V. Sinkevičius Nyderlandų Gamtos ir azoto politikos ministrei Christianne van der Wal-Zeggelink adresuotą laišką, atsakantį į ankstesnį susirašinėjimą, išsiuntė prieš kelias dienas. Jame šalis raginama aktyviai siekti azoto taršos mažinimo. RTL politikos korespondentas Fons Lambie tviteryje pasidalino eurokomisaro atsakymo laišku:

Didžiausios EP politinės grupės lyderis M. Weberis didžiausiam Nyderlandų dienraščiui „De Telegraaf“ V. Sinkevičiaus laišką įvardijo didele klaida.

„Tai rodo nerimą keliantį nejautrumą tam, kas vyksta Nyderlanduose. Laiškas siunčiamas tuo metu, kai Europos Komisija galėtų geriau patylėti“, – „De Telegraaf“ sakė M. Weberis.

Jis išreiškė norą išsiaiškinti, kas patvirtino laiškus, ir kokie susitarimai dėl to buvo padaryti su Nyderlandų vyriausybe.

„Komisija turėtų atidžiau klausytis ir parodyti didesnį supratimą ūkininkams, kurie kiekvieną dieną stengiasi sumažinti išmetamų teršalų kiekį, kad pasiektų mūsų klimato ir aplinkosaugos tikslus“, – „De Telegraaf“ sakė M. Weberis.

Į V. Sinkevičiaus laišką sureagavo ir M. Weberio pavaduotoja, europarlamentarė iš Nyderlandų Esther de Lange. Pritardama M. Weberiui, politikė pavadino tai „blogiausia žinute blogiausiu metu.“

„Tokiu metu tai tarsi žibalo pylimas į ugnį, tai neatsakinga. Būdamas eurokomisaru, jūs taip pat turite žinoti, kada patylėti. Tai tik be reikalo didina atskirtį“, – rašė E. de Lange.


Azoto taršos mažinimas ir dialogas su ūkininkais – itin jautri tema Nyderlanduose. Kaip skelbė „Reuters“, daugiau kaip 10 000 Nyderlandų ūkininkų kovo viduryje Hagoje protestavo prieš vyriausybės planus apriboti azoto išmetimą, nes, jų teigimu, šie politiniai sprendimai pasmerks daugelį ūkininkų, ir neigiamai paveiks šalies maisto sektorių. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Apie V. Sinkevičiaus susirašinėjimą su šalies Vyriausybe rašo ir kiti Nyderlandų naujienų portalai. Kaip skelbia „Dutch News“, atsižvelgdama į provincijos rinkimų rezultatus, Nyderlandų Vyriausybė azoto taršos mažinimo perpus terminą planuoja numatyti ne 2030 m., kaip siūlo Europos Komisija, o 2035-uosius.

Sinkevičius paaiškino, kodėl atsidūrė kritikos epicentre: įtakos turi ir rinkimai

Viešos kritikos sulaukęs V. Sinkevičius paaiškino situacijos esmę.

„Pati istorija, kalbant apie Nyderlandus ir direktyvos nesilaikymą, trunka apie 30 metų. Nuolat Olandijai buvo suteikiama išimtis iš direktyvos. Dabar, prieš daugiau nei metus, ta išimtis nebūtų buvus galima, jei Olandija nepriimtų plano, kaip vis dėlto jie kovos su nitratais ir azoto išskyrimu.

Jų vidurkis viršija ES vidurkį 4 kartus. Palyginus su Lietuva, 6 kartus. Čia tie patys ūkininkai, kurie konkuruoja tarpusavyje – žemės ūkis vieningoje rinkoje“, – sakė eurokomisaras.

Jis paaiškino, kad Europos Komisija ir jis pats atlieka savo darbą – užtikrinti, kad visos šalys laikosi direktyvų.

„Šiuo atveju labai keista, kad tokie lyderiaujantys Europos Parlamento politikai kritikuoja Komisijos darbą dėl atsakymų ir dėl laiko. Tai ministrės klausimai buvo gauti vasario mėnesį, o Komisija privalo atsakyti ne vėliau kaip po šešių savaičių. Tai jei aš neatsakyčiau į šį laišką, aš būčiau neatlikęs savo funkcijos“, – pabrėžė V. Sinkevičius.

Pašnekovas pabrėžė, kad visos valstybės privalo laikytis sutarčių ir bendrų įstatymų, o jis, kaip komisaras, turi atsakyti į šalių narių užklausas.

„Keista ta kritika. Čia labiau gal porinkiminis bandymas politikuoti, kadangi rinkimai labai nesusiklostė krikščionims demokratams ir Nyderlanduose provincijos rinkimuose laimėjo partija, kuri atstovavo ūkininkų interesams, bei bandymas parodyti, kad čia Komisija kažką forsuoja. Tačiau šiuo atveju čia nėra kažkokia išskirtinė istorija nuo normalaus Komisijos darbo“, – akcentavo eurokomisaras.

Platesnį V. Sinkevičiaus paaiškinimą galite skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)