Spalio 5 dieną Ispanijoje vykstant Europos politinės bendrijos susitikimui prezidentas susitiko su Ukrainos, Moldovos prezidentais bei Sakartvelo ministru pirmininku ir šiuose susitikimuose išreiškė Lietuvos palaikymą visų trijų šalių eurointegracijos aspiracijoms bei pažadėjo padėti ekspertinėmis žiniomis, dalintis patirtimi.

Ukraina, Moldova ir Sakartvelas yra Europoje. Šių šalių piliečiai ne kartą aiškiai pareiškė, kad nori gyventi laisvose, demokratiškose ir klestinčiose valstybėse, kad nori būti Europos dalimi. Tikiu, kad susitelkus šioms šalims pavyks įgyvendinti reikiamas reformas ir tapti visateisėmis ES narėmis“, – teigė prezidentas.

Kaip tuomet pranešė Prezidentūra, Lietuvos vadovas išreiškė lūkestį, jog šalių daroma pažanga leis derybas dėl ES narystės su Ukraina ir Moldova pradėti dar šiais metais, o Sakartvelui suteikti šalies kandidatės statusą.

Prezidentūra planavo šia tema su Ukrainos, Moldovos ir Sakartvelo vadovais ir EVT pirmininku Ch. Micheliu lapkričio mėnesį pabendrauti Vilniuje.

Ne atšauktas, o nukeltas


Kaip Delfi patvirtino prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis, G. Nausėdos iniciatyva lapkričio 9 dieną, ketvirtadienį, buvo derinamas EVT pirmininko Ch. Michelio, Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, Moldovos prezidentės Maia'os Sandu ir Sakartvelo prezidentės Salomės Zurabišvili susitikimas Vilniuje.

Delfi žiniomis, Ch. Michelis, Moldovos ir Sakartvelo prezidentės buvo patvirtinę, kad atvyks, tuo metu Ukrainos prezidento dalyvavimas galutinai suderintas nebuvo.

Planuotas renginys turėjo būti skirtas aptarti šių šalių integracijos į Europos Sąjungą procesą.

„Šis susitikimas buvo nukeltas vėlesniam laikui dėl tuo pat metu Paryžiuje vyksiančios Tarptautinės humanitarinės konferencijos pagalbai civiliams Gazos gyventojams“, – atsakyme Delfi teigė R. Jasiulionis.

Jo teigimu, nauja susitikimo Vilniuje data dar derinama.

Prezidentas nevyks


Kaip neseniai rašė „Reuters“, lapkričio 9 dieną Paryžiuje Prancūzijos prezidentas E. Macronas rengia tarptautinę humanitarinę konferenciją, skirtą skirta civiliams gyventojams Gazoje.

Tai prieš kelias dienas žurnalistams patvirtino pats E. Macronas, sakydamas, kad „kova su terorizmu niekaip nepateisina civilių aukų“.

Pasak „Reuters“, konferencija vyks valstybių vadovų, vyriausybių vadovų ir užsienio reikalų ministrų lygiu. Prancūzijos Europos ir užsienio reikalų ministerijos teigimu, renginio metu bus kalbamasi su pagrindiniais donorais, siekiant paspartinti pagalbos tiekimą Gazai.

EVT pirmininko Ch. Micelio darbotvarkėje nurodoma, kad jis šioje konferencijoje sakys kalbą.

Renginyje dalyvauti planuoja ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Prezidento atstovas Delfi patvirtino, kad G. Nausėda gavo kvietimą į Paryžiuje vyksiančią konferenciją, tačiau ten nevyks.

„Lietuvai konferencijoje atstovaus Užsienio reikalų ministerija (URM)“, – teigė R. Jasiulionis.

Paklaustas apie priežastis, jis paaiškino, kad penktadienį, tai yra, kitą dieną po konferencijos, prezidentas Vilniuje rengia tradicinį kasmetinį Regionų forumą.

„Konferencija Paryžiuje yra donorų pobūdžio, tad atstovavimą šaliai natūralu perduoti Vyriausybei (šiuo atveju – URM), kuri gali skirti humanitarinę pagalbą“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)