Laurinavičius: jeigu Putinas nežinojo, situacijos jis nekontroliuoja

Rytų politikos ekspertas Marius Laurinavičius Žinių radijo eteryje teigė, jog šie veiksmai nebuvo spektaklis.

„Iš esmės tai virto maištu. Bet tai galėjo būti bandymas įvykdyti perversmą Rusijoje. Ir tai galėjo būti nukreipta prieš V. Putiną, tuo pačiu ir prieš Sergejų Šoigu. V. Putinas ne tik susilpnėjo, bet jis nebekontroliuoja padėties Rusijoje. Tai yra esminis lūžis, kuris dar nereiškia, jog šis režimas iš esmės žlugo. Bet tai reiškia, jog jo pamatai yra gerokai sugriauti“, – įžvalgomis dalijosi Rytų politikos ekspertas M. Laurinavičius.

Jo teigimu, įmanomas ir toks problemos sprendimo būdas: valdžios tranzitas.

„Bet iš esmės režimui tai yra milžiniškas smūgis. Kaip ir pačiam V. Putinui“, – kalbėjo jis.

J. Prigožinas

M. Laurinavičius Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog net ir šios problemos užgesinimas jau nieko nelemia.

„Jis lemia tai, kad neįvyko pilietinis karas. Arba, kad nebuvo sutriuškinta „Wagner“ grupuotė. Esmė yra labai paprasta – jeigu mes dabar puikiai iš ne vieno šaltinio žinome, kurie skelbia labai aiškiai, jog JAV apie šitą rengiamą perversmą žinojo iš anksto.

Jeigu JAV žvalgyba apie tai žinojo iš anksto, manyti, kad Rusijoje apie jį niekas nežinojo yra visiškai naivu. <...> Reiškia Rusijoje apie perversmą buvo žinoma. O tai reiškia, kad Rusija maištą daryti leido. Nes niekas net V. Putinui nepasakė, jog kažkas vyksta. Jeigu niekas V. Putinui to nepasakė, tai jis padėties nebekontroliuoja. Čia yra paprasti dalykai“, – teigė ekspertas M. Laurinavičius.

Žinių radijo pašnekovo M. Laurinavičius teigimu, vien tai, jog maištas iš esmės įvyko, nurodo, kad Rusijos prezidentas V. Putinas prarado situacijos kontrolę.

„Nes Rusijoje tikrai buvo jėgos, galingos jėgos, kurios tikrai žinojo, kad tas maištas buvo rengiamas“, – tikino jis.

Rytų politikos ekspertas svarstė, jog panašu, kad V. Putinui tai buvo netikėtumas.

„Bet specialiosioms tarnyboms negalėjo būti joks netikėtumas. Nes jeigu JAV žvalgyba žinojo, tai žinojo ir Rusija“, – kalbėjo M. Laurinavičius.

Wagner atsitraukimas iš Rostovo

Dėl ko kilo konfliktas?

J. Prigožino konfliktas su Kremliumi neprasidėjo tik paskutiniu metu. Rytų politikos ekspertas M. Laurinavičius Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ atskleidė, kur ir kada kilo šis konfliktas, kur yra jo esmė.

„Kaip visuomet Rusijoje – tai yra kompleksinis dalykas. Pagrindiniai dalykai, kurie labiausiai ant paviršiaus yra: pinigai, galia ir įtaka. Bet mes labai primityviai įsivaizduojame, labai dažnai net primityviai yra nušviečiama tai, kas yra Rusija. Mes įsivaizduojame, kad yra kažkoks banditas J. Progožinas, kurio galias buvo pradėta lyginti su V. Putinu.

Tokie žmonės Rusijoje iš principo negali turėti tos galios. Už J. Prigožino visada stovėjo ir dabar stovi ypatingai galingos Rusijos jėgos. Tai jos sukūrė šią grupuotę, ne J. Prigožinas. Jos rėmė šią jėgą ir dar dabar remia. Ir jos iš esmės kovoja su S. Šoigu, kariuomene“, – Žinių radijo laidoje sakė M. Laurinavičius.

 „Vagner“ pajėgos pasitraukė iš Rostovo prie Dono

Jo teigimu, tai yra kovos tarp įvairių režimo dalių, kurios Rusijoje niekada nesibaigia.

„Net ir prieš V. Putino režimo susikūrimą klaninė sistema jau buvo susikūrusi ir ji jau kovoja tarpusavyje. Niekas čia labai nesikeičia. Tik tiek, kad tai dabar jau perėjo į visiškai ginkluotą konfliktą režimo viduje. O ir pagrindinė priežastis yra labai aiški – karas, kuris tą režimą griauna iš vidaus. Dėl to ir įvyko tai“, – kalbėjo Rytų politikos ekspertas M. Laurinavičius.

Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ Rytų politikos ekspertas M. Laurinavičius teigė, jog J. Prigožinas tikėjosi, jog prie jo maišto prisijungs ne pavieniai asmenys, o visos rimtos struktūros.

„Matyt, kad jam viskas buvo žadėta. J. Prigožinas nėra nei beprotis, nei nevaldomas, nuo grandinės nutrūkęs. Jis yra labai racionalus, žiaurus, bet jis jis racionalus banditas. Vienam daryti perversmo, net vadinant tai maištu, žygiuoti į Maskvą vienam su savo keliais tūkstančiais...“, – kalbėjo M. Laurinavičius.

Kasčiūnas: perlaužė žaidimo taisykles

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sakė tikintis, jog J. Prigožinas ir jo samdiniai sustojo supratę, jog gresia likvidacija.

„Papildykime dar tuo, kad liepos 1 dieną „Wagner“ turėjo tapti ginkluotųjų pajėgų dalimi. Tą pasiūlymą jis demonstratyviai atmetė. Ir, matyt, žinodamas, jog jam gresia ir asmeninė likvidacija, bandė sužaisti va bank – tikėdamasis, jog dalis ginkluotųjų pajėgų stos į jo pusę.

O tai taps sniego gniūžtės efektu ir tas žygis į Maskvą galėjo tapti sėkmingas. Bet, matyt, kad nors ir žygis buvo tikrai pakankamai sėkmingas, gal iki Maskvos ir buvo galima nužygiuoti, bet kitas dalykas – įgyvendinti kažkokį tai planą“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas.

 „Vagner“ pajėgos pasitraukė iš Rostovo prie Dono

Jis kalbėjo, jog J. Prigožinas „perlaužė žaidimo taisykles ir raudonas linijas“.

„Atmetu scenarijų dėl spektaklio. Nors galėčiau suprasti, jog tai irgi galimas variantas. Nes V. Putinas galėtų sakyti – tarkitės su manimi, kalbėkite su manimi, ieškokime taikos derybų dėl Ukrainos, nes kitu atveju galite turėti dar baisesnį variantą. <...> Bet tie kaštai, kuriuos V. Putinas patyrė autoriteto prasme, beviltiškai atrodė kai kur, kirto jam visi šie įvykiai stipriai. Ir tas pozicijas konsoliduoti jam bus iššūkis“, – įžvalgomis laidoje dalijosi Seimo NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas.

Ar bus pakeisti kadrai?

Rytų politikos ekspertas M. Laurinavičius Žinių radijo laidoje tikino, jog yra gana mažai šansų, jo vykstant karui V. Putinas pakeis S. Šoigu ir Valerijų Gerasimovą.

„Jeigu V. Putinas norėjo keisti, jis tam turėjo daug priežasčių gerokai anksčiau. Karas trunka jau beveik pusantrų metų. Ir per tą laiką, nepaisant visų Rusijos nesėkmių, jie nebuvo nei pašalinti. Nepaisant visų gandų. <...> Aš manau, kad V. Putinas apskritai niekada nedaro nieko spaudžiamas. Antras dalykas – jis labai sunkiai priima tuos kadrų sprendimus, tas irgi jo istorijoje yra labai aiškiai“, – tikino jis.

O po šio maišto, anot M. Laurinavičiaus, daryti kažkokius žingsnius V. Putinui daryti labai pavojinga.

„Nes šiuo metu, kai jis nebekontroliuoja situacijos, ar jis pats supranta tai, ar ne, aš nežinau. Mano galva, jis yra pakankamai izoliuotas ir gauna tik tą informaciją, kuri kažkam reikalinga. Ir nežinau, ar pats jis tai supranta. Bet jam šioje situacijoje yra labai pavojinga keisti S. Šoigu ir V. Gerasimovą“, – įžvalgomis dalijosi M. Laurinavičius.

 „Vagner“ pajėgos pasitraukė iš Rostovo prie Dono

Saugumo ekspertas: pralaimėtojas yra Putinas

Saugumo ekspertas Ignas Stankovičius Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog šio maišto pralaimėtojas yra diktatorius V. Putinas.

„Nes jis parodė, kad situaciją jis nepilnai valdo. Ir autoritetą jis prarado. Tai pagrindinis smūgis yra jam“, – teigė I. Stankovičius.

Šia situacija gali pasinaudoti ne tik Ukraina, bet ir visas likęs Vakarų pasaulis, kuriems Rusija kelia grėsmę, tikino saugumo ekspertas.

„Bet čia tik ilguoju laikotarpiu. Kiek tenka stebėti karo veiksmus Ukrainoje, tai sunku pastebėti, kad situacija fronte būtų pasikeitusi dramatiškai. Daug tokių pareiškimų, bet kai žiūri žemėlapį, tai ten kažkokių ženklesnių pokyčių nesimato.

Tiesa, iš to negalima spręsti, kiek karinio savo potencialo prarado Rusija“, – kalbėjo jis.

I. Stankovičiaus teigimu, ši istorija signalizuoja, jog sukurta rusiška sistema išsibalansavo.

Linkevičius: Vakarai negali atsipalaiduoti

Buvęs užsienio reikalų ministras, ambasadorius ypatingiesiems pavedimams Linas Linkevičius teigė, jog nors ši situacija dar nesibaigė, kelis pastebėjimus padaryti yra būtina.

„Teisinga būtų pasakyti, kad dar kartą buvo įrodyta abejojantiems, jog nėra tvirtos ir aiškios vadovybės (Rusijoje, aut. p.), kuri vadovautų šaliai, kariuomenei. Pakrikimas ir demotyvacija tik didės. Parodyta, kad galimas yra perversmas toje šalyje, galima tai padaryti ginkluotu būdu.

Vargu, ar tai darys pats J. Prigožinas, galbūt tai darys kiti, jeigu norės, arba pageidaus. Dar kartą buvo priminta, kad teisės viršenybė iš viso nieko nereiškia. Nes jeigu ryte buvo visaip keikiamas J. Prigožinas, V. Putinas kalbėjo apie peilį į nugarą, žadama visus sunaikinti. Tai jau vakare jau visiems atleido už nuodėmes. Pasirodo, kad taip irgi yra įmanoma“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Jis pabrėžė, jog tai visiškai nereiškia, kad Vakarai gali atsipalaiduoti.

„Ir tai nereiškia, kad reikia sumažinti paramą Ukrainai. Ir juo labiau nereiškia, jog reikia pradėti gailėti V. Putino, kad neateitų kokie tai anarchistai į valdžią. Šitas procesas dabar irgi yra svarbus“, – tikino L. Linkevičius.

Ambasadorius ypatingiesiems pavedimams L. Linkevičius prognozavo, jog po šio savaitgalio Rusijoje gali prasidėti ir valymai, kaip ir antras maišto veiksmas.