Kaip skelbė Delfi, pasipiktinimą V. Sinkevičiaus laišku M. Weberis išsakė tviteryje, tą padarė ir Nyderlandų atstovė EP, jo pavaduotoja Esther de Lange. Europarlamentarai priekaištavo V. Sinkevičiui dėl esą itin blogo laiko susirašinėti tokiu jautriu Nyderlandams klausimu.

Viešos kritikos sulaukęs V. Sinkevičius paaiškino situacijos esmę.

„Pati istorija, kalbant apie Nyderlandus ir direktyvos nesilaikymą, trunka apie 30 metų. Nuolat Olandijai buvo suteikiama išimtis iš direktyvos. Dabar, prieš daugiau nei metus, ta išimtis nebūtų buvus galima, jei Olandija nepriimtų plano, kaip vis dėlto jie kovos su nitratais ir azoto išskyrimu.

Jų vidurkis viršija ES vidurkį 4 kartus. Palyginus su Lietuva, 6 kartus. Čia tie patys ūkininkai, kurie konkuruoja tarpusavyje – žemės ūkis vieningoje rinkoje“, – sakė eurokomisaras.

Jis paaiškino, kad Europos Komisija ir jis pats atlieka savo darbą – užtikrinti, kad visos šalys laikosi direktyvų.

„Šiuo atveju labai keista, kad tokie lyderiaujantys Europos Parlamento politikai kritikuoja Komisijos darbą dėl atsakymų ir dėl laiko. Tai ministrės klausimai buvo gauti vasario mėnesį, o Komisija privalo atsakyti ne vėliau kaip po šešių savaičių. Tai jei aš neatsakyčiau į šį laišką, aš būčiau neatlikęs savo funkcijos“, – pabrėžė V. Sinkevičius.

Pašnekovas pabrėžė, kad visos valstybės privalo laikytis sutarčių ir bendrų įstatymų, o jis, kaip komisaras, turi atsakyti į šalių narių užklausas.

„Keista ta kritika. Čia labiau gal porinkiminis bandymas politikuoti, kadangi rinkimai labai nesusiklostė krikščionims demokratams ir Nyderlanduose provincijos rinkimuose laimėjo partija, kuri atstovavo ūkininkų interesams, bei bandymas parodyti, kad čia Komisija kažką forsuoja. Tačiau šiuo atveju čia nėra kažkokia išskirtinė istorija nuo normalaus Komisijos darbo“, – akcentavo eurokomisaras.

Jis atkreipė dėmesį ir į tai, kad įprasti darbiniai susirašinėjimai su institucijomis paprastai netampa vieši. Šįkart jie nutekėjo Nyderlandų žiniasklaidai.

„Prieš gerus metus Olandija parengė planą, kaip jie mažins amonio ir azoto išmetimą, kaip jie nuosekliai tai darys – jie skyrė tam 24 mlrd. eurų. Tai yra didžiulis biudžetas kovai su ta tarša. Kadangi jie parengė tą planą, Komisija jį pristatė šalims narėms ir jos nubalsavo bei suteikė Olandijai dar vieną, bet jau paskutinę išimtį, kadangi numatyta, jog jie jau pasieks numatytus direktyvoje reikalavimus, įgyvendindami tą planą.

Tame laiške būtent ir kalbama apie nuoseklų plano įgyvendinimą, tai nėra kažkoks raginimas. Ministrė paklausė, jai atsakyta“, – paaiškino V. Sinkevičius.

Apie V. Sinkevičiaus susirašinėjimą su šalies Vyriausybe rašo ir kiti Nyderlandų naujienų portalai. Plačiau apie visą situaciją galite skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)