„Pykčio dėl to, kad ji nepasirašė dekreto dėl mano skyrimo švietimo ir mokslo ministru, tikrai nejaučiu. Kaip medicinos mokslų daktaras, laikausi nuostatos, kad nereikia pykti, nes pyktis žmogaus organizme sukelia vėžinių ląstelių augimą“, – LRT.lt pirmadienį sakė V. Gedvilas.

„Premjeras savo nuomonės nepakeitė – šiandien V. Gedvilas yra kandidatas į švietimo ir mokslo ministro postą“, – po pirmadienį įvykusio Prezidentės D. Grybauskaitės ir Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus susitikimo teigė jo atstovė.

Darbo partija ir jos ilgametis narys V. Gedvilas taip pat kol kas neketina sudėti ginklų – siekia, kad būtų išviešinta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažyma, kuria remdamasi šalies vadovė pareiškė, jog joje išdėstyti faktai premjerui turėjo apskritai užkirsti kelią net svarstyti V. Gedvilo kandidatūrą į ministro postą.

„Dar šiandien registruosime Kontržvalgybos įstatymo pataisą, kuri leistų išviešinti STT pažymą, kurioje neva pateikta informacija užkerta V. Gedvilui kelią į ministro postą“, – pirmadienio popietę pareiškė laikinasis Darbo partijos vadovas, parlamentaras Valentinas Bukauskas.

Valentinas Bukauskas
Paklaustas, kodėl nepateikė premjerui A. Butkevičiui dviejų ar trijų kandidatų į švietimo ir mokslo ministro postą, V. Bukauskas teigė, kad joks įstatymas taip elgtis neįpareigoja: „Čia jau būtų žaidimas. Jei pateiktume tris kandidatus, gal tuomet paprašytų penkių? Be to, 1998 m. Konstitucijos išaiškinime nurodyta, jog Ministras Pirmininkas, o ne kas kitas, formuoja Vyriausybę ir prisiima už tai visą atsakomybę“.

Kiti įtakingi Darbo partijos atstovai, nenorėję skelbti savo pavardžių, tvirtino, jog „bus einama iki galo ir V. Gedvilo kandidatūra nebus keičiama, net jeigu ministro skyrimo žaidimas bus žaidžiamas iki rudens“.

Tuo metu pats V. Gedvilas kalbėjo šiek tiek nuosaikiau: „Jei mano kandidatūra nepriimtina vienam iš šalies vadovų, šiuo atveju Prezidentei, tai dirbti ministru man būtų sudėtinga. Kita vertus, aš kartu su savo partija sieksiu, kad būtų išviešinta neva mane kompromituojanti pažyma, nes su man mestais kaltinimais negalėčiau toliau dirbti. Juk esu Seimo pirmasis vicepirmininkas“.

Paklaustas, kaip vertina viešumoje jau aptarinėjamą slaptos STT pažymos turinį, kad prieš kelerius metus vykusio bernvakario metu už vaišes galėjo sumokėti „Arvi“ įmonių grupės prezidentas Vidmantas Kučinskas, V. Gedvilas suglumo: „Visada už viską susimoku pats, o jei kas kokioje kompanijoje pavaišina, stengiuosi atsilyginti tuo pačiu. Neseniai pietavau su Darbo partijos laikinuoju vadovu V. Bukausku ir savo bendrapartiete žemės ūkio ministre Virginija Baltraitiene. Ji sumokėjo už mūsų bendrus pietus, tai negi dabar galima sakyti, kad ji mus su V.Bukausku papirkinėjo? Tiesiog kitą kartą mes ją džentelmeniškai pavaišinsime“.

Prisimindamas V. Gedvilo bernvakarį, vienas jame dalyvavęs žinomas politikas paaiškino šių dienų tradicijas: „Už bernvakarius moka ne jaunikiai, o juose dalyvaujantys bernai“.