Anot jos, Rusijos sutartys su Ukraina dėl karinės bazės Kryme labai aiškiai apibrėžia, kokio dydžio daliniai ten gali būti dislokuoti.

"Po Antrojo pasaulinio karo yra labai mažai atvejų Europoje, kad kas nors net kvestionuotų nustatytas sienas. Dabar turime Ukrainos - suverenios valstybės - teritorinio vientisumo pažeidimą. O šis principas yra ir buvo esminis siekiant taikos. Valstybių sienos yra neliečiamos. Jokia valstybė negali šiaip įsiveržti į kitos valstybės teritoriją ir vykdyti ten kariuomenės veiksmus. Nepaisant to, kad Ukraina ir Rusija turi dvišalį susitarimą dėl karinės bazės Sevastopolyje. Tas susitarimas tiksliai apibrėžia, kiek karių ir kokiose vietose turi būti. Tai, kas vyksta dabar Kryme, yra teritorinio vientisumo principo pažeidimas, karinės jėgos demonstravimas", - antradienį interviu "Žinių radijui" kalbėjo J. Neliupšienė.

Pasak jos, tokie precedentai kelia nerimą ir kitoms Rusijos kaimynystėje esančioms valstybėms.

Anot J. Neliupšienės, pirmadienį D. Grybauskaitė kartu su Premjeru Algirdu Butkevičiumi bei Seimo atstovais aptarė, kokią grėsmę Lietuvai gali sukelti Rusijos manevrai Ukrainoje.

"Šalies vadovės teigimu, sprendžiant strateginius ypatingos svarbos klausimus, yra labai svarbu susitelkti bendram darbui, koordinuotis ir visiems kartu imtis atsakomybės už šalies saugumą", - Prezidentės žodžius perdavė jos patarėja.

Pasak jos, D. Grybauskaitė jau derina veiksmus su kitu Europos Sąjungos (ES) šalių vadovais. Pirmadienį ji kalbėjo su Lenkijos Prezidentu Bronislawu Komorowskiu ir Jungtinės Karalystės Ministru Pirmininku Davidu Cameronu.

Antradienį D. Grybauskaitės darbotvarkėje yra numatytas pokalbis su JAV viceprezidentu Joe Bidenu.

Jovita Neliupšienė
"Buvo kalbėta apie tai, kokių veiksmų turėtume imtis, kaip turėtų reaguoti tarptautinė bendruomenė, kaip galima tikėtis šios situacijos eskalavimo, ar yra priemonių šiai aštriai situacijai deeskaluoti. Vakar ES ministrai sutarė, kad turėtų būti siunčiama ESBO arba Jungtinių Tautų stebėtojų misija. Su Lenkijos Prezidentu D. Grybauskaitė aptarė galimybę inicijuoti NATO šalių konsultacijas pagal 4 straipsnį", - sakė Prezidentės patarėja.

Pasak jos, per visą NATO istoriją tai bus tik ketvirtasis kartas, kai pasitelkiamos konsultacijos pagal Šiaurės Atlanto sutarties 4 straipsnį, o tai dar labiau parodo situacijos rimtumą.

J. Neliupšienės teigimu, tarptautinė bendruomenė "turi kalbėti vienu balsu ir solidarizuotis".

Ji sakė, jog Lietuva išlaiko tą pačią poziciją už kraujo praliejimą Ukrainoje atsakingų asmenų atžvilgiu - jiems turi būti skirtos sankcijos.

"Jiems turi būti nustatyti kelionių apribojimai, arba vizų apribojimai, atvykstant į ES, ir kai kuriais atvejais - sąskaitų užšaldymas. Dėl to europiniu lygiu yra sutarta, tačiau kol kas neįgyvendinta", - sakė J. Neliupšienė.

Rusijos skleidžiama propaganda apie Lietuvą - akivaizdus melas

J. Neliupšienė nenori vertinti Rusijos žiniasklaidoje pasirodžiusios propagandinės informacijos apie tai, jog Lietuva specialiai rengia kovotojus, kurie protestuoja ir priešinasi Ukrainos vidaus reikalų pajėgoms Kijeve bei kitose šalies vietose. Anot jos, tokie bandymai apgauti yra tik Lietuvos pozicijos Ukrainos atžvilgiu diskreditavimas.

"Labai sunku vertinti melą. Manau, kad tai yra vienas iš tų akivaizdžiai melagingų teiginių. (...) Prasidėjus įvykiams Ukrainoje, kai žmonės, siekiantys europietiškų vertybių, savo valdžios skaidrumo, permainų savo valstybėje, susirinko Maidane, to susirinkimo metu buvo panaudota jėga ir nukentėjo beveik šimtas žmonių. Lietuva viena pirmųjų priėmė gydytis žmones, kurie nukentėjo šioje demonstracijoje. (...) Šiuo metu Lietuvoje taip pat yra gydomi septyni žmonės. (...) Manau, kad niekaip kitaip negalėčiau vertinti tokios propagandos ir melo kaip tik kaip bandymą diskredituoti Lietuvą ir jos užimamą poziciją tiek Ukrainos atžvilgiu, tiek apskritai principingą poziciją dėl teritorinio vientisumo ir šalies saugumo", - antradienį "Žinių radijui" sakė J. Neliupšienė.

Anot jos, melagingai skleidžiama informacija siekiama sukelti abejonių Lietuvos reiškiamais principais ir apskritai valstybe.

ELTA jau skelbė, jog skandalingai pagarsėjęs Rusijos televizijos "Pirmasis kanalas" paskelbė išsiaiškinęs, kur Lietuvoje buvo rengiami kovotojai, surengę perversmą Ukrainoje.

Anot rusų kanalo, pasirodo, smogikai buvo ruošiami Trakuose, vienoje kaimo turizmo sodyboje.

Pirmadienio rytą bendrame neeiliniame Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) ir Užsienio reikalų komitetų (URK) posėdyje įvykiams Ukrainoje aptarti dalyvavęs Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Gediminas Grina teigia, kad Rusijos politikai ir žiniasklaida suaktyvėjo informaciniame kare prieš Ukrainą.

G. Grina po apsilankymo NSGK ir URK posėdyje pažymėjo, kad pagrindinė VSD funkcija - valstybės vidaus saugumas.

"Taip, ši informacija yra informacinių karų dalis. Tiesiog gauti priešakines pozicijas, sakykime, kokiose nors derybose. Tai reiškia taktika paprasta: pirmiausia, kuo nors apkaltinti, o paskui bandyti išsiderėti, o čia jau kitas dalykas, politiniai klausimai", - apie minėtąjį "Pirmojo kanalo" reportažą kalbėjo VSD vadovas.