Tarptautinės žmogaus teisių federacijos viceprezidentas, baltarusių valdžios uždaryto žmogaus teisių gynimo centro „Viasna“ vadovas A. Beliackis už grotų buvo atsidūręs po to, kai prieš trejus metus Lietuva ir Lenkija atskleidė Minsko teisėsaugai informaciją apie jo sąskaitas bankuose.

Šių metų birželį A. Beliackis netikėtai atgavo laisvę, tačiau Minsko režimo kritikai jo suėmimo datą ir toliau mini rengdami Tarptautinę solidarumo su pilietine Baltarusijos visuomene dieną. Vilniuje žmonės kviesti siųsti Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai atvirlaiškius, raginančius išvaduoti visus septynis už grotų tebelaikomus politinius kalinius.

„A. Beliackis yra žmogaus teisių gynėjas, todėl, aišku, kad apie jį buvo kalbama daugiau, jį geriau žinojo, ir problema atrodė baisesnė bei didesnė. Dabar A. Beliackis pats kalba apie kitus kalinamus žmones ir, aišku, kad tai būtina daryti. Dėl to mes ir rengiame tokias akcijas, kad primintume žmonėms, jog toli gražu ne visos problemos yra išspręstos“, – LRT televizijos naujienų tarnybai sakė Baltarusijos Helsinkio komiteto prezidentas Alehas Hulakas.

Pasak organizatorių, tarptautinė solidarumo su Baltarusijos pilietine visuomene diena skirta šiuolaikiniams humanistams ir organizacijoms, kurios vis dar tiki pasipriešinimo režimui galia. O padėti gali tik demokratiškos pasaulio bendruomenės dėmesys.

„Baiminamės, kad tie jauni žmonės, kurie šiuo metu kalinami politiniais sumetimais, tarptautinėje erdvėje gali būti pamiršti. Tam ir skirta rugpjūčio 4-oji – solidarumo su Baltarusijos pilietine visuomene diena, kai solidarumas demonstruojamas daugelyje šalių. O mažesnes ir gal mažiau pastebimas akcijas mes rengiame kasdien – rašome politiniams kaliniams, palaikome juos ir rodome, kad jų nepamirštame“, – teigė žmogaus teisių gynimo centro „Viasna“ aktyvistas Andrejus Paluda.

Bendras septynių už politines pažiūras Baltarusijoje vis dar kalinčių aktyvistų bausmės terminas siekia 38-erius metus, o paskutinis jų laisvę turėtų atgauti 2018-aisiais.