui užkliuvo ir tarpparlamentinis aljansas dėl Kinijos, veikiantis Europos Sąjungoje (ES). Bandyta šnipinėti visus jo narius, kuriam priklauso ir du Lietuvos parlamentarai: konservatorius Ž. Pavilionis ir socialdemokratė D. Šakalienė.

Žygimantas Pavilionis

„Ilgą laiką vykdo tokio tipo išpuolius, kurių tikslas, kaip ir šios operacijos atveju, matome nutaikytas į tuos politikus, veikėjus, kurie, kaip įsivaizduoja pati Kinija, veikia prieš jos interesus“, – LNK žinioms kalbėjo informacinių karų ekspertas Nerijus Maliukevičius.

Programišiai šnipinėti bandė siuntinėdami tūkstančius kenkėjiškų laiškų, elgėsi panašiai kaip finansiniai sukčiai – siunčia nuorodas ir prisidengia įvairiomis tapatybėmis. Tikslas yra pavogti kuo daugiau duomenų.

„Gauti ar prieigą prie pašto paskyros, prie kurios prisijungus jau būtų galima daryti platesnę analizę apie žmogaus tam tikrą veiklą, jo susirašinėjimus, kontaktus, tematiką“, – apie tokius bandymus pasakojo Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) direktoriaus pavaduotojas Antanas Aleknavičius.

Informacinių karų ekspertas N. Maliukevičius tikino, jog programišiai galėjo norėti stebėti ir priimamus sprendimus, ir taip užbėgti už akių potencialiai Kinijai nepalankiems sprendimams.

Konservatorius Ž. Pavilionis sako, kad esą ne pirmas kartas, kai yra šnipinėjamas. Tačiau kaip atrodė laiškai, kuriais bandyta politiką paveikti, vis dėlto nematė.

„Aš manau, kad jie vis dėl to nepriėjo, mūsų ugnies sienos jiems neleido prieiti“, – svarstė parlamentaras.

O jeigu ir būtų matęs, esą, jų nebūtų atidarinėjęs.

„Kadangi pats klastotėmis buvau atakuojamas ir dėl to teko balsuoti Seime, šita kėdė buvo vieną kartą išsaugota, kitą kartą prarasta. Todėl esu jautrus tokios atakoms“, – tikino Ž. Pavilionis.

Nors amerikiečiai kalba apie atakas surengtas prieš trejus metus, pasak NKSC atstovų, tai tebuvo bandomojo pobūdžio laiškai, kurie nebūtinai padarė kažkokią žalą.

Dovilė Šakalienė

Socialdemokratė D. Šakalienė sako, kad bandymų šnipinėti pastebinti nuolat.

„Aš tokių laiškų, be jokios abejonės, mačiau, periodiškai matau. Ne tik tuo laikotarpiu, kuris buvo paviešintas JAV pareigūnų. Bet ir kitais laikotarpiais tie paūmėjimai būna“, – tikino politikė.

Esą atskirti, kada bandoma kišti nosį į svetimus reikalus ne taip ir sudėtinga.

„Kai mes turėdavome renginius su aljansu, ir jų metų gauname elektroninius laiškus su tariamai keičiama renginio data, keičiamu laiku įvairių susitikimų, atšaukiamais renginiais. Kai kurie laiškuose atšaukiamas aljanso egzistavimas“, – pasakojo parlamentarė D. Šakalienė.

Nors užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis savo socialiniame tinkle ragino Europą imtis bendrų veiksmų, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas situacijos nedramatizuoja. Esą Lietuva yra pakankamai apribojusi kanalus, kuriuos Kinija galėtų panaudoti šnipinėjimui.

„Beldėsi ir į Klaipėdos uostą kažkada, bandė įkelti koją, mes neleidom. Bandė eiti į telekomunikacijas, dabar uždraudėme iš esmės. Manau, kad esame net pavyzdinė šalis, kuri savo sprendimais, matyt, rodo pavyzdį, kaip šioje vietoje turėtų elgtis kitos šalys“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Tačiau atsipalaiduoti nederėtų. Už Kinijos kibernetinio šnipinėjimo gali slėptis Rusijos interesai.

„Tas autoritarų aljansas stiprėja. Matomas tiesioginis bendradarbiavimas tarp Aliaksandro Lukašenkos režimo kibernetinių išpuolių specialistų ir Rusijos. Bet Kinija lygiai taip pat čia yra potencialus partneris šių operacijų. Lygiai taip pat yra įvardijamas ir Iranas, Šiaurės Korėja. Kai jų interesai persidengia“, – kalbėjo N. Maliukevičius.

Pati Kinija amerikiečių ir britų kaltinimus šnipinėjimu vadina politiniu gudravimu.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: