„Valstybingumas, atsakomybė, kruopštumas, drąsa, – visos geros savybės, kurių reikia Lietuvai“, – sakė D. Grybauskaitė.

Ji nesileido į kalbas, ar balsavo už stabilumą ar permainas, vyrą ar moterį.

„Balsavau už geriausią, kaip aš manau“, – sakė D. Grybauskaitė.

Kadenciją baigusi prezidentė teigė, kad pagrindiniai būsimo prezidento darbai bus, pirmiausia, susiję su geopolitiniais iššūkiais.

„Aplink mus yra daug neramumų, karai. Spaudimas, kuris daromas ir mums, ir Vakarų šalims, išliks. Matomai, tai bus visų penkerių metų leitmotyvas. Tai yra saugumas Lietuvai, mūsų regionui, pačiai Europai. Demokratijos apsauga ir jos gynyba. Taika, demokratija turi būti kasdieną ginamos ir puoselėjamos“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Buvusios šalies vadovės įsitikinimu, diskusijos dėl gynybos finansavimo užsitęsė per ilgai.

„Čia iš viso neturėtų būti turgaus. Turi būti sprendimai. Tai, kad skandinama problema diskusijose, tai yra faktas“, – teigė D. Grybauskaitė.

Tuo metu tai, kad dar nėra paskirtas naujas švietimo, sporto ir mokslo ministras, kadenciją baigusios prezidentės vertinimu, nėra didžiulė aktualija.

„Svarbiausias metų procesas šiam ministrui jau baiginėjasi. Tai yra baigiamieji, stojamieji egzaminai. Kol kas matau, kad to ministro ir nebus, bet užsuktas procesas važiuoja, geriau ar blogiau, galima kritikuoti jį. Čia yra Vyriausybės ir premjerės atsakomybė. Anksčiau ar vėliau paskirs arba nepaskirs. Liko pusmetis. Tai nėra pati opiausia problema, kokia yra šiuo metu Lietuvoje“, – teigė D. Grybauskaitė.

Pozicija referendume abejonių nepalieka


Tuo metu kadenciją baigusios prezidentės pozicija referendume dėl pilietybės išsaugojimo abejonių nepalieka.

„Manau, kad taip pat tai yra galimybė mums visiems pasakyti, ko mes norime. Aš tai svajoju bent jau apie trijų milijonų Lietuvą, ir daugiau – ne prieš. Tai galite įsivaizduoti, kaip aš balsavau“, – sakė D. Grybauskaitė.

Į prezidentus kandidatuoja Darbo partijos iškeltas kandidatas Andrius Mazuronis, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ iškeltas Giedrimas Jeglinskas, Laisvės partijos iškeltas Dainius Žalimas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų iškelta Ingrida Šimonytė. Antros kadencijos siekia Gitanas Nausėda. Taip pat šiuose rinkimuose kandidatuoja Eduardas Vaitkus, Ignas Vėgėlė, Remigijus Žemaitaitis. Daugiau informacijos apie rinkimus skaitykite čia.

Kartu su prezidento rinkimais vyks ir referendumas dėl pilietybės išsaugojimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)