Štai 2022 metų vasario mėnesio pradžioje duodamas interviu BBC G. Landsbergis aiškino, jog Lietuva nesirinko atviros konfrontacijos su Pekinu.

Pekinas atstovybę taivaniečių pavadinimu priėmė kaip vienos Kinijos principo sulaužymą. Ir pareiškė, kad Lietuvą numuš kaip musę.

Kinija sumažino diplomatinių santykių su Lietuva lygį nuo ambasadoriaus iki laikinojo reikalų patikėtinio. Be to, antra pagal dydį pasaulio ekonomika Lietuvai paskelbė prekybos karą. Dalis verslo tada jautėsi vertybinės politikos aukomis.

Štai tų pačių 2022 metų sausį vienas iš „Brolis group“ įkūrėjų Kristijonas Vizbaras teigė, jog „ne visiems tai atrodo svarbu“.

Ekonominiame kare Lietuvą užtarė Europos Sąjunga (ES), kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją.

Gabrielius Landsbergis

Taip pat valdžia sakė, kad bus gerai, nes Taivanas gamina lustus.

„Mums reikia fabrikų, mums reikia darbo vietų, kurios būtų aukštųjų technologijų ir apie XXI amžių“, – praėjusių metų liepą kalbėjo konservatorius Matas Maldeikis.

Pirmąjį savo fabriką Europoje taivaniečiai atidarė Vokietijoje. O su praėjusią savaitę Vilniuje viešėjusiu Taivano užsienio reikalų ministru Josephu Wu vykdomojo valdžia oficialiai nesusitiko.

Tuo metu, G. Landsbergis, paklaustas, ar Lietuva derasi su Kinija dėl galimybės santykius su Kinija normalizuoti ir vėl turėti šalių ambasadorius, atsakė taip: „apimties dabar pokalbių įvardinti nenorėčiau, bet pokalbiai tikrai vyksta ir net šiuo metu“.

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis LNK žinioms sakė, jog buvo nustebintas tokio pareiškimo.

„Nes dažniausiai konservatoriai nepripažįsta, kad klaidas padarė. O tai buvo avantiūra ir tai aiškiai matosi“, – tikino parlamentaras.

Bet Kinija yra žinoma kaip ilgai neatleidžianti šalis. Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas Sigitas Besagirskas LNK žinioms kalbėjo, jog kai ką apie Kiniją reikia suprasti.

„Kinai yra kitokie nei lietuviai“, – sakė jis.

Kai 2013 metais Lietuvoje viešėjo Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama su juo susitiko tuometė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tai irgi sukėlė Kinijos pasipiktinimą ir derybos įvairiais klausimais sustojo.

„Tai buvo labai sunku, ginant mūsų ekonominius interesus“, – priminė S. Skvernelis.

Taivaniečių atstovybė Lietuvoje

Bet santykius su Kinija tada atkurti pavyko. O kai Dalai Lama į Lietuvą atvažiavo 2018 metais, valdžia su juo jau nesusitiko.

„Aš manau, kad tai tikrai užtruks 3–5 metus. Nebus taip paprasta. <...> Manau, kad pagrindinė sąlyga, kalbant apie Kiniją yra rinkimai Lietuvoje ir kita valdžia“, – svarstė opozicijos atstovas S. Skvernelis.

Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas S. Besagirskas kalbėjo, jog Kinijai labai svarbu, kad „būtų kažkas patikimo“.

„Lietuva parodė, kad ji yra nepatikima“, – sakė jis.

O konservatoriai situaciją aiškina kitaip, teigia, kad tai Kinija siekia normalizuoti santykius, nes Lietuva prekybos karą prieš drakoną laimėjo. O Pekinas dabar esą ieško, kaip iš situacijos išeiti oriai.

„Nužudė, ar nenužudė, čia yra ne tokia masteliai. Bet mes tiesiog parodėme kitoms šalims, kad drakonas yra popierinis“, – tikino konservatorius M. Maldeikis.

Jis tikina, kad Lietuva taivaniečių atstovybės pavadinimo nekeis.

„Lietuva nekeičia savo strategijos, mes niekur nenusileidžiame, nes mes nieko blogo nepadarėme“, – sakė M. Maldeikis.

Konservatoriai sako, kad atstovybę taivaniečių vardu Lietuva atidarė pirmoji pasaulyje. Neprisijungė prie tokio veiksmo net ir Baltijos šalys.

„Net ir Nepriklausomybės aušroje, kodėl mes darėme taip, o kitos valstybės – šiek tiek kitaip. Tiesiog tai yra mūsų kraujyje ir mes esame didžiavalstybininkai“, – svarstė M. Maldeikis.

Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas, konservatorius Žygimantas Pavilionis taip pat turėjo ką pasakyti.

„Kaip kažkada senelis iškovojo galimybę gyventi be Rusijos komunistų, taip Gabrielius iškovojo teisę laisvai, nevaržomai vystyti ekonominius, politinius su jau ne komunistais Indijos ir Ramiojo vandenyno baseine“, – kalbėjo parlamentaras.

Tad Ž. Pavilionis konstatuoja: „mes nugalėjome tą drakoną“.

Bet S. Skvernelis konstatuoja kitaip: „mes buvome išsišokėliai šiame klausime“.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: