NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas neseniai perspėjo, kad Vakarų karinis aljansas turėtų būti pasirengęs blogoms naujienoms iš Ukrainos fronto.

Stringant Vakarų paramai, Ukraina praranda pozicijas aplink svarbius miestus.

Įtampa, o turbūt ir panika tvyro Europos Sąjungoje, nes liko savaitė iki svarbiausio aukščiausių valstybių vadovų susitikimo, kuriame bus svarstomas ir Ukrainos ateities klausimas.

JAV respublikonų senatoriai trečiadienį blokavo Baltųjų rūmų prašymą skirti 106 mlrd. USD (97,4 mlrd. Eur) bendrą skubios pagalbos paketą Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui, demokratams atsisakius numatyti nelegalios migracijos reformas.

JAV parama Ukrainai dabar būtina, dalyvaudamas LNK laidoje „Vidurdienio žinios“ teigė „Blue/Yellow“ steigėjas J. Ohmanas.

„Tiek kalbant apie masę, tiek ir specifinius ginklus, ginkluotę. Tai neatsiejama Ukrainos gynybos dalis“, – sakė jis.

Pašnekovas vardijo, jog Ukrainai dabar būtų svarbu gauti tolimojo nuotolio raketų, priešlėktuvinės gynybos.

Jonas Ohmanas

Politikų laikyseną JAV dėl paramos Ukrainai J. Ohmanas siejo su artėjančiais prezidento rinkimais.

„Aš manau, kad čia toks žaidimas, priešrinkiminis stumdymasis tarpusavyje <...>. Aš manau, amerikonai susivoks, duos reikiamą paramą, bet su tam tikra sąlyga, pažiūrėt, kas bus kitą kartą, kai kitais metais bus rinkimai“, – kalbėjo „Blue/Yellow“ steigėjas.

Jis pasakojo, kad padėtis Ukrainos fronte yra įvairi.

„Aš kiekvieną dieną bendrauju su įvairiomis brigadomis, su kariais, su vadais. Ukrainiečiai yra pakankamai kovingai nusiteikę. Aš negaliu apie viską papasakoti, ką žinau, bet matau, kad tikrai viskas nėra blogai ir nėra viskas gerai.

Bet pas rusus irgi yra daug problemų, pavyzdžiui, trūksta labai puskarininkių, trūksta karininkų. Mes tą matome. Pavyzdys: dabar įdarbinami buvę „Wagner“ kariai kaip fronto vadai ir ten yra visiška dedovščina, kažkas baisaus, nes nėra normalių puskarininkių. Tokių reikia, kad galėtum normaliai kariauti, dabar yra mėsmalė“, – kalbėjo J. Ohmanas.

Kalbėdamas apie Vakarų spaudimą Ukrainai derėtis, pašnekovas teigė, kad šiuo klausimu yra niuansų, bet Ukrainos politikai esą jokiu būdu dabar neitų į derybas. Tai, pasak J. Ohmano, būtų savižudybė.

Visą LNK pokalbį su J. Ohmanu rasite čia: