Lenkijos Gynybos ministerija patvirtino, kad stebėjimo sistemos sraigtasparnių nefiksavo, esą jie skrido per žemai. Lenkija tai vadina tikslinga provokacija prieš pačią Lenkiją ir NATO rytinį flangą ir dar stiprina pajėgas pasienyje, kurios jau stiprėjo po „Wagner“ pasirodymo Baltarusijoje.

Lietuva apie papildomą pasienio su Baltarusija stiprinimą nekalba ir kartoja, kad grėsmėms esame pasiruošę nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

„Mes vertiname apskritai, jeigu paėmus – saugumo situaciją kaip sudėtingą. Ne tik dėl „Wagner“, bet ir dėl tebevykstančio karo Ukrainoje. Priminsiu, savo laiku mes ėmėmės daug prevencinių veiksmų“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Arvydas Anušauskas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Laurynas Kasčiūnas savo ruožtu teigė, jog vertėtų palaukti komentarų iš pačios Lenkijos ir NATO dėl šio incidento.

Nors komentarų iš lenkų jau buvo išsakyta. Lenkijos vidaus reikalų viceministras antradienį sakė, kad Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka supranta ne pasmerkimus, o jėgą. Todėl Lenkija su Lietuva ir Latvija turėtų svarstyti visišką Baltarusijos izoliaciją.

Lenkai jau po „Wagner“ samdinių grupuotės pasirodymo Baltarusijoje kalba apie pasienio postų su Baltarusija uždarymą.

„Esu įsitikinęs, kad bendradarbiaudami su Lietuva ir Latvija turėtume pasiekti, kad Baltarusija ateityje būtų visiškai izoliuota“, – teigė Lenkijos vidaus reikalų viceministras Maciej Wasik.

Lietuvoje nesvarstyta ir lenkų siūloma Baltarusijos izoliacija.

„Šiuo atveju Vyriausybėje mes tokio svarstymo tiesiog neturėjome ir aš dabar džiazuočiau, mėgindamas atsakyti į tokį klausimą“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Seimo opozicija sako, kad Lietuvos pabrėžtinai deklaruojama ramybė kaip ir kelia nerimą, pirmiausia, dėl „Wagner“.

„Kitą mėnesį jie turės mokymus, pratybas dideles. Kaip mes ruošiamės? Jeigu atsitiks koks teroristinis aktas, diversija, pagrobs pareigūnus, arba nužudys... Kas už tai atsakys? Ministras, kiek supratau, reaguoja taip, kad mes reaguosime į pasekmes“, – kalbėjo Seimo opozicijos atstovas, valstietis Dainius Gaižauskas.

Nors „Wagner“ dabar priėmė Baltarusija, amerikiečių ambasadorė Jungtinėse Tautose (JT) sakė, kad bet kokie samdinių grupuotės išpuoliai turi būti vertinami kaip Rusijos išpuolis.

Seimas „Wagner“ yra paskelbęs teroristine organizacija, todėl, anot opozicijos, į „Wagner“ provokacijas pirmiausia turėtų reaguoti ne kariuomenė, o Vidaus reikalų ministerijos (VRM) tarnybos.

„Kalbant apie šalies kariuomenę aš esu visiškai ramus, tikrai. O čia man tai kelia didelę baimę, rūpestį ir nerimą. Jeigu tai būtų atvirkščiai, kad pirmiausia reakcija yra iš šalies kariuomenės, tai aš miegočiau ramiai. O kadangi dabar tai yra VRM atsakomybė, tai tikrai ramiai nemiegu“, – LNK žinioms sakė opozicijos atstovas Saulius Skvernelis.

Krašto apsaugos ministras A. Anušauskas sako, kad Lietuva kaip tik būtų nesaugi, jeigu viešai atskleistų, kaip yra reaguojama į pokyčius Baltarusijoje.

„Apie didelę dalį tų konkrečių veiksmų aš nekomunikuosiu. Mes esame maža valstybė, labai permatoma. Kiekvienas mūsų veiksmas yra atsekamas“, – teigė A. Anušauskas.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: