Klubas pavadinimu „Litvinai“ save apibūdina kaip Lietuvoje gyvenančių baltarusių sąjungą. Skelbia, kad organizuoja karinės taktikos ir savigynos mokymus, fizinį rengimą, ginklų valdymo įgūdžius ir panašiai.

Ant jų antpečių – Vytis, tai ir klubo simbolis. Tokia sukarinta baltarusių grupė Lietuvoje veikia jau metus, įsteigta buvo pernai rugsėjį.

„Kuo užsiimame? Yra skirtingos kryptys mūsų veiklos, pradedant nuo socialinių, kultūrinių, istorinių projektų, tarp jų žmonių parengimas, apmokymas galimiems kariniams konfliktams“, – LNK žinioms sakė klubo „Litvinai“ vadovas Siarhej Šalyhin.

Su šia baltarusių organizacija bendradarbiavo Lietuvos šaulių sąjunga, bet dabar teigia bendradarbiavimą nutraukusi.

Klubas „Litvinai“ skelbia, kad šį savaitgalį organizuoja renginį Lietuvos kariuomenės patalpose, Karininkų ramovėje. Rašo, kad čia vyks jų atvirų durų dienos ir čia kvies prisijungti daugiau baltarusių.

„Norime patvirtinti, kad Lietuvos kariuomenės patalpose toks renginys nėra planuojamas. Ir leidimo tokiam renginiui organizuoti nėra duota“, – LNK žinioms pabrėžė Lietuvos kariuomenės atstovas Jurgis Norvaiša.

Paklaustas, ar toks renginys sekmadienį Karininkų ramovėje nevyks, J. Norvaiša tikino, jog toks renginys Lietuvos kariuomenės patalpose nėra planuojamas.

Valdžia apie šią sukarintą baltarusių organizaciją žino. Sako, kad jai priklauso keliasdešimt žmonių.

„Geriau jau jų reikėtų klausti, bet faktas, kad jie, matyt, galvoja apie paliktus namus“, – savo nuomonę dėstė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Laurynas Kasčiūnas

„Ne, nuvertimas režimo tai visuomenės reikalas, o ne kažkokios sukarintos organizacijos. Suprantama, mes to linkime ir norime grįžti į Baltarusiją, bet sau tokio tikslo nekeliame“, – teigė klubo „Litvinai“ vadovas.

Pernai metų pabaigoje Seimo NSGK pirmininko L. Kasčiūno iniciatyva uždraudė Rusijos ir Baltarusijos piliečiams turėti net ginklų. Bet „Litvinai“ klubo nariai socialiniuose tinkluose demonstruoja, kad mokosi šaudyti.

„Mūsų šratasvydžio ginklai guminiai, plastikiniai. Pas mus nėra jokio kovinio ginklo“, – tikino klubo „Litvinai“ vadovas S. Šalyhin.

L. Kasčiūnas teigė, jog treniruotis ne su koviniais ginklais neuždrausi. Jis teigia, kad Lietuva šį procesą kontroliuoja ir šalies nacionaliniam saugumui grėsmės tai nekelia.

Parlamentaras dar pridūrė, jog Lietuvoje gyvenantys rusai tokios kovinės grupuotės neturi.

„Esu tikras, patikėkite“, – LNK žinioms sakė Seimo NSGK vadovas.

Lietuvoje gyvenančių užsieniečių skaičius pirmą kartą šalies istorijoje peržengė 200 tūkst. ribą. Dauguma ukrainiečiai, o baltarusių – per 60 tūkst., daugiau nei gyventojų Alytuje.

Pasak Migracijos departamento, jeigu tendencija nesikeis, jau kitąmet baltarusiai ukrainiečius gali aplenkti.

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina baltarusių atvykimą į Lietuvą stabdyti, bet konservatoriai ir tremtyje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja to nenori.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: