Nepavykusi Basčio apkalta

2018 metų kovo 13 dieną Seimas balsavo dėl Mindaugo Basčio apkaltos. 2017 metų pabaigoje Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė, kad parlamentaras M. Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

M. Bastys tada savo kaltę neigė – jis teigė, kad sąmoningai nieko nenuslėpė, o tik padarė klaidą rašydamas atsakymus.

Slapto balsavimo rezultatai tada šokiravo ne vieną, panašiai, kaip V. Gapšio atveju, ir mandatas M. Basčiui panaikintas nebuvo.

Už tai, kad parlamentaro mandatas būtų panaikintas, balsavo tik 72 Seimo nariai, prieš 21, susilaikė 24, dar 11 biuletenių buvo negaliojančių.

Tam, kad parlamentaro mandatas būtų panaikintas apkaltos būdu, už tai slaptu balsavimu turi pasisakyti ne mažiau kaip trys penktadaliai Seimo narių, t. y. 85 parlamentarai.

Tuometis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis po balsavimo teigė, jog „nėra ką komentuoti“.

O tuometė prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, jog Seimas save gėdingai diskreditavo.

„Pamindamas Konstitucinio Teismo išvadą bei ignoruodamas valstybės nacionalinio saugumo interesus, tokiu balsavimu Seimas save gėdingai diskreditavo“, – tada teigė prezidentė D. Grybauskaitė.

Opozicija pirštu bedė į valdančiuosius, jų nariu kurį laiką ir buvo M. Bastys. O tuometinis Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis situaciją apibūdino kaip apgailėtiną.

„Apgailėtina. Tik tokiu žodžiu galėčiau apibūdinti šiandienos Seimo balsavimo dėl M. Basčio rezultatus. M. Bastys negali būti Seimo nariu. Tą labai aiškiai parodė specialiųjų tarnybų pateikta medžiaga, vėliau įrodė Seimo laikinoji komisija ir galiausiai patvirtino Konstitucinis Teismas“, – tada teigė S. Skvernelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)