Gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė kalbėjo, jog Kūčių diena yra iššūkių diena.

„Nes nuo pat ryto šeima visa ruošiasi vakarui, laukia kulminacijos, tos vakarienės. Ir gal natūralu, kad nesikoncentruoja į tą įprastą režimą. Tačiau norėtųsi, kad tą režimą žmonės išlaikytų, nepraleistų pusryčių ir pietų, o tada sulauktų vakarienės.

Kodėl to norisi? Nes mes žinome daugiausiai iš patirčių pacientų, teorijos, kad peralkę žmonės yra linkę daugiau suvalgyti, persivalgyti netgi. O kai ant stalo 12 patiekalų, o nereta šeima – dar gerokai daugiau, yra didesnė tikimybė persivalgyti. Tad ta Kalėdų naktis gali kelti truputį daugiau iššūkių“, – kalbėjo dietologė E. Cikanavičiūtė.

LNK vidurdienio žinių pašnekovė dar kartą ragino išlaikyti dienos režimą – valgyti pusryčius ir pietus, kad ir mažesnius.

„Galbūt kuklesni, gal koks paprastas maistas be nieko ištaigingo, o tada jau sulaukti vakarienės.

Aišku, vėlgi, pamatuoti, kiek šeimai reikia maisto. Čia galvojant ne tik apie mūsų pačių sveikatą, bet ir žemės sveikatą. Maisto švaistymas yra didelė problema pasaulyje.

O kitas patarimas yra ragauti. Tai jeigu mes iš tikrųjų sėdam ir ragaujam, tai mano galva nebus didelės problemos“, – patarimus dalijo dietologė E. Cikanavičiūtė.

Dar vienas iš svarbių patarimų – rasti ir kitų veiklų be sėdėjimo prie stalo ir valgymo.

LNK vidurdienio žinių pašnekovė taip pat teigė, jog lėtas valgymas visada naudingiau.

„Ar mes kalbėtume apie Kūčių vakarienę, ar apie įprastą vakarienę, ar pietus. Bet natūralu, kad Kūčios kaip šventinė vakarienė visais atvejais trunka šiek tiek ilgiau. Ir man atrodo, kad tai šiek tiek sumažina tikimybę, kad žmonės persivalgys“, – kalbėjo ji.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su dietologe E. Cikanavičiūte žiūrėkite čia: