Mūšių dinamika


Vertindami mūšių dinamiką karo ekspertai pažymėjo, jog Ukraina rengė smūgius agresoriaus gynybos gilumoje.

„Vienas sėkmingesnių tokių smūgių – dronų ataka prieš degalų saugyklą Kursko srityje. Maža to, ukrainiečių karinė žvalgyba surengė dar vieną sėkmingą operaciją Juodojoje jūroje.

Jūrinių dronų pagalba atakuotas ir nuskandintas dar vienas agresoriaus pajėgų aprūpinimui Kryme naudotas desantinis laivas“, – priminė karo ekspertai.

Pasak jų, tai tapo paskutiniu lašu Kremliaus kantrybės taurėje – Rusijos Juodosios jūros laivyno vadas admirolas Viktoras Sokolovas buvo atleistas.

Rusijos pajėgos, anot karo ekspertų, kiek sumažino smūgius raketomis, dėl ko krito jų nuostoliai, bet agresoriaus dronų nuostoliai išaugo ženkliai.

„Pastebėtina, kad agresoriaus taikiniais tapo ne tik Ukrainos karinė ir civilinė infrastruktūra gynybos gilumoje, bet ir netoli kontaktinės linijos esantys ukrainiečių kariniai ir civiliniai objektai.

Antai raketomis „Iskander“ atakuota ukrainiečių gyvenvietė Selydove (24 km nuo kontaktinės linijos Avdijivkos sektoriuje). Rusų propaganda iki šiol skleidžia melagingą informaciją apie neva „iki 1500 poligone nukautų ukrofašistų“. Tačiau jų pačių pateikti „įrodymai“ fiksuoja smūgius į keletą pastatų, kuriuose teoriškai galėtų tilpti ne daugiau nei keliasdešimt žmonių.

Karas Ukrainoje

Vėliau pasirodė informacija, kad neva rusai smogė į „ukrofašistų karinę ligoninę“ (kas pagal tarptautinę teisę vis tiek yra karo nusikaltimas). Paaiškėjo, kad smūgiuota į civilinę ligoninę, yra sužeistų, žuvo keli civiliai, tarp kurių vaikas“, – žiniomis socialiniame tinkle dalijosi pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“.

Karo ekspertai taip pat konstatavo, remdamiesi Ukrainos Generalinio štabo duomenimis, kad Rusijos pajėgų gyvosios jėgos nuostoliai ženkliai augo, kaip ir agresoriaus šarvuotos technikos bei artilerijos netektys.

„Dėl to bendri agresoriaus manevrinių vienetų ir artilerijos nuostoliai ženkliai išaugo. Tikėtina, didžioji dalis jų agresoriui padaryta karščiausiame Avdijivkos–Vuhledaro sektoriuje.

Nepaisant fiksuojamo Ukrainos pajėgų rezultatyvumo, agresoriui pavyko ne tik pasistūmėti, bet ir užimti Avdijivkos miestą“, – feisbuke rašė karo ekspertai.

Didelių rusų nuostolių ir jų sėkmės mūšio lauke sąryšį pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai aiškino keliomis priežastis.

Rusijos karas prie Ukrainą

„Pirma, pralaužę Ukrainos pajėgų gynybą Avdijivkoje, rusų grupuotės vadovybė siekė maksimaliai operatyviai išvystyti sėkmę. Todėl jų ir taip aukšta nuostolių tolerancija pasiekė maksimalias aukštumas.

Antra, nors efektyviai naikindami puolančių manevrinius vienetus bei paramos ugnimi sistemas, ukrainiečiai taip pat patyrė ženklių nuostolių, nesugebėjo minimizuoti ar panaikinti rusų taktinių pranašumų šiaurinėse miesto prieigose, <...> vėlavo atitraukinėti sudėtingoje padėtyje likusius savo vienetus.
Trečia, siekdami maksimaliai išvystyti sėkmę, puolančiųjų vienetai vietoje dažnai pameta galvą ir linkę labiau rizikuoti, dėl ko išaugo jų manevrinių vienetų nuostoliai. Geriausias to pavyzdys – net trys rusų orlaivių netektys per vieną dieną.

Ketvirta, į sektorių ukrainiečių permesti pailsėję ir motyvuoti vienetai prisidėjo prie progų naikinti oponentą sėkmingo išnaudojimo“, – socialiniame tinkle rašė karo ekspertai.

Ir nors Ukrainos pajėgos išgyvena artilerinių šaudmenų „badą“, tačiau jų rezultatyvumas agresoriaus artimajame užnugaryje buvo labai aukštas. Tam karo ekspertai taip pat pateikė kelias priežastis.

„Pirma, artilerijos resursų ir pastangų koncentracija, siekiant paremti iš Avdijivkos atsitraukiančius vienetus, o pajėgas kontaktinėje linijoje daugiausia rėmė dronai bei minosvaidžiai.

Antra, agresorius bandė kuo efektyviau paremti savo manevrinius vienetus kontaktinėje linijoje, todėl neretai maskuotės sąskaita pritraukinėjo artilerines sistemas arčiau kontaktinės linijos. Dėl to ukrainiečiams buvo lengviau jas identifikuoti ir naikinti.

Karas Ukrainoje

Trečia, kad dėl šaudmenų stygiaus Ukrainos pajėgos buvo priverstos prioriteto tvarka rinktis taikinius užnugaryje rodo sumenkę agresoriaus logistinio transporto nuostoliai. Žinoma, tokį pokytį diktuoja ir pati mūšio aplinka – puolančiajam vystant sėkmę, gynėjai natūraliai savo pastangas koncentruos naikinant kovinę puolančiųjų jėgą. Tačiau nepaisant to agresoriaus nuostoliai logistinio transporto srityje nesumažėjo kardinaliai, tačiau antroje savaitės pusėje sistemiškai mažėjo, kol vasario 17 d. pasiekė seniai neregėtas žemumas“, – socialiniame tinkle konstatavo karo ekspertai.

Geopolitinė situacija


Pasak pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertų, geriausiai geopolitinę situaciją apibūdina šis Ukrainos prezidento Volodomyro Zelenskio pasakytas sakinys: „Neklauskite Ukrainos, kada šis karas baigsis. Klauskite savęs – kodėl Putinas vis dar tęsia šį karą“.

Vakarai ir toliau remia Ukrainą, pažymėjo karo ekspertai, pasirašyti susitarimai su Vokietija, Prancūzija, JAV pakartojo savo ryžtą remti Ukrainą.

„Tačiau ryžto ir žodžių nepakanka – reikia veiksmų, kurių JAV politiniame elite toliau nėra. Nors Senatas galų gale priėmė sprendimą dėl 60 mlrd. JAV dolerių skyrimo Ukrainai, tačiau Atstovų Rūmai išėjo dviejų savaičių atostogų taip ir nepriėmę galutinio sprendimo. Derybų dinamika nerodo, kad net ir po atostogų respublikonų daugumą turintys Atstovų Rūmai noriai priims šį įstatymo projektą“, – situacijos vertinimą pateikė jie.

 Volodymyras Zelenskis

Pentagono skaičiavimais, Rusija kariaudama jau išeikvojo 211 mlrd. JAV dolerių.

„Kadangi Rusijos pramonė yra perorientuota į karinę produkciją, ekonomistai jau svarsto, kaip ir kada tokiu modeliu kuriama Rusijos ekonomika grius. Tačiau tokias kalbas girdime jau du metus – krauju plūstančiai Ukrainai nuo to nėra lengviau“, – teigė karo ekspertai.

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai taip pat paminėjo ir daug dėmesio sulaukusį prezidento posto siekiančio Donaldo Trumpo pareiškimus dėl NATO narių, kurios nėra pasiekusios 2 proc. išlaidų gynybai ribos.

„Tokie žodžiai sulaukė visuotinio pasmerkimo NATO, tačiau jei šis veikėjas grįš į Baltuosius rūmus, laukia neliūdni laikai“, – feisbuke savaitės apžvalgoje rašė karo ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją