„Ganėtinai sudėtinga, nes viską reikėjo prisiminti, daug įvairių temų, bet kadangi mes su mokytoja daug tam ruošėmės, tai ganėtinai pasiruošusi buvau“, – LNK sakė abiturientės Milda ir Rugilė.

„Man buvo sunkesnių vietų, bet irgi, kadangi mokytoja daug padėjo, mačiau, ką sprendėme, ką darėme, tai neišgąsdino visos užduotys, nes jau buvo daryta“, – antrino draugė.

Jos sakė, kad paliko kelias neišspręstas užduotis.

„Buvo, kur jau šiek tiek nebesusigaudžiau, ką ten daryti“, – pripažino abiturientė.

Ąžuolas taip pat sakė, kad išsprendė ne visas užduotis.

„Tris, keturias (užduotis – aut.p.) palikau neišspręstas tos temos, kurią iš tiesų pamiršau. Iš tikrųjų matematika yra tas dalykas, kuris reikalauja daugiausia pastangų“, – kalbėjo Ūla.

Kitas abiturientas – Žygis – sakė, kad bandomasis egzaminas jam buvo sunkus.

„Šiaip sunkiai, bet manau, kad išlaikysiu, nors minimumą surinksiu bent jau“, – komentavo Ieva.

Bandomąjį matematikos egzaminą savo mokiniams organizavo Vilnius. Visgi, sulaukus prašymų iš kitų miestų, nuspręsta suteikti galimybę registruotis visoms šalies mokykloms.

Prie šios iniciatyvos prisijungė ir Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija. Jos dvyliktokai, išėję iš bandomojo egzamino, tikino, jog streso buvo tikrai daug.

„Painiotis pradedi, kai atrodo, jog kažką iš seniau reikia prisiminti, tada susimaišo visos žinios“, – sakė Danas.

Pasiruošimas matematikos valstybinio brandos egzamino laikymui

„Reikia labai daug ką prisiminti iš visų mokslo metų kurso. Normalios, vidutinės užduotys – yra ir sunkių, ir visai gerų“, – pasakojo Arnas.

„Iš pradžių atrodė, kad yra daug laiko, praleisdavau tas užduotis, kurias, atrodė, vėliau dar pagalvosiu, kaip padaryti, o vėliau jau buvo šiek tiek laiko trūkumas“, – sakė Ugnė.

Matematikos bandomasis egzaminas buvo laikomas pusšimtyje Vilniaus ir dar 128 mokyklose visoje Lietuvoje. Ar rašyti pažymius už šį bandomąjį egzaminą, spręs patys mokytojai.

„Ir mokytojai, ir mokiniai turi tą poreikį pajausti, kaip jie spėja, kadangi ne taip dažnai (būna bandomieji egzaminai – aut.p.). Kontroliniai paprastai trunka tik vieną pamoką, tai tu tiesiog neturi galimybės pasibandyti, kaip tau iš tiesų sekasi tokios trukmės bandomajame egzamine“, – LNK sakė „Edu Vilnius“ direktorė Unė Kaunaitė.

„Manome, kad tikrai tokie įsivertinimai padeda mokiniams ramiau jaustis pačios brandos egzaminų sesijos metu ir siekti gerų rezultatų“, – komentavo švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Galimybę pasitikrinti savo žinias turėjo ir ukrainiečiai.

„Sulaukėme prašymų išversti užduotis į ukrainiečių kalbą, nes yra dvyliktokų ukrainiečių, kurie laikys matematikos brandos egzaminą ukrainiečių kalba, tai irgi užduotys buvo išverstos“, – sakė U. Kaunaitė.

Mokytojai džiaugiasi tokia galimybe, tačiau neslepia: ne visi mokiniai sugebėjo užduotis išspręsti.

„Daug vaikų nevaldo laiko. Šiandien teko stebėti – vėl ta pati problema: vaikai nevaldo laiko. Nespėjo, mačiau pati, kad praktiškai nespėja“, – komentavo matematikos mokytoja Anželika Vertelkienė.

Praeitais metais valstybinio brandos egzamino neišlaikė 35 proc. abiturientų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: