L. Balsys DELFI patvirtino gavęs VRK informaciją apie netinkamais pripažintus parašus jo pristatytuose parašų rinkimo lapuose. Tokių parašų – beveik 700, ir be jų Seimo narys negali įveikti 20 tūkst. parašų barjero, kurį būtina perkopti norint dalyvauti rinkimuose.

„Tikiuosi tokio sprendimo, aišku“, - sakė L. Balsys, paklaustas, ar laukia rinkimų durų užtrenkimo jam prieš nosį.

Anot Lietuvos žaliųjų partijos lyderio, VRK laikosi pozicijos, kad netinkamais pripažinti parašai rašyti viena ranka. Pats politikas aiškina susidūręs su bėda, dėl kurios kentėjo referendumo iniciatyvinė grupė: esą tiesiog yra ne vienas atvejis, kai vienas šeimos narys lapus pildė už visą šeimą.

„Man buvo minėti parašai, kurių daugumos (atmetimo – DELFI) priežastis – viena ranka rašyti. (…) Ten gana aišku viskas. Matosi – šeima paima ir pasirašo. Čia tokia tipiška turbūt problema, nes žmonės dažnai ir nežino, kad taip negalima“, - teigė L. Balsys.

Seimo nario nuomone, čia VRK taikoma praktika yra per griežta.

„Man tai keista, kad šitaip griežtai yra. Tokiais atvejais galima pasitikslinti: pasiskambinti, ar tie žmonės pareiškė savo nuomonę, ar nepareiškė. Čia aš neįžvelgiu nieko blogo. Kaip ir tuo atveju, jeigu, pavyzdžiui, parašų rinkikas irgi pats paima – matėsi, paties žmogaus, kuris rinko, ranka. Paėmė ir surašė – na, tai gal irgi atėjo: žmonės negali, nemoka – ypač senyvo amžiaus žmonės, jie nemoka rašyti spausdintinėmis raidėmis, jiems neišeina sutilpti į siauras grafas šitų sudėtingų blankų. Aš tai manau, kad čia yra perteklinis reikalavimas. Reikia tikrinti, ar žmonės pareiškė savo valią, o ne tai, ar jie moka dailyraščiu rašyti“, - piktinosi L. Balsys, pažymėdamas, esą tokia tvarka pirmiausiai siekiama apsunkinti politinę konkurenciją.

Paklaustas, ar skųs teismui VRK sprendimą neregistruoti jo kandidatu, sprendimo jis teigė dar nepriėmęs.

„Turime pasitarti su štabu. Aišku, pagal dabartinius įstatymus ir dabartines taisykles – taip, tie parašai pripažinti negaliojančiais ir tikrai neužtenka man. Bet kalbant plačiau – reikėtų galvoti apie reikalavimų keitimą. O dėl konkretaus kreipimosi į teismą – šią minutę dar nežinau, pagalvosime“, - sakė L. Balsys.

Pašnekovas taip pat pripažino, kad tarp jo kandidatūrai paremti surinktų parašų VRK pristatyta ir šiek tiek jo vadovaujamos partijos parašų rinkimo lapų, kuriuose gyventojai rėmė žaliųjų siekį dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose. Anot L. Balsio, tai buvo paprasčiausia klaida.

„Tiesiog įvyko klaida, ir tuos lapus mums grąžino. Mes juos į partijos bylas įsegame“, - sakė politikas.

VRK darbotvarkėje žaliųjų lyderis yra vienintelis daugiau nei 20 tūkst. parašų pateikęs politikas, kurio siūloma netvirtinti kandidatu. Penktadienį kandidato statusą oficialiai įgis buvusi L. Balsio viršininkė D. Grybauskaitė, socdemų vėliavnešys Zigmantas Balčytis, Vilniaus meras Artūras Zuokas, valstiečių-žaliųjų kandidatas, Ignalinos meras Bronis Ropė bei Seimo narys, buvęs konservatorius Naglis Puteikis. Prieš savaitę kandidato statusą įgijo anksčiau parašų rinkimo lapus pristatęs „darbietis“ Artūras Paulauskas ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis. Taigi iš viso rinkimuose leidžiama kandidatuoti septyniems politikams.

Dar anksčiau tapo aišku, kad rungtynėse dėl šalies vadovo posto nedalyvaus keli tokias ambicijas turėję pretendentai. Būtino parašų skaičiaus surinkti taip pat nepavyko verslininkui Vladui Lašui (10,8 tūkst. parašų), signatarui Rolandui Paulauskui (8,7 tūkst. parašų), vairuotojui Jonui Lašiniui (186 parašai) bei Demokratinės darbo ir vienybės partijos pirmininkei Kristinai Brazauskienei (465).

Pirmasis prezidento rinkimų turtas įvyks po kiek daugiau nei mėnesio, gegužės 11 d.