Jis teigė, jog uogų derlius gali būti mažas.

„Kas liečia uogas, tokias kaip žemuogės, avietės, mėlynės, tai taip visai gali būti. Ypač mėlynės, kurios mėgsta šiltą, drėgną orą, drėgnesnes vietas. Tai šiuo metu joms formuotis yra blogai, juolab, kad buvo šalnos.

Gali būti bloga situacija. Na, žemuogėms irgi – jos dabar sirpsta. Ir jeigu nėra vandens, vėsoka, irgi turbūt bus nerekordinis derlius. Avietės dar turi laiko“, – kalbėjo mikologas J. Kasparavičius.

Visgi, dar visai nereiškia kad grybų šiemet miškuose visai nebus, tikino LNK vidurdienio žinių pašnekovas.

„Nieko baisaus kol kas nėra. Yra buvę ne kartą pavasarį, kad jis buvo šaltas, atrodė kai kam, kad reikės kelių mėnesių atsigauti – negali gi grybai į Turkiją nuskristi, tai reikės laiko.

Bet iš tikrųjų tai taip nėra. Jeigu dabar yra sausra ir šalta, tai užtektų karštos savaitės, drėgnos ir viskas grįžtų į savo vėžes“, – tikino Gamtos tyrimų centro mokslo darbuotojas.

J. Kasparavičius kalbėjo, jog grybas per naktį neišauga.

„Jeigu kita savaitė bus karšta, drėgna, grybai per dieną neišauga, kaip liaudis mėgsta kalbėti. Ypač tai liečia baravykus. O voveraites irgi, kadangi jos labai lėtai auga – 10 kartų lėčiau už baravyką. Tam reikia laiko“, – aiškino mikologas, Gamtos tyrimų centro mokslo darbuotojas J. Kasparavičius.

Jis juokavo, kad kai kurie grybai išlenda dar ir pavasarį. Kodėl, anot jo – sunku pasakyti. Tačiau mikologas tokius grybus vadina žvalgais.

„Tai nieko nuostabaus, kad jau yra. Bet kiekvieną pavasarį vis kartojasi. Bet žmonės tai pamiršta ir sako, kad čia gi rudeniniai grybai. Bet kiekvieną pavasarį taip yra, čia normalu, nieko nuostabaus“, – LNK vidurdienio žiniose sakė J. Kasparavičius.

Mikologas papasakojo ir ką grybams padaro sausra, kuri Lietuvos miškus dabar pavertė parako statine.

„Čia jau tapę tokia liaudies daina – kad visa grybiena išdegė, negyvumo būsenoje. Bet taip nėra, ji nėra išdegusi. Jeigu grybiena išdegtų, miškas yra nudžiūtų – medžių spygliai nubyrėtų, lapai. Miškuose gal kažkiek ir byra sausros metu, bet po žeme tokios sausros nėra. Žūsta tik paviršiniai sluoksniai.

Grybiena yra ir ji laukia kantriai gerų sąlygų. O sąlygos jaučia“, – LNK vidurdienio žinioms sakė mikologas J. Kasparavičius.

Jis teigė, jog kol kas bėgti į miškus ieškoti grybų nereikia, bet nerimauti, kad šiemet jų visai nebus – taip pat.

„Visko bus, tik tiksliai pasakyti kada sunku. Bet tai užtruks kelias savaites. Liepą irgi gali sausra. Kokie metai bus iš anksto niekada nepasakysi. Bet grybų dar tikrai bus“, – LNK vidurdienio žiniose sakė mikologas J. Kasparavičius.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su mikologu J. Kasparavičiumi žiūrėkite čia: