Mūšių dinamika

Ukraina tęsė smūgius agresoriaus gynybos gilumoje. Kaip vieną iš sėkmingiausių smūgių galima būtų įvardinti atakas dronais agresoriaus degalų saugyklai Tuapse.

Il76 numušimas virš Belgorodo vis dar palieka neatsakytų klausimų, iš kurių pagrindinis – ką vis dėlto gabeno šis orlaivis. Agresorius pateikė į orlaivį laipinamų Ukrainos karo belaisvių vaizdo įrašą, tačiau tai padarė tik po keleto dienų.

Katastrofos vietoje rasti ir rusų pademonstruoti tik keli kūnai neįtikina, jog čia galėjo žūti daugiau nei 70 žmonių. Ukrainos versija dėl gabenamų S300 raketų taip pat abejotina, kadangi lėktuvo kontakto su žeme metu nefiksuojama antrinė raketų detonacija.

Realiausiai atrodo versija, kad šiuo orlaiviu skrido rusų aukšto rango kariškiai, tačiau detalių ir objektyvių duomenų taip pat trūksta.

Kaip ir prognozuota, agresorius surengė didesnio masto kombinuotą smūgį Ukrainos karinei ir civilinei infrastruktūrai. Sausio 22 d. paskleidęs dezinformaciją, neva Charkivo gyvenamuosiuose rajonuose slepiasi Ukrainos kariai ir „svetimšaliai samdiniai“, o sausio 23 d. surengęs teroristinį smūgį raketomis ir dronais.

Bendras praeitos savaitės ukrainiečių oro gynybos „derlius“ išaugo. Numušta daugiau negu praeitą savaitę raketų (4 ir 27) bei dronų (75 ir 105).

Kitus agresoriaus nuostolius lėmė operacijų intensyvėjimas Svatovės ir Avdijivkos – Vuhledaro sektoriuose.

Karas Ukrainoje

Rusų gyvosios jėgos nuostoliai išliko labai aukšti (6030 ir 6080). Taip pat išaugo ir okupantų šarvuotos technikos netektys (270 ir 304) bei artilerijos nuostoliai (139 ir 226). Agresoriaus pajėgų aprūpinimui ir rotacijoms kritiškai svarbus logistinis transportas taip pat naikintas efektyviau nei praėjusią savaitę (195 ir 241).

Tačiau aukštesni nei įprastai rusų nuostoliai buvo fiksuojami pirmoje savaitės pusėje, o antroje savaitės pusėje efektyvumas krito gana ženkliai.

Situacijos vertinimas

Labai tikėtina, kad Il76 numušimas – tai agresoriaus provokacija, siekiant sukiršinti Ukrainos kariuomenę, visuomenę ir politinę vadovybę.

Neatmestina, kad šis incidentas ir dezinformacija apie neva gyvenamuosiuose Charkivo rajonuose civiliniais besidengiančius Ukrainos pajėgų karius, gali būti bendro rusų PSYOPS priemonių plano dalis.

Tikėtina, tokio pobūdžio bandymus skaldyti Ukrainą matysime ir ateityje. Labai tikėtina, kad rusų teroristiniai smūgiai raketomis ir dronais prieš Ukrainos civilinę infrastruktūrą taip pat gali būti šio plano dalis (visuomenės nuovargio didinimas), nes buvo atakuojami ir minėti Charkivo gyvenamieji rajonai.

Agresoriaus manevrinių vienetų, artilerijos ir logistinio transporto nuostoliai išliko aukšti arba dar labiau augo:

Tai pirmoje savaitės pusėje teigiamai atsiliepė Ukrainos pajėgų pastangoms stabilizuojant padėtį po praėjusios savaitės pabaigoje įvykdyto agresoriaus prasiveržimo Tabaivkos – Krochmalnės ruože, Lysyčansko sektoriuje, Avdijivkos rytiniame flange („Caro medžioklė“) bei sėkmingai ginantis Heorhiivkos – Novomychailivkos ruože.

Maža to, Ukrainos gynėjams pavyko pagerinti savo taktinę padėtį Kreminos sektoriuje, šiauriniame Avdijivkos flange bei Robotynės pleište.

Tačiau antroje savaitės pusėje rusų nuostoliai šarvuotos technikos, artilerijos ir logistinio transporto srityse gerokai sumenko. Tai turėjo tiesioginį efektą kontaktinėje linijoje.

Rusų laimėjimai gali atsiliepti ateičiai

Rusams pavyko išplėsti savo pozicijas Tabaivkos – Krochmalnės ruože, rytiniame Avdijivkos flange, prie Kamjankos ir Pervomaiskės ruože.

Karas Ukrainoje

Šie rusų laimėjimai nėra dideli, tačiau taktine prasme reikšmingi ir gali turėti įtakos tolimesnei padėčiai fronte.

Neatmestina, kad prie tokios padėties prisidėjo ne tik stringanti ukrainiečių logistika, bet ir kiti iššūkiai.

Beje, rusai socialiniuose tinkluose pažymi, jog nejaučia, kad Ukrainos artilerijos ir dronų aktyvumas būtų sumenkęs. Tiesa, tai turbūt pasakytina labiau apie pirmą savaitės pusę.

Patys ukrainiečiai atkreipia dėmesį į silpnai sprendžiamas sąveikos tarp vienetų problemas. Šie iššūkiai yra labiausiai pastebimi Svatovės sektoriuje.

Taigi, galbūt stringanti Ukrainos pajėgų logistika bei ne visada efektyvi sąveika tarp padalinių, leido agresoriui antroje savaitės pusėje pasiekti tam tikrų taktinių laimėjimų kontaktinėje linijoje.

Europiečiai bando užkamšyti spragą

Tęsiantis nesutarimams JAV elite dėl karinės paramos atnaujinimo Europos valstybės bando kompensuoti šią spragą. Lyderystę ir toliau rodo Jungtinė Karalystė.

Ji siekia iš Vokietijos išpirkti „Taurus“ raketas ir savo pajėgose jomis pakeisti esamas „Storm Shadow“, o pastarąsias perduoti Ukrainai. Ir vilkas sotus, ir avys sveikos. Kaip greitai tai bus padaryta, matysime. Savo ruožtu naujus karinės pagalbos paketus Ukrainai paskelbė Vokietija ir Prancūzija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją