Vakarų šalis tikėjosi įbauginti branduoliniu šantažu

„Pagaliau žlugo karo su Vakarais strategija, kurią V. Putinas 15 metų kūrė kartu su Nikolajumi Patruševu (Rusijos Federacijos valstybės saugumo tarybos sekretoriumi – red.)“, – apžvalgininko ir žmogaus teisių gynėjo Marko Feigino laidoje sakė Jungtinėse Amerikos valstijose (JAV) gyvenantis rusų politologas ir publicistas Andrejus Piontkovskis.

Pasak analitiko, V. Putino strategija buvo paremta tuo, jog nors Rusija ir nusileidžia Vakarams technologiniu išsivystymu bei ginkluote, ji turi gausų branduolinių ginklų arsenalą, kuris ir turėjo tapti esminiu koziriu sulaikant Vakarų šalis nuo pagalbos Ukrainai teikimo.

Rusijos karinė branduolinė technika

„Tai buvo kitas žmogus, nes dabar V. Putinas – palūžęs. Didžiausiu jo pralaimėjimu tapo tai, kad Vakarai nepasidavė branduoliniam šantažui, neatsitraukė pabūgę grasinimų panaudoti taktinį branduolinį ginklą. Be to, jis pagaliau suvokė, kad jo kariuomenė nusileidžia ne tik NATO šalims, bet ir NATO ginkluotę gavusiai Ukrainos kariuomenei“, – konstatavo politologas A. Piontkovskis.

Dėl ugnies nutraukimo Ukrainoje V. Putinas jau atsisakė geopolitinių tikslų

Jis patikslino, kad pirmasis V. Putino pralaimėjimas įvyko nesėkmingai bandant šturmuoti Kijevą, kai Ukrainos gynėjai turėjo tik lengvuosius, „partizaninius“ ginklus – prieštankines raketų paleidimo sistemas „Jevelin“ ir „Stinger“.

„Nors V. Putinas dar bando girtis, save drąsinti, ypač tai daro bendraudamas su vaikais, visa jo diplomatinė veikla orientuota į norą pasiekti paliaubų ir ugnies nutraukimo susitarimą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas

Pradžioje šiam tikslui pasiekti jis naujo Emanuelį Makroną, Mario Dragi ir Olafą Šolcą (Prancūzijos, Italijos ir Vokietijos vadovus – red.). Dabar V. Putinas bando naudotis Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, jam moka didžiulę kainą, atsisakydamas pozicijų Kaukaze, Sirijoje ir Libijoje. Aišku, R. T. Erdoganas iki šiol nieko taip ir nepadarė“, – konstatavo politologas A. Piontkovskis.

Matydamas artėjančią pabaigą nori susitarti dėl paliaubų

Susitarimas dėl paliaubų ir ugnies nutraukimo, eksperto teigimu šiuo metu V. Putinui yra gyvybiškai svarbus dėl kelių priežasčių.

Pirmiausia, tai liestų jam šį susitarimą savo tautai pateikti kaip pergalę. Be to V. Putinas tikisi, kad paskelbus paliaubas, nutrūks Ukrainos kariuomenės aprūpinimas šiuolaikine NATO ginkluote.

„V. Putins suvokia, kad karą jau pralaimėjo, todėl dabar kovoja dėl savo gyvybės. Nes Krymo tilto sunaikinimo ir Chersono išvadavimo jau nepaaiškinsi taip, kaip sprogimų Sevastopolyje, esą tai buvo tik „kariniai – patriotiniai žaidimai“. Šie „žaidimai“ išplis visoje pietinėje Ukrainoje. O tai ir nulems ne tik politinę, bet, kaip labai dažnai nutinka ir fizinę V. Putino mirtį“, – reziumavo JAV gyvenantis rusų politologas ir publicistas A. Piontkovskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)