„Sankcijos jau kaip ir baigia išsisemti. Jau tų sankcijų, kurios galėtų iš esmės keisti situaciją, kaip ir nebelikę. Dabar svarbiau apie ką mes kalbame užkulisiuose – apie sankcijų apėjimą“, – sakė politikė.

Jos teigimu, Europos politikai stebi, kad per Turkiją ir Kazachstaną Rusija sugeba perregistruoti įmones bei taip vykdyti prekybą.

„Kitas dalykas – sankcijų netiesioginio paketo prasme mes kalbame, kad dabar svarbiausia yra specialusis tribunolas Putinui ir Rusijai, kuris turėtų būti įsteigtas dėl to, jog apskritai buvo pradėta ši karinė agresija“, – pasakojo R. Juknevičienė.

Europarlamentarė pripažino, kad tai – nelengvas darbas, nes ne visos valstybės jaučiasi „pribrendusios“ palaikyti tokį žingsnį.

„Čia būtų didžiausias sankcionavimas arba žinia Putinui. Aišku, yra dalykai, kurie visiems akivaizdūs – ginklai. Lūžis įvyko ES mąstyme ir konkrečiuose sprendimuose, kada pirmą kartą istorijoje tokioms šalims kaip Ukraina skirti pinigai ginklams įsigyti, bet to per maža. Reikia didinti“, – akcentavo R. Juknevičienė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad V. Putinas deda dideles pastangas, siekdamas kurstyti Vakarų Europos gyventojų nepasitenkinimą dėl didelės infliacijos ir energetikos krizės, kad žmonės nustotų remti Ukrainą.

„Daugybė čia iššūkių“, – konstatavo europarlamentarė.

Rasa Juknevičienė

Kalbėdama apie ES užsienio reikalų įgaliotinio J. Borellio retoriką, R. Juknevičienė sakė, kad jam reikėjo asmeninio pažeminimo, po kurio jis pradėjo kalbėti labai griežtai Kremliaus atžvilgiu.

„Tam reikėjo daugelio dalykų. Vienas dalykas – pačiam patirti tą pažeminimą, kurį jis patyrė būdamas Maskvoje“, – pastebėjo politikė.

„Jo pozicija yra labai griežta, stipri ir labai teisinga nuo pat vasario 24 dienos“, – pabrėžė R. Juknevičienė.

Jos teigimu, vienintelė valstybė, kuri realiai galėtų apsaugoti, „uždaryti“ Ukrainos oro erdvę, yra JAV.

„Jokia kita NATO šalis. Na, galbūt Didžioji Britnaija galėtų kažkiek prie to prisidėti. Tai tas kalbėjimas, kad NATO kaip institucija gali priimti tokį sprendimą, tai nėra realu. Nebent patys amerikiečiai nuspręstų tai daryti.

Aš manau, kad jau tas vienoks ar kitoks įsitraukimas yra, todėl, kad NATO šalys labai stipriai remia Ukrainą. Nusileiskime ant žemės: jei ne NATO konkrečių šalių karinė parama, šiandien tokios Ukrainos nebebūtų. Plius, dar ES ir kitų valstybių pinigai padedant funkcionuoti šiai valstybei. Dar kiek tų pinigų reikės ateityje“, – pastebėjo europarlamentarė.

R. Juknevičienė sakė net nesitikėjusi, kad Vakarai gali taip susivienyti ir taip stipriai remti Ukrainą.

„Gražulių ir puidokų yra visose šalyse ir gal netgi daugiau nei Lietuvoje. Šis velnio planas bandomas įgyvendinti Putino rankomis, bet nėra kitos išeities – mes turime tai atlaikyti“, – kalbėdama apie V. Putino ketinimus akcentavo pašnekovė.

Visą LNK pokalbį su R. Juknevičiene žiūrėkite čia: