Patikrinimai prasidės jau kovą. Mokyklose jaučiamas nerimas, trūksta instruktažo, o mokiniai sako, kad nežino, kam ruošiasi.

Viena tokių – Austėja, kuri ruošiasi patikrinimams su korepetitorių pagalba.

„Pasiruošimas iš tikrųjų yra labai intensyvus ir yra labai daug nežinomybės, nes, pavyzdžiui, tai, kas yra Nacionalinės švietimo agentūros puslapyje pateikti tie tarpinių patikrinimų pavyzdžiai, tai yra tik projektai, ir mes net nelabai žinom, kam iš tikrųjų ruošiamės“, – „LNK Žinioms“ komentavo moksleivė.

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) skelbia, kad nuo šių mokslo metų tarpiniai patikrinimai taps valstybinių brandos egzaminų dalimi: tarpinio patikrinimo rezultatas sudarys 40 proc. egzamino įvertinimo.

Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas Vilniuje

„Visada būdavo vienuolikta klasė toks lengvas poilsis prieš pasirengimą, o dabar taip nėra“, – pastebėjo Vilniaus J. Basanavičiaus gimnazijos direktorė Fausta Gulbinienė.

Patikrinimai privalomi


Kodėl išvis prireikė tarpinių patikrinimų?

NŠA direktorė Rūta Krasauskienė aiškino, jog dėl to, kad mokiniai galėtų išskaidyti didžiulį mokymosi krūvį baigiamojoje klasėje ir kaupti įvertinimą dalimis, mokytis nuosekliau, atsiskaityti palaipsniui nenukeldami visko į vieną brandos egzaminą. Ji teigė nemananti, kad nauja tvarka – eksperimentas.

Mokytojai, pasak žurnalo „Reitingai“ žurnalistės Jonės Kučinskaitės, kritikuoja naują egzaminų laikymo tvarką:

„Lietuvių kalbos ir matematikos mokytojai juokauja, kad dramblį valgysime padalytą į tris dalis.“

Ar patikrinimus turi laikyti visi vienuoliktokai be išimties?

„Apraše parašyta, kad prašymai dėl atsisakymo yra nepriimami“, – teigė „LNK Žinių“ kalbinta direktoriaus pavaduotoja ugdymui Virginija Dudaravičienė.

NŠA direktorė R. Krasauskienė patvirtino, kad patikrinimas – privalomas.

„Jie laiko tarpinius patikrinimus iš tų dalykų, kurių mokosi, kurie yra jų ugdymo plane“, – dėstė ji.

Rūta Krasauskienė

Vilniaus J. Basanavičiaus gimnazijos vadovė pasakojo, jog mokykloje prieš patikrinimus jaučiama įtampa, juolab tai – visiškai naujas dalykas.

Pasak NŠA vadovės, sistema, kai tarpinių patikrinimų rezultatai tampa viena iš baigiamojo egzamino dalių, taikoma ir kitose šalyse.

„Tokia sistema yra taikoma Prancūzijoje, Danijoje bei Slovėnijoje. Be to, tarpinių patikrinimų rezultatai gali būti naudojami ir kaip slenkstis – laikyti brandos egzaminus galėtų tik surinkusieji minimalų balų skaičių tarpiniuose patikrinimuose. Tokia patirtis yra taikoma Suomijoje“, – paaiškino ji.

Kiek balų surinks, tiek nešis į egzaminą


J. Kučinskaitės matymu, šie vadovės žodžiai reiškia, kad patikrinimų neišlaikiusieji gali būti neprileisti prie egzamino.

„NŠA direktorė ponia R. Krasauskienė pasakė, kad, jeigu neišlaikysi tarpinių patikrinimų, galbūt, tu neteksi teisės laikyti valstybinių brandos egzaminų“, – sakė ji.

Tačiau NŠA šiuos teiginius ėmė tikslinti.

„Išlaikymo ribos nėra. Tiek, kiek surinko, tiek jis ir nešasi į savo kraitelę ir ateina į brandos egzaminą“, – kalbėjo NŠA Pasiekimų departamento direktorius Vidmantas Jurgaitis.

Pasak „LNK Žinių“ kalbintos moksleivės Austėjos, jeigu patikrinimų laikymo tvarka būtų tikslesnė ir būtų daugiau aiškumo, būtų daug geriau.

Matematikos brandos egzaminas

Patikrinimai, išskyrus kalbėjimo užduotį, vyks elektroniniu būdu. Tam mokykloms reikėjo ir technologinio pasiruošimo.

„Pirko ir kompiuterius, ir kitokią reikalingą įrangą“, – sakė Vilniaus J. Basanavičiaus vadovė F. Gulbinienė.

Šioje gimnazijoje nupirkta apie 70 kompiuterių. Tačiau technika – dar ne viskas.

„Mokytojai sako, kad jiems trūksta seminarų, kažkokių instruktažų“, – kalbėjo F. Gulbinienė.

O kur dar atnaujintos programos ir vadovėlių klausimas.

Galės perlaikyti


„Vienuoliktokai mokosi pagal atnaujintas bendrojo ugdymo programas, bet dar neturi vadovėlių. Tai yra, kad pusaklis vedą aklą“, – kalbėjo „Reitingų“ žurnalistė.

Į tai NŠA vadovė sureagavo taip: „Šiuo metu moksleiviai mokosi iš tų vadovėlių, kuriuos turi mokyklos. Nebūtinai jie turi būti atnaujinti, kol nėra atnaujintų, ir jie turi visas galimybes susirasti mokomąją medžiagą.“

Taip pat pasigirdo nuogąstavimų, jog kai kurie programų, kaip istorijos pamokų, išvis nespės išeiti.

„Mūsų požiūris yra, kad, turbūt, reikėtų mokyti mokinius susigaudyti istorijoje ir jos labirintuose, o ne išeiti vadovėlį arba išeiti programą“, – kalbėjo NŠA direktoriaus pavaduotojas Aidas Aldakauskas.

Ministerija ramina: jeigu nepasiseks, pirmajai laidai bus galima pasitaisyti.

Ramūnas Skaudžius

„Numatyta galimybė pirmiesiems abiturientams, kurie turės tiek tarpinį patikrinimą, tiek valstybinį brandos egzaminą iš to 60 proc. likusio, mokiniai turės galimybę tarpinį patikrinimą perlaikyti ir pasirinkti geresnį įvertinimą“, – tikino viceministras Ramūnas Skaudžius.

Šįmet tarpiniuose patikrinimuose dalyvaus daugiau nei 26 tūkst. vienuoliktokų. Pirmasis patikrinimas turėtų vykti jau kovo 5-ąją.

Visą „LNK Žinių“ reportažą žiūrėkite čia: