„Jie gali apsirengti Baltarusijos pasieniečiais, padėti nelegaliems migrantams patekti į Lenkiją, kad ją destabilizuotų. Jie taip pat gali bandyti patys patekti į Lenkiją kaip migrantai. Tai sukeltų papildomą riziką“, – savaitgalį kalbėjo Lenkijos premjeras.

Dėl „Wagner“ atsikraustymo į Baltarusiją lenkai permetė dalį savo pajėgų prie rytinių sienų. Kai vienas Lenkijos generolas sukritikavo M. Morawieckį, kad neva 100 samdinių nėra ko bijoti, Lenkijos vidaus reikalų viceministras vienam iš šalies radijų atkirto ironiškai.

„Jie nepavojingi, taip? Tai kodėl Vladimiro Putino žmonės perkasė kelius, kai jie važiavo į Maskvą? „Wagner“ grupuotė yra didesnė už Lietuvos kariuomenę. Jie atvyko į Baltarusiją kažkokiu tikslu. Ir jie per brangūs, kad padėtų nuimtų derlių“, – teigė Lenkijos vidaus reikalų viceministras Maciej Wasik.

Mateuszas Morawieckis

Anot Lenkijos vidaus reikalų viceministro, Aliaksandras Lukašenka „Wagner“ samdinius nori panaudoti ir tai bus daugiau ar mažiau pavojingas scenarijus tiek Lenkijai, tiek kitiems kaimynams. Jis taip pat aiškino, kad visuomenė turi žinoti, kokia yra Lenkijos saugumo būklė ir kokios grėsmės kyla.

Bet Lietuva siunčia kitokius signalus.

„Galime šiek tiek gal nekaitinti retoriškai tos atmosferos“, – LNK žinioms sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, jog šalis galimoms provokacijoms yra pasiruošusi.

„Esame sustiprinę ir savo žvalgybos pajėgumus, dedikuotus būtent šiai problemai, ir seksime situaciją, bet kartu esame pasirengę reaguoti, jeigu to reikės“, – kalbėjo G. Nausėda.

Taip pat teigiama, kad Lenkija jėgą demonstruoja ne vien dėl „Wagner“.

„Nereikia pamiršti labai svarbaus dalyko – Lenkija yra rinkimuose. Ir čia išvadas jau pasidarykite patys“, – priminė L. Kasčiūnas.

„Wagner“ Baltarusijoje

Teigiama, kad net ir Lietuva su Lenkija svarsto drauge uždaryti sienas su Baltarusija, jeigu pasienyje įvyks incidentų. Tai praeitą savaitę pranešė Lenkijos vidaus reikalų ministras. Lietuvos Vidaus reikalų ministerija (VRM) tai patvirtino kitą dieną.

„Svarstymai yra realūs“, – tada teigė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

O praėjusią savaitę krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas feisbuke spinduliavo ironija.

„Lenkija permeta, o kodėl mes? Ko gero, patys dažniausi klausimai šiuo metu. Vagnerininkų emblemoje yra kaukolė – oi, kaip baisu...“ – socialiniame tinkle rašė A. Anušauskas.

Jis taip pat ragino baigti šokti pagal V. Putino ir A. Lukašenkos dezinformacines žinutes.

„Mes puikiai matome savo sąjungininkų, kaimynų lenkų reakcija į tai. Kuri, man atrodo, yra kaip tik labai tinkama. Tai yra ir papildomų pajėgų permetimas šalia sienos, ir atitinkamai siunčiamos strateginės žinutės“, – teigė karybos apžvalgininkas Aurimas Navys.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad sunerimę yra ir britai. Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmų Užsienio reikalų komitetas paragino Vyriausybę skubiai įtraukti „Wagner“ į teroristų sąrašą. Britai nesimoko iš Lietuvos politikų olimpinės ramybės, nors jų sala yra kitoje žemyno pusėje, sako A. Navys.

„Tokia ramybė, man regis, yra šiek tiek naivoka, nes labai svarbu priešui parodyti, kad mes žinome, kas gali būti“, – kalbėjo jis.

Wagner kovotojai

Opozicijos atstovas, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis situaciją LNK žinioms taip pat vertino ironiškai.

„Viduriuoti tikrai nereikia, kaip vienas iš garsių politikų pasakė“, – sakė jis.

S. Skvernelis teigia, kad teoriškai Lietuva provokacijoms yra pasirengusi.

„Bet kaip būtų praktiškai... Tai ir pasirodo, kai įvyksta kokia nors ekstremali situacija, būna pasimetimas pakankamai ilgas. Kaip ir buvo su nelegaliais migrantais“, – priminė politikas.

Po „Wagner“ maišto Maskvoje Lietuva patvirtino naują sienos priedangos planą. Jis pasieniečiams leistų lengviau pasitelkti kariuomenę.

„Kadangi šiuo metu mūsų valstybinė siena yra sustiprinta Lietuvos kariuomenės tam tikrais vienetais, manyčiau, kad tokiu atveju, mūsų pasieniečiai kartu su kariškiais ir reaguotų atitinkamai“, – teigė NSGK narys, buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Arvydas Pocius.

Teigiama, kad šiuo metu Baltarusijoje yra virš 5 tūkst. „Wagner“ samdinių.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: