Hagoje įsikūrusio Tarptautinio baudžiamojo teismo generalinis prokuroras Karimas Khanas ir jo padėjėjai pateikė kaltinimus dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui – dėl civilių žudymo trims pagrindiniams Gazos Ruožą valdantiesiems „Hamas“ islamistams: Yehyai Sinwarui, Mohammedui Deifui, bei Ismailui Haniyeh.

Bet taip pat apkaltino dėl nusikaltimų žmoniškumui ir Izraelio premjerą B. Netanyahu, bei šalies gynybos ministrą Y. Galantą.

Izraelio ir pagrindinių jų sąjungininkų amerikiečių valdžia iš karto pasipiktino dėl tokio sulyginimo. Kita vertus, šios šalys jau seniai atsisakė savo parašų po TBT įsteigusia sutartimi.

„Leiskite man drąsiai pasakyti, mes atmetame TBT prašymą išduoti Izraeliui arešto orderius. Kad ir ką šie orderiai reikštų, Izraelis ir „Hamas“ nėra lygiaverčiai. Ir akivaizdu, kad turime padaryti viską, ką galime, jog užtikrintume civilių gyventojų apsaugą.

Tačiau leiskite man būti aiškiam, priešingai TBT kaltinimams Izraeliui, tai, kas vyksta nėra genocidas. Mes tai atmetame“, – kalbėjo JAV prezidentas Joe Bidenas.

Nuo praėjusių metų spalio 6 dienos, kai „Hamas“ smogikai išsiveržė iš Izraelio blokuoto Gazos Ruožo ir nukovė apie 2 tūkstančius žydų, bei paėmė kelis šimtus įkaitų, Izraelio kariuomenė vykdo plataus masto karinę operaciją šioje tankiai gyvenamoje teritorijoje. Jos aukomis, palestiniečių teigimu, jau tapo apie 35 tūkst. žmonių. Dauguma – moterys ir vaikai.

„Nepaisant K. Khano išsakyto šmeižto dėl pralieto kraujo, Izraelis ir toliau tęs šį karą visiškai laikydamasis tarptautinės teisės. Toliau imsimės precedento neturinčių priemonių, kad nekalti civiliai gyventojai išvengtų pavojaus ir užtikrintume, kad humanitarinė pagalba pasiektų tuos, kurios jiems reikia Gazoje“, – savo pareiškime tikino Izraelio premjeras B. Netanyahu.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu

Formaliai, kadangi Izraelis nebėra TBT šalis narė, tai teismas neturi jurisdikcijos jos teritorijoje. Bet Palestina yra TBT narė , taigi arešto orderiai gali būti išduoti. Nors dėl to dar turi nuspręsti trijų TBT teisėjų grupė.

„Netikėtas sprendimas ir gal kiek stebinantis savo kaltinamųjų sulyginimu, kad sulyginti ir demokratinės valstybės vadovas, ir tai, ką mes traktuojame teroristinės organizacijos vadovas.

Tačiau iš pirminių komentarų, kuriuos teko girdėti, tai teismas akcentavo ne kaltinamųjų statusą, bet aukų statusą. Kad nukentėjusios aukos yra palyginamos, todėl toks jų sprendimas“, – antradienį kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Lietuva kaip teismo sutarties narė palaiko TBT sprendimą dėl, pavyzdžiui, arešto orderio Vladimirui Putinui. Tad turės pripažinti ir galimus arešto orderius „Hamas“ ir Izraelio vadovams. Nors Izraelio vadovas atvirai apkaltino TBT generalinį prokurorą antisemitizmu.

„Noriu labai rimtai pabrėžti vieną dalyką, esu tvirtai įsitikinęs, kad jeigu nepademonstruosime mūsų noro taikyti įstatymo visiems vienodai, jeigu bus matoma, kad jis bus taikomas pasirinktinai, mes sudarysime sąlygas jam visiškai sužlugti“, – savo poziciją dėstė Tarptautinio baudžiamojo teismo generalinis prokuroras K. Khanas.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: