"Aš tikrai nekomentuoju tariamų pokalbių (...), aš tai traktuoju kaip purvinas juodąsias technologijas. Tariami įrašai yra skelbiami internetinėje svetainėje "Ekspertai.eu". Noriu priminti, kad vienas iš šio puslapio vadovų yra taip pat ir partijos "Drąsos kelias" vienas iš kandidatų. Tokias juodąsias technologijas naudoja partijos, kurios, matyt, nemano, kad tai kaip nors prieštarautų Lietuvos europietiškos demokratijos tradicijoms", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė jis ir pridūrė, jog jų naudojimas skaudžiai nuvilia.

„Drąsos kelio“ kandidatas A.Nakas pripažino įrašęs pokalbį

Partijos "Drąsos kelias" kandidatas Seimo rinkimuose aktorius Audrius Nakas BNS pirmadienį pripažino, kad pokalbį Seimo pirmininkės kabinete įrašė jis.

"Tai buvo absoliučiai viešas susitikimas, o mes įrašinėjame susitikimus su visais pareigūnais", - teigė jis.

Paklaustas, ar įspėjo kitus pokalbio dalyvius, kad bus daromas įrašas, A.Nakas teigė, kad jie turėtų patys tai žinoti. Tuo metu, keli kalbinti pavasarį vykusio susitikimo dalyviai pripažino nežinoję, kad pokalbis su Seimo vadove buvo įrašinėjamas. Seimo vadovės atstovas spaudai Juozas Ruzgys taip pat pabrėžė, kad pokalbis pavasarį buvo įrašytas slapta, neinformavus apie tai susitikimo dalyvių.

Vienas iš portalo ekspertai.eu vadovų A.Nakas pripažino, kad dažniausiai padaryti įrašai nenaudojami, išskyrus kelias išimtis.

A.Nako teigimu, pokalbio fragmentas paskelbtas spalio pradžioje, nes anksčiau portale esą tiesiog nebuvo kam parengti publikacijos, o ji išspausdinta būtent prieš Seimo rinkimus kaip atsakas į tuo metu pasirodžiusį konservatorių agitacinį vaizdo klipą.

"O šiaip tai galėjo ir po rinkimų išeiti", - BNS sakė A.Nakas.

Garso įrašas, anot A.Nako, paskelbtas, nes niekas nereagavo į jų publikaciją.

"Mūsų tikslas buvo, kad žmonės atsirinktų, kada Seimo pirmininkė kalba teisybę - ar vaizdo klipe, ar susitikime su visuomenininkais", - sakė A.Nakas.

Pirmadienį jis tvirtino, kad bus paskelbta ir kita dalis pokalbio su I.Degutiene.

Prezidentūra nekomentuoja Seimo vadovės pasisakymų dėl valstybės vadovės polinkio į autoritarizmą

Prezidentūra teigia nekomentuojanti viešai paskelbto garso įrašo, kuriame Seimo pirmininkė konservatorė Irena Degutienė per pavasarį vykusį susitikimą su visuomenininkais teigė prezidentę Dalią Grybauskaitę einant "autoritariniu keliu".

"Nekomentuojame", - teigiama BNS pirmadienį pateiktame Prezidentūros spaudos tarnybos atsakyme.

Seimo pirmininkės atstovas spaudai Juozas Ruzgys BNS pirmadienį sakė, jog Seimo vadovė taip pat nekomentuoja garso įrašo turinio.

"Slaptai ir nelegaliai darytų įrašų, naudojamų kaip juodosios technologijos, kurių tikslas paveikti rinkimų rezultatus, mes nekomentuojame", - sakė J.Ruzgys.

Sekmadienį naujienų portale alfa.lt paskelbtas kovo 28 dieną parlamento vadovės kabinete vykusio pokalbio su keliais visuomenininkais įrašo fragmentas. Jame be kita ko kalbama apie prezidentės D.Grybauskaitės valdymo metodus, kurie Seimo pirmininkei primena Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos elgesį.

"Man didesnis rūpestis yra žinai kuo? Kad yra valstybės užvaldymas ir mes einam ne demokratiniu keliu, o Lukašenkos keliu. Autoritariniu keliu. Kada po vieną pasikviečia ir intrigas kuria – man sako ant Kubiliaus, Kubiliui ant manęs, trečiam dar ant kažko, supjudo tarpusavy. Labai geras metodas – skaldyk ir valdyk", - tvirtino I.Degutienė.

Kadangi visuomenininkų susitikimas su Seimo pirmininke vyko vadinamojo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) skandalo įkarštyje, I.Degutienė piktinosi prezidentės D.Grybauskaitės sprendimu netenkinti premjero Andriaus Kubiliaus teikimo iš pareigų atleisti tuometinį vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį.

Irena Degutienė, Andrius Kubilius
"Normalioje demokratinėje valstybėje kur jūs matėte, kad jeigu premjeras nepasitiki ministru ir nuneša prezidentui, kad tu parašyk dekretą. Jai tik tiek ir reikia padaryti. Ir jinai sako – ne, aš čia politinių žaidimų nežaisiu. Kokie čia politiniai žaidimai? Čia jokie ne politiniai žaidimai. Tai yra tiesiog elementarus nepasitikėjimas ministru", - sakė I.Degutienė.

"Todėl kad taip, mes patys kalti, per trejus metus užsileidome ant galvos. Tai čia irgi reikia savikritiškai pripažinti. Skambutis – padarykit tą, skambutis – padarykit tą. O mes kaip žiopliai viską darėm. Viską darėm. Kiek “veto” buvo, kurie buvo nu, tokie – sakykim, migloti. Bet kaip tu – panika Seime iš karto. Veto? Reikia pakeist! Ir tie patys žmonės, kurie prieš mėnesį balsavo vienaip, staiga balsuoja kitaip – šimtu aštuoniasdešimčia laipsnių. Visi gyvena bai-mė-je. Toliau. Kadangi aš esu nepaklusni – viešai, aišku, mes nesitaškom, tai būtų nenormalu, taškymasis viešas – bet kokios pasekmės?", - tvirtino parlamento vadovė.

Įrašas rodo, kad per susitikimą I.Degutienė taip pat skundėsi, kad jos ir daugelio jos giminaičių pokalbių klausomasi.

"Kadangi aš jau ne pirmą kartą kalbu šiame kabinete laisvai, ir su jumis kalbėsiu laisvai, nors čia – perspėju – viskas yra pasiklausoma", - pokalbio dalyvius įspėjo Seimo pirmininkė.

Ji papasakojo istoriją, kaip jos ir jos 85 metų mamos pokalbį namuose per mobilųjį telefoną girdėjo kitus gyvenanti sesuo.

"Dar geresnis atvejis. Mano dukra yra teisininkė, dirba Teisingumo ministerijoje. Bet ačiū Dievui, kad kabinete sėdi ne viena. Ji yra eilinė specialistė – sėdi trys. Padėtas, kaip ir visų, telefonas. Ir ji sako: staiga girdžiu iš savo telefono, be jokio skambučio, kaip mano pusbrolis kalbasi su savo dukra, kuri gyvena Briusely", - dėstė I.Degutienė.

"Čia yra tipiškas kagėbistinis metodas man baimę įvaryti - kad tu nustok, moterie, arba nešdinkis lauk", - sakė Seimo vadovė.

Ji pasakojo apie šiuos nutikimus informavusi ją saugančio Vadovybės apsaugos departamento ir Valstybės saugumo departamento vadovus, o šie patarė I.Degutienės giminaičiams kreiptis į mobilaus ryšio operatorius, kad šie sutvarkytų ryšį.

Minėtame susitikime su I.Degutiene dalyvavo Darius Kuolys, Bronius Genzelis, Alvydas Medalinskas, Liudvika Pociūnienė, Šarūnas Valentinavičius, Audrius Nakas ir kiti.

Spalio 10 dieną ištraukos iš susitikimo publikuotos interneto svetainėje ekspertai.eu, tačiau garso įrašas tuomet nepridėtas. Publikacijos autoriai teigia, kad įrašas nėra slaptas.

"Atkreipiame dėmesį, kad ekspertai.eu įrašinėja visus pokalbius su viešais asmenimis ir pareigūnais dėl vienos priežasties – kad cituodami juos savo publikacijose netyčia neiškraipytų valdžios atstovų pasakytų žodžių", - teigta portale.

Tuo metu Seimo pirmininkės atstovas spaudai J.Ruzgys pirmadienį BNS patikino, kad šis I.Degutienės įrašas darytas slapta, Seimo vadovė nežinojo, kad yra įrašinėjama.

Susitikime dalyvavę A.Medalinskas ir L.Pociūnienė pirmadienį BNS sakė nežinoję, jog pokalbis įrašinėjamas.

Irena Degutienė
"Jeigu pokalbis privatus, jis neįrašinėjamas. Tai buvo privatus pokalbis", - tvirtino A.Medalinskas.

Anot jo, pagrindinė susitikimo tema su Seimo pirmininke buvo aptarti Ypatingojo prokuroro institucijos sukūrimą.

"Irena Degutienė kalbėjo atvirai, kaip galima kalbėti privačiame pokalbyje", - sakė A.Medalinskas.

L.Pociūnienė savo ruožtu teigė nieko slapto ar skandalingo per susitikimą su I.Degutiene neišgirdusi. Anot jos, tuo metu ir viešai buvo matyti valdžios viršūnių nesutarimai.

Paklausta, kodėl, jos nuomone, pokalbio įrašo fragmentas paviešintas dabar, L.Pociūnienė tai susiejo su rinkimais.

"Viską naudoja tiems rinkimams žmonės", - BNS sakė ji.

Vienas iš portalo ekspertai.eu vadovų, aktorius A.Nakas yra Seimo rinkimuose dalyvaujančios partijos "Drąsos kelias" kandidatas daugiamandatėje apygardoje.

LNK televizija penktadienį pranešė, jog plačiau apie Seimo pirmininkės garso įrašą bus paskelbta sekmadienio laidoje "Alfa savaitė". Tačiau žadėtas reportažas apie slaptą įrašą šioje laidoje nebuvo transliuotas. LNK nekomentuoja, kodėl pasikeitė laidos turinys.