R. T. Erdoganas dėkojo Lietuvai už susitikimo organizavimą ir NATO generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui ir visiems Vakarams, kurie padėjo Turkijai po šalį sukrėtusio žemės drebėjimo.

„Kraujo ir ašarų kiekis tik didėja“, – kalbėdamas apie karą Ukrainoje, sakė Turkijos prezidentas.

Jis taip pat pabrėžė, kad karas paveikė ne tik Ukrainą, bet ir kitas pasaulio valstybes, kurios susiduria su įvairiausiais iššūkiais.

„Mes sustabdėme konflikto plėtrą į kitus regionus“, – sakė R. T Erdoganas.

Šalies lyderis taip pat akcentavo Turkijos pastangomis pasiektą susitarimą dėl ukrainietiškų grūdų ir teigė, kad palaiko ryšį tiek su susitarimą pratęsti siekiančiu V. Zelenskiu, tiek su V. Putinu, kuris yra pateikęs savų siūlymų šiam susitarimui.

„Visi siūlymai bus svarstomi. Dirbsime, kad būtų rastas sprendimas. Mūsų artimas dialogas su abiem kaimynėmis leidžia mums pratęsti šią inciatyvą ir spręsti ginčus krizėje. Tą tęsime. Kaip mes visada sakėme, kare triumfuojančiųjų nėra, o už taikos niekada nėra pralaimėtojų“, – kalbėjo R. T. Erdoganas.

Jo teigimu, Turkija siekia taikos regione.

„Jei abi šalys pasiūlys, paprašys Turkijos būti mediatore, mes prisiimtume tokią rolę“, – teigė šalies prezidentas.

R. T. Erdoganas pabrėžė, kad yra vienas kelių lyderių, kalbančių su abiejomis šalimis, tačiau paaiškino, kad jokių prašymų dėl pagalbos derybose kol kas nei iš vienos valstybės Turkija nėra sulaukusi.

„Kai kalbame apie žmogaus teises ir laisves, Turkija neturi su tuo bėdų“, – kalbėdamas apie terorizmo grėsmes ir Švedijos narystę NATO, sakė R. T. Erdoganas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)