– Norėčiau pradėti nuo Europos Komisijos rekomendacijų dėl narystės ES. Europos Vadovų Taryba susitiks jau netrukus, čia tikimasi politinio sprendimo. Kaip manote, ar realu įtikinti tuo abejojančius lyderius?

– Pirmiausia norėčiau padėkoti už šią galimybę – labai džiaugiuosi, kad mes galime paaiškinti Ukrainos poziciją. Taip pat ačiū už tai, kad plačiai domitės ir aprašote įvykius Ukrainoje. Jūsų minėtas Europos Komisijos rekomendacijas laikome istoriniu sprendimu – sprendimu, kuris pakeis Europos istoriją. Ukrainos narystė ES yra vertinga tiek mums, tiek pačiai ES. Kartu mes, be jokios abejonės, būsime stipresni ir labiau klestintys. Ukraina įsipareigojo pritaikyti jai pateiktas rekomendacijas – mes laikėmės savo žodžio: Ukrainos prezidentas įdėjo daug pastangų, kad tie kriterijai būtų įgyvendinami. To siekė ne tik jis, bet ir visa mūsų Aukščiausioji Rada, Vyriausybė – mes visi kartu su pilietine visuomene dirbome kaip viena komanda, kad pasiektume šį tikslą.

Europos Komisija rekomenduoja pradėti derybas – dabar mes labai laukiame Europos Vadovų Tarybos sprendimo gruodį. Tai būtų kitas žingsnis Ukrainos integracijos į ES kelyje. Tikimės, kad pačias derybas dėl narystės galėsime pradėti kitų metų pradžioje.

– Kada Ukraina tikisi tapti Europos Sąjungos nare?

– Ukraina tikisi tapti nare kuo greičiau. Asmeniškai aš pats nesu atsakingas už terminų nustatymą, taigi negaliu tiksliai pasakyti, kada Ukraina bus priimta į ES, bet galiu patikinti, kad norime pradėti derybas ir baigti jas kaip įmanoma anksčiau. Žinoma, norėtume, kad šis procesas truktų kuo trumpiau, – tam mes turime tvirtą politinę valią. Be abejonės, suprantame, kad ne viskas priklauso nuo Ukrainos. Daug kas priklauso nuo pačios ES. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)