„Aš iš Lietuvos, bet vis tiek tik už rusus, ukrainiečiai eina velniop“, – pašnekovui rusiškai sako lietuvis.

„Šaunuolis“, – pagiria jį pašnekovas ir prisistato esantis iš Rusijos sostinės.

„Aš iš Maskvos, miesto – herojaus. Koks tavo vardas?“, – klausė pašnekovas.

„Mano vardas Genadijus – Gena“, – atsakė vyras.

Pašnekovas klausė, ar Genadijus savas, ar jis rusas, o Genadijus atsako, kad gimė Lietuvoje, bet vis tiek jaučiasi rusu. Pasisako ir apie savo tėvus.

„Lenkas. Mama – taip pat lenkė“, – teigė Genadijus.

„Suknisti lietuviai mus vadina vatnikais“, – pasakojo jis.

„Vatnikai? Kaip ten gyvenat su tais fašistais?“, – klausė pašnekovas.

„Visiškai blogai čia. Duotų kalašnikovą, iššaudyčiau visą Seimą“, – keikdamasis teigė Genadijus.

„Ateisim greitai pas jus. Lauksite?“, – klausė pašnekovas.

„Aš labai laukiu“, – atsako Genadijus.

„O tokių, kaip tu, daug?“, – tikslinasi pašnekovas.

„Yra. Ir mano draugas taip pat už Rusiją“, – atsako Genadijus, nukreipdamas kamerą ir parodydamas šalia gulintį draugą.

Pasisako, kad jam 22-eji, o draugui – 24-eri. Pašnekovas klausia, ar jie jau kariuomenėje tarnavo.

„Taip, taip. Bet čia kariuomenė, tai – šūdas, ne kariuomenė. Visiškas šūdas. Čia priima tokius storus, visokius, kurie net automato rankose nemoka laikyti“, – pasakoja Genadijus.

„Jei ateitume, per kiek laiko Lietuvą paimtume?“, – klausia rusiškai pašnekovas.

„Per tris valandas tikrai paimtumėte“, – atsako Genadijus.

Feisbuke pilietiški žmonės surado ir šio vaikino anketą, pasidalino jo nuotrauka, kur jis – su karine apranga.

Pasak Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno, tokių žmonių ignoruoti negalima, nes jie, kilus karui, padeda priešui. Jau kreiptasi į policiją ir Valstybės saugumo departamentą.

„Tokių pavyzdžių yra pilna Ukrainoje, jie po to virto tais, kurie žymėjo pastatus, kuriuos reikia bombarduoti, išdavinėjo kaimynus, po to juos net galbūt šaudė. Taip palikti negalima“, – LNK sakė L. Kasčiūnas.

„Šie du vaikinai viešojoje erdvėje pasisako viešai, menkinančiai Lietuvą, nekalbant jau apie kai kuriuos jų pasisakymus, kur aš galbūt įžvelgiu, kad netgi yra nusikalstamos veikos požymių – naudoti ginklą ar panašiai“, – komentavo NSGK narys, valstiečių atstovas Dainius Gaižauskas.

Rusų trolius ir panašius veikėjus internete demaskuojantis ir stebintis tinklaraštininkas Ričardas Savukynas šį jaunuolį vadina išskirtiniu.

„Toks neeilinis, superryškus. Jei reikėtų karikatūros, vaizduojančios patį kvailiausią, absurdiškiausią antižmogiškumą, Kremliaus palaikymą ar kažką panašaus, tai čia būtų toks geras pavyzdys“, – LNK sakė tinklaraštininkas.

Pasak jo, svarbiausia šiuo atveju – bausmės neišvengiamumas, kokia ji bebūtų.

„Tokį elgesį – antisocialų, antivisuomeninį, antivalstybinį sustabdo tik realios bausmės, kada žmogus yra nubaudžiamas. Nesvarbu, ta bausmė gali būti maža pradžioj, paskui tik didesnė, bet jeigu jis yra nubaustas, jis žino, kad taip daryti negalima“, – paaiškino R. Savukynas.

Šį vaizdo įrašą policija matė, ėmėsi veiksmų.

„Yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nesantaikos, neapykantos kurstymo ir grasinimo susidoroti su tam tikra žmonių grupe. Asmuo yra apklaustas, nustatytas, tai yra Šalčininkų rajono gyventojas. Šiuo metu aktyviai vykdomi tolesni tyrimo veiksmai. Už tokius veiksmus jam gresia, maksimali bausmė yra laisvės atėmimas iki 3 metų“, – LNK komentavo policijos atstovas Ramūnas Matonis.

„Straipsniai, susiję su kurstymu prieš bet kokią tautą, rasę, etninę, religinę ar kitokią grupę. Tai štai šiuose pasisakymuose galima įžvelgti šių dviejų Baudžiamojo Kodekso straipsnių pažeidimus“, – LNK įvertino teisininkas Gintautas Bartkus.

Vaikinas pasisakė dirbantis riešutų vadybininku, tačiau socialiniame tinkle įmonės „Arimex“ vadovas patikino, kad jis nuo vakar jau nebedirba.

„Tai, matyt, žmogus, kuris turi nepaprastai žemą savivertę. Tai reiškia – jis jaučiasi visiška šiukšle, verta tik šiukšlių konteinerio, ir jis jaučiasi nevertas gyventi, matyt, šitoje visuomenėje, nes jis, matyt, nepritampa“, – įvertino R. Savukynas.

Vaikinas įkliuvo todėl, kad Maskvos gyventoju apsimetė tinklaraštininkas ukrainietis. Jis tokių Rusijos simpatikų pagavęs ne vieną.

„Papuolėt, vaikinai, papuolėt. Šlovė Ukrainai“, – sakė tinklaraštininkas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Norite pasidalinti savo mintimis, pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt