Tokias įžvalgas pateikė iš Ukrainos ketvirtadienį grįžusi Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Parlamentinės asamblėjos viceprezidentė, Seimo narė konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė. Ji pirmininkavimą ESBO baigiančioje Ukrainoje dalyvavo Ministrų tarybos posėdžiuose.

Per dviejų dienų vizitą politikė tris kartus lankėsi Maidane ir kreipėsi į protestuojančius žmones. „Nemačiau jokios agresijos, mačiau Sausio 13-osios atmosferą su laužais. Žmonės ten įvairių pažiūrų – nuo nacionalistų iki liberalų ir visi jie nori eurointegracijos – jie mato tai kaip galimybę Ukrainai būti nepriklausoma“, – DELFI kalbėjo V. Aleknaitė-Abramikienė

Pasak politikės, premjeras Mykola Azarovas Ministrų tarybos pasitarime paaiškino, kad demokratinėje valstybėje protestuoti yra piliečių teisė ir jie tą teisę gerbia. Tačiau žmones, užėmusius profsąjungų rūmus, M. Azarovas pavadino ekstremistais. V. Aleknaitės-Abramikienės teigimu, tai nuskambėjo neįtikinamai.

„Manau, V. Janukovyčius padarė didelę klaidą. Jis, nepaisant visų galimų pasekmių, galėjo tapti tautos didvyriu. Žinoma, tai didelė rizika, jis galėjo prarasti savo postą, tačiau reikia turėti omenyje, kad jo Vyriausybė nemažai nuveikė derėdamasi su ES. Dirbo, dirbo, dirbo, o staiga dėl kitos šalies spaudimo atsisakyti viso to, ką tu darei kelerius metus. Tai vertinu kaip jo asmeninį pralaimėjimą“, – sakė V. Aleknaitė-Abramikienė.

Pasak jos, kartu tai didelis dabartinės valdžios pralaimėjimas – ji jaučiasi nejaukiai ir neišdrįsta ateiti pas žmones. „Galbūt minia švilptų, matėme visokių užrašų, bet jei nuoširdžiai būtų ateita, nuoširdžiai pradėta ieškoti dialogo su opozicija, manau, galėtų procesas pajudėti“, – kalbėjo politikė.

A. Brazauskas į Vingio parką atėjo

Tačiau, konservatorės manymu, dabartinė valdžia moraliai per silpna šį scenarijų realizuoti. Kol kas valdžia kelia išankstinius reikalavimus. Ukrainos užsienio reikalų ministras Leonidas Kožara užsiminė, kad pirmas valdžios reikalavimas – demonstrantams palikti užimtus pastatus. Ministras pareiškė neturįs telefono, iš kurio galėtų paskambinti opozicijai. V. Aleknaitė-Abramikienė jam pasiūlė išeiti į gatves ir pabendrauti su demonstrantais. Tai L. Kožarai nepatiko. 
V. Aleknaitė-Abramikienė Ukrainoje

Čia konservatorė įžvelgė Lietuvos atgimimo laikus, kai dar veikė Komunistų partija, bet jau buvo Sąjūdis. „Tada jie irgi sprendė panašią problemą – ar būti su žmonėmis, ar nueiti į užmarštį. Lietuvos komunistai buvo gudresni ir protingesni, tik dalis jų tapo tiesioginiais išdavikais. Štai A. Brazauskas nebijo ateiti į mitingą Vingio parke, tai stabilizavo padėtį Lietuvoje, davė kad ir laikiną vienybės pojūtį“, – mano V. Aleknaitė-Abramikienė.

Konservatorės teigimu, Ukrainai irgi reikėtų, kad V. Janukovyčius išdrįstų ateiti ir pradėtų pagarbiai kalbėti su opozicija. Tačiau, sako pašnekovė, kažkas jam neleidžia pasielgti taip, kaip kažkada pasielgė Lietuvos komunistai. Tai, kad valdžia neatėjo nei į mitingus, nei susitikti su opozicija, konservatorė vadina kapitaline klaida.

V. Aleknaitės-Abramikienės teigimu, labai svarbus lietuvių buvimas Ukrainoje. Kai reikia užeiti į profsąjungų rūmų pastatą, kur telkiasi visos opozicinės partijos, lietuvius įleidžia be patikrinimo. „Žodis Lietuva tarsi slaptažodis, turime didelį kapitalą“, – sako politikė. Jos tvirtinimu, Maidane žmonių daugėja – jei protestuotojai pasitrauktų, eurointegracijos idėja liktų pamiršta.

V. Aleknaitės-Abramikienės manymu, Ukrainos pirmininkavimas ESBO davė rezultatų – valdžia bent jau nustojo mušti žmones.

Politikė džiaugėsi, kad paramą Ukrainos eurointegracijai išsakė JAV. Jos nuomone, dabar ukrainiečiams būtinai reikia bevizio režimo su ES – esą Europa jau anksčiau galėjo tai spręsti.