„A–50U“ žvalgybinių lėktuvų Rusija turi tik devynis. Vieno kaina – daugiau nei 300 milijonų eurų. Pranešama, kad vienas iš orlaivių buvo stipriai apgadintas per dronų ataką viename Baltarusijos aerodrome. Baltarusijos opozicija sako, kad lėktuvą atakavo baltarusiai – vietos partizanai.

Ataka, esą, buvo surengta panaudojus du dronus. Aerodromas, kuriame buvo apgadintas šis žvalgybinis Rusijos lėktuvas yra Minsko srityje, kur yra Rusijos kariuomenės aktyviai naudojamas aerodromas. Rusai čia laiko naikintuvus. Kiekvieną kartą jiems pakilus visoje Ukrainoje būna skelbiamas oro pavojus.

„Be abejo, kad tai yra svarbus lėktuvas, dabar, žinant, kad Rusija patiria sankcijas, negali jie gauti esminių komponentų lėktuvų parko atstatymui, kiekvienas lėktuvas yra milžiniškas nuostolis Rusijai. Tai pakerta jų gebėjimą atakuoti Ukrainos infrastruktūrą“, – LNK žinioms sakė atsargos pulkininkas, karybos ekspertas Vaidotas Malinionis.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Baltarusijoje ir su Ukraina besiribojančiuose Rusijos regionuose, ypač geležinkeliuose, buvo įvykdyti keli sabotažo aktai. Nors Baltarusijos pajėgos tiesiogiai kare nedalyvauja, tačiau Aliaksandras Lukašenka leido rusams naudoti savo teritoriją.

Pats A. Lukašenka pirmadienį sušaukė skubų posėdį, kuriame dalyvavo teisėsaugos institucijų vadovai.

„Vesna“ centro duomenimis, jėgos struktūrų pareigūnai sulaukė merginą, vardu Kristina Maksimenko. Neaišku, ar šis sulaikymas kaip nors yra susijęs su incidentu aerodrome. Tik pranešama, kad oro uosto apylinkėse buvo sutelkta daug kareivių ir policijos.

Pranešama, kad pareigūnai naršo ir socialinius tinklus, esą ieškodami tų, kurie nepalankiai komentuoja pranešimus apie sprogimus aerodrome.

„Turime pastebėti savo šalies pasienyje bet kokią, bent menkiausią agresiją, nukreiptą prieš mūsų valstybę, kad galėtume imtis atsakomųjų veiksmų. Jie išnaudoja visas progas, kad išprovokuotų Baltarusiją ir jie taip toliau darys. Iš jūsų reikalauju atlikti pavedimus. Visa kita – mano reikalas“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Okupantai keičia taktiką

Rusija ir Baltarusija įkūrė bendrą karinį dalinį, kartu surengė daug pratybų. Dronų atakos buvo fiksuotos ir pačioje Ukrainoje. Dėl jų sekmadienio vakarą oro pavojus buvo paskelbtas keliuose Ukrainos regionuose.

Sirenos dėl išpuolio dronais iš pradžių gaudė Černihivo srityje, po to Kyjivo, Poltavos ir kitur.

Pranešama, kad iš rusų paleistų 14 dronų ukrainiečių pajėgos 11 numušė. Tačiau vis tiek yra žuvusiųjų bei sužeistųjų.

„Mes paminėjome pasipriešinimo Krymo ir Sevastopolio okupacijai dieną. Ukraina nepaliks nei vieno, neatiduosime jų priešui. Mes susigrąžinsime visus ir viską iš Rusijos okupacijos“, – žadėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Pranešama, kad pastarosiomis dienomis suaktyvėjo atakos Luhansko srityje. Okupantai šturmuoja dažnai ir veikia nedidelėmis grupėmis. Ukrainiečių žvalgyba teigia, kad rusai toliau naikina šalies energetikos sistemą. Naujais taikiniais gali tapti ir transporto, bei hidrotechninė infrastruktūra.

Teigiama, kad keičiasi ir Ukrainos apšaudymo taktika. Be to, rusai jau dažniau atakuoja naktį nei dieną, kaip darydavo anksčiau.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: