„Atlikome vidinį tyrimą, išnagrinėjome medžiagą, įvertinome ir palikome tarnauti ten, kur buvo paskirtas. Nusprendėme, kad toks sprendimas bus teisingiausias“, - DELFI sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Pernai rudenį darbą baigusios parlamentinės komisijos išvadose, kurias gruodį patvirtino Seimas, buvo nepagailėta kritikos dabar jau buvusiam lauko pajėgų vadui.

„(A. Pocius – DELFI) tendencingai klaidino komisiją, esą J. Abromavičius buvo atleistas iš darbo už tai, kad viršijo savo įgaliojimus. Manome, kad Krašto apsaugos ministerijos lauko pajėgų vadas brigados generolas A. Pocius tuo galėjo pažeminti karininko vardą“, - paskelbė komisija.

Pernai sausį komisijos posėdyje A. Pocius teigė, kad J. Abromavičius iš Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos (SKAT) Kauno apskrities teritorinės gynybos štabo viršininko pareigų buvo atleistas už tai, kad viršijo savo įgaliojimus, o tiksliau, „J. Abromavičius ir bandė sukelti triukšmą, sukelti kažkokią paniką ir vėl pakvietė vyrus grįžti atgal į mišką“.

Esą „nedaug trūko, kad dalis ten esančių žmonių būtų jam paklusę ir išėję“. A. Pocius teigė žinąs tik tai, kad „J. Abromavičius buvo pašalintas iš Lietuvos kariuomenės už savo įgaliojimų viršijimą ir man jis kaip karininkas nebeegzistavo, kai jis buvo iš kariuomenės pašalintas“.

Kitą dieną komisijai liudijęs eksparlamentaras Nikolajus Medvedevas, kuris dalyvavo minėtame susirinkime, nepatvirtino teiginių apie J. Abromavičiaus raginimą savanorius grįžti į mišką.

„Buvo tokie žodžiai. Ne Juro, ne Juro... buvo tokie žodžiai. Ne iš J. Abromavičiaus“, - sakė buvęs Seimo narys.

Išvadose teigiama, jog nė vienas iš komisijai liudijusių asmenų nepatvirtino teiginių, kad J. Abromavičius ragino savanorius grįžti į mišką. Priešingai – esą jis dėjo visas pastangas, kad savanoriai grįžtų iš miško.

Tai, anot komisijos, patvirtina ir J. Abromavičiaus iniciatyva parengta, 1993 m. rugsėjo 21 d. raštu išdėstyta jo pasirašyta oficiali pozicija. „SKAT Kauno rinktinės vadovybė, atsižvelgdama į nestabilią situaciją respublikoje dėl dalies rinktinės savanorių pasitraukimo su ginklais iš nuolatinės dislokacijos vietos, pareiškia: pradiniai savanorių reikalavimai buvo pribrendę ir turi būti sprendžiami neatidėliojant įstatymų numatyta tvarka; nežiūrint visų KAM vadovybės pastangų incidentas nebuvo likviduotas dėl neatsakingo savanorių noro tęsti konfliktą; tolesnis žvanginimas ginklais yra nusikalstamas, kenkia Lietuvos interesams ir tarptautiniam prestižui; dauguma Kauno rinktinės savanorių ir vadovybė reikalauja nedelsiant nutraukti beprasmišką konfliktą, paklusti statuto reikalavimams ir vykdyti Lietuvos Respublikos įstatymus; kviečiame visas Krašto apsaugos ministerijos karines struktūras laikytis rimties ir vykdyti tik vadovybės duotus įsakymus“.

Po A. Pociaus liudijimo buvusio savanorio ir saugumo karininko našlė Jūratė Abromavičienė kreipėsi į Vilniaus miesto 2-ąjį apylinkės teismą. Moteris paprašė patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn dėl esą apie žuvusįjį viešai paskelbtų melagingų prasimanymų. Kartu ji pareikalavo prisiteisti 100 tūkst. Lt kompensaciją.

Konservatoriams nepalankias laikinosios komisijos išvadas Seimas patvirtino pernai gruodį.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus, susipažinęs su išvadomis, nusprendė nesiūlyti krašto apsaugos ministrui ar prezidentui atšaukti A. Pociaus iš pareigų ar skirti kitą drausminę nuobaudą.

Dar prieš tai A. Pocius pradėjo eiti štabo pavaduotojo pareigas NATO vadavietėje Norfolke (JAV).