Skeptikų dėl šių Ukrainos prezidento rinkimų rezultatų buvo, taip pat ir Lietuvoje. Kalbėta, kad jeigu šalis kariauja, o prezidentu išsirenkamas komikas. Jeigu pradžioje jis ir buvo pasitinkamas su kreiva šypsena, vėliau Vakarų šalių lyderiai su juo norėjo ir glėbesčiuotis, ir fotografuotis.

Kaip ir dera „Tautos tarnui“, taip vadinosi serialas, kuriame Ukrainos prezidentą vaidino V. Zelenskis, į prezidento priesaikos ceremoniją prieš penkerius metus jis ėjo pėsčiomis. Jo kalba truko vos 17 minučių. Ir joje, sakytoje 2019 metų gegužės 20 dieną, jis pasakė žymiąją frazę: „Kiekvienas iš mūsų yra prezidentas“.

V. Zelenskiu tada patikėjo 13,5 milijono rinkėjų, tai yra beveik 5 Lietuvos.

„Jeigu šis prezidentas gebės pasinaudoti tuo palaikymu, gebės pasinaudoti susiklosčiusia situacija ir galiausiai sutraiškyti oligarchinę sistemą, kokia buvo įkurta ir Ukrainoje veikė beveik 30 metų“, – 2019 metais kalbėjo V. Zelenskio priesaikos davimo ceremonijoje dalyvavusi tuometė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Po metų naujojo valstybės vadovo laukė pirma rimta krizė – kova su pandemija. O praėjus 1011 dienų po inauguracijos prasidėjo plataus masto Rusijos invazija į Ukrainą.

V. Zelenskio palaikymas šoko iki 90 procentų, bet dabar dešimtys tūkstančių žuvusių, o fronto linija vos pajudėjusi, daug nuovargio.

„Pats tas kritimas, pats didžiausias išbandymas tai yra tie du mėnesiai po mobilizacijos ir įvykiai fronte, kurie bus per tuos pačius du mėnesius“, – įžvalgomis su LNK žiniomis dalijosi politologas Alvydas Medalinskas.

Paskutiniais duomenimis, Ukrainos prezidento V. Zelenskio reitingai sumažėjo iki 60 procentų.

„Pas mus dabar korupcija yra padvigubėjusi, ji didžiausia per visą Ukrainos Nepriklausomybės laikotarpį, ji yra ženkliai didesnė“, – kalbėjo Ukrainos lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Makarova.

Pagal Ukrainos įstatymus, prezidentas eina pareigas tol, kol šalyje bus panaikinta karo padėtis. O ją panaikinus naujo šalies vadovo rinkimai įvyksta per 2 mėnesius. Tad net jei V. Zelenskis ir būtų norėjęs naujų prezidento rinkimų, reikėtų keisti Konstituciją.

Be to, milijonai ukrainiečių pasitraukė į užsienį, dešimtys tūkstančių karių turėtų balsuoti mūšio zonoje.

„Daugelis suka pokalbį link to, jog daugelis išreiškia nuomonę, kad rinkimai šiuo metu yra neįmanomi“, – kalbėjo D. Makarova.

Apklausos rodo, kad taip mąsto 70 procentų ukrainiečių. Bet Rusijos propaganda jau žaidžia gegužės 21–osios dienos korta. Teigia, kad nuo šiol V. Zelenskis yra neteisėtas vadovas.

Volodymyro Zelenskio inauguracija

O Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka net suabejojo, ar V. Zelenskis galėtų pasirašyti bet kokį būsimą taikos susitarimą.

„Žmogus, kuris yra laisvės kovos simbolis. Ir net neabejoju, kad jis nesvyruos bet kokią sunkią minutę, priims tuos sprendimus, kurie yra naudingi Ukrainai“, – praėjusių metų vasarą kalbėjo Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Karas V. Zelenskį akivaizdžiai pakeitė. Ne tik todėl, kad nustojo skustis barzdą ir dėvėti kostiumą, jį vėl žada užsivilkti po karo.

V. Zelenskio žmona Olena sakė, kad 46 metų vyro veidas išduoda stresą ir nuovargį. Per savo kadenciją V. Zelenskis Lietuvoje lankėsi 5 kartus: 2 kartus iki plataus masto karo ir 3 per jį.

Net jeigu V. Zelenskio žvaigždės valanda ir pasibaigs, kai kurie lyderiai į istoriją įeina vien dėl savo retorikos. Į amerikiečių pasiūlymą evakuotis plataus masto Rusijos invazijos pradžioje V. Zelenskis atsakė „man reikia amunicijos, o ne pavežėjimo“.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: