Grasinantį laišką Seimo nariai gavo visai neseniai.

Jis parašytas lietuvių kalba, tačiau iš klaidų kiekio panašu, kad tekstas, naudojantis programėle, išverstas iš kitos kalbos.

„Gerbiamieji Seimo nariai! Į jus kreipiasi baltarusiai, kurie negyvena savo tėvynė, nepalaiko dabartinės Baltarusijos valdžios ir neremia Tichanovskajos bei jos šalininkų. Visada pagarbiai elgėmės su savo kaimynais (ukrainiečiais, lenkais, lietuviais ir latviais). Tačiau dabar politika Lietuvoje gyvenančių baltarusių atžvilgiu yra nepriimtina.

Turbūt pamiršote istoriją, todėl norime priminti, kad XIX amžiuje visame Vilniaus kraštas 56 proc. gimtoji kalba buvo baltarusių, o 17 proc. – lietuvių. XX a. pradžioje Vilnius buvo baltarusių tautinio atgimimo centras. Tokį pat vaidmenį jis atliko ir lietuviams“, – taip pradedamas laiškas, kurio kalbos Delfi netaisė.

Laiške dėstoma, kad „1918 metais paskelbus Baltarusijos liaudies respublikos nepriklausomybę, į ją buvo įtrauktas ir Vilnius“.

Laiško autoriai teigia, kad parlamentarai patys turėtų prisiminti istorinius faktus ir „teisingai įvertinti sprendimus, kuriuos priima baltarusių atžvilgiu“.

„Norime jus įspėti, kad mūsų yra daug ir mes jau turime kovinių įgūdžių. Jei jūsų vyriausybė ir toliau vykdys agresyvią politiką baltarusių atžvilgiu, pažadame, kad dėl to pasigailėsite. Lietuvoje ir už jos ribų yra mūsų kovos brolių, su kuriais kartu galime padėti grąžinti Vilnių Baltarusijai, jei iškiltų didelė būtinybė. Prireiks mes suvienysime šimtus tūkstančių baltarusių, kad apgintume tautos interesus“, – rašo laiško autoriai ir dar kartą paragina Seimo narius nutraukti baltarusių persekiojimą Lietuvoje.

Ne pirmas kartas

Laiško savo elektroninio pašto dėžutėje sulaukusi parlamentarė Agnė Širinskienė neatmetė, kad ji gavo daug Seimo narių. Politikė priminė, kad tai – ne pirmas tokio pobūdžio laiškas.

„Gal jau trečias. Jau tapo praktika tie laiškai“, – pabrėžė ji.

Pernai rugsėjį Delfi skelbė, kad kai kurie Seimo nariai į elektroninio pašto dėžutes gavo baltarusių bataliono „Teror“ vardu parašytą laišką su grasinimais.

„Mums tapo žinoma, kad jūs priėmėte sprendimą nesuteikti politinio prieglobsčio mūsų vadovei ir baltarusių žmogaus teisių gynėjai Olgai Karač“, – rusų kalba rašyta laiške.

Laiško autoriai dėstė, kad dėl O. Karač esą nebus priimtas kitoks sprendimas, jie imsis „radikalių metodų“, nukreiptų prieš parlamentarus ir jų šeimas.

Tuomet Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas Delfi sakė laišką persiuntęs tarnyboms.

VSD siūlo kreiptis į teisėsaugą

Dėl paskutinio laiško Seimo nariams Delfi kreipėsi į VSD, tačiau departamento Strateginės komunikacijos skyrius patikino, kad tokiais ir panašias atvejais patartina kreiptis į teisėsaugos institucijas, kurios įvertina, ar yra pagrindas ikiteisminiam tyrimui pradėti, ir turi įstatymo suteiktus įgaliojimus tokius tyrimus atlikti.

„VSD nėra ikiteisminio tyrimo institucija“, – teigiama atsakyme.

Širinskienė: tai ne tik baudžiamojo persekiojimo klausimas

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė A. Širinskienė nesutinka su VSD, kad tai – tik teisėsaugos klausimas.

„Jeigu kažkas bando apsimesti Baltarusijos opozicija ir atlieka kiršinamuosius veiksmus, manau, kad nacionalinio saugumo interesas yra žinoti, kokiu tikslu tai skleidžiama, kas tą daro. Čia ne tik baudžiamojo persekiojimo klausimas. Seimo nariams prigrasinama tiek, kad nespėtum skųsti, bet yra akivaizdu, kad šiuo atveju grasinimais yra siekiama tam tikro pakurstymo prieš Baltarusijos opoziciją“, – akcentavo ji.

Ji teigė pati į VSD dėl laiško nesikreipusi, tik persiuntusi jį Vadovybės apsaugos tarnybai.

Seimo narė yra įsitikinusi, kad atsakingos tarnybos galėtų nustatyti, kas šiuos laiškus politikams siunčia, juolab kad tai – ne pirmas kartas.

„Čia gali būti ir tarnybų provokacija, norint sukiršinti su Baltarusijos opozicija, gali būti ir kažkokia grupuotė, kuri susiformavusi ir bando taip veikti. Bet tai ne Seimo narių svarstymai turėtų būti, o tarnybų išvados“, – sakė ji.

VSD: vaizdo įrašu siekta kiršinti

Praėjusiųjų metų spalį internete išplito vaizdo įrašas, kuriame Kalinausko pulko kariais prisistatę vyrai grasino Lietuvai ir parlamentarams Laurynui Kasčiūnui bei Raimundui Lopatai.

Nepriklausomybės Akto signataras Albinas Januška, į vaizdo įrašą sureagavęs feisbuke, rašė, kad atakos vienas iš tikslų yra supriešinti lietuvius ir baltarusius Lietuvoje.

„Jei kas norėjo pamatyti kaip atrodo hibridinė ataka – štai ji kaip atrodo, vienas pavyzdžių“, – tuomet teigė jis.

Atsakydamas Delfi VSD tuomet aiškino, kad, bendradarbiaudamas su kitomis institucijomis, atliko tyrimą dėl išplatinto socialiniuose tinkluose vaizdo įrašo, kuriame neva Ukrainoje kovojančio ir dabartiniam Baltarusijos režimui oponuojančio Kalinausko pulko vardu grasinama Lietuvai ir konkretiems jos politikams.

„VSD vertinimu, surinkta pirminė informacija leidžia daryti prielaidą, jog tai yra informacinė operacija, kurios autoriai – priešiškų šalių žvalgybos ir saugumo tarnybos, ir kuria siekiama provokuoti nepasitikėjimą bei kiršinti nesutarimus tarp Minsko režimo oponentų ir jų rėmėjų“, – tuomet atsakyme teigė departamentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)