Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Vitalius Jarmontovičius.

Nei vienas Lietuvos Respublikos teisės aktas, reglamentuojantis darbo teisinius santykius ir asmenų teisę į privatų gyvenimą, nenumato darbuotojui pareigos atskleisti, kur dirba ar kuo užsiima jo artimieji.

Išimtis iš taisyklės yra tik Darbo kodekso 97 straipsnis, kuris skelbia, kad priėmimo į darbą apribojimus gali nustatyti tik įstatymai. Draudžiama eiti tarnautojų pareigas vienoje valstybės ir savivaldybės institucijoje bei valstybės ar savivaldybės įmonėje asmenims, kuriuos sieja artimi giminystės ar svainystės ryšiai (tėvai, įtėviai, broliai, seserys ir jų vaikai, seneliai, sutuoktiniai, vaikai, įvaikiai, jų sutuoktiniai ir jų vaikai, taip pat sutuoktinių tėvai, broliai, seserys ir jų vaikai), jeigu jų tarnyba kartu yra susijusi su vieno iš jų tiesioginiu pavaldumu kitam arba su vieno teise kontroliuoti kitą.

Išimtis iš šios taisyklės gali nustatyti Vyriausybė. Šio straipsnio nuostatos netaikomos tarnautojams, kurių tarnybą reglamentuoja valstybės tarnybos santykius reglamentuojantys įstatymai.

Pagrindinis įstatymas, susijęs su asmens duomenų apsauga – Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas. Jame numatyta, kad asmens duomenys – bet kuri informacija, susijusi su fiziniu asmeniu – duomenų subjektu, kurio tapatybė yra žinoma arba gali būti tiesiogiai ar netiesiogiai nustatyta pasinaudojant tokiais duomenimis kaip asmens kodas, vienas ar keli asmens fizinio, fiziologinio, psichologinio, ekonominio, kultūrinio ar socialinio pobūdžio požymiai (2 straipsnio 1 dalis).

Šio įstatymo 22 straipsnio 1 dalis numato išimtį kredito įstaigoms ir finansų įmonėms, kurios teikia finansines paslaugas, susijusias su rizikos prisiėmimu ar kreditingumo vertinimu, turi teisę tvarkyti ir gauti viena iš kitos duomenų subjektų, kuriems yra suteikiamos ar ketinama suteikti finansinių paslaugų, ir jų įsipareigojimus minėtoms įstaigoms užtikrinančių duomenų subjektų asmens duomenis (vardą, pavardę, asmens kodą, adresą, telefoną, šeimyninę padėtį, pareigas, išsilavinimą, finansinius įsipareigojimus), jeigu šie subjektai duoda sutikimą.

Atsakant į Jūsų klausimą reikia pasakyti, kad atskleisti kito asmens, t.y. artimųjų duomenys reikalingas kiekvieno asmens sutikimas, kurio negali pakeisti jo artimojo duotas sutikimas. Dėl to privačios įmonės darbdavio nurodymas atskleisti darbuotojo artimųjų darbo vietas negali būti pripažintas teisėtu ir atitinkančiu teisės aktų reikalavimus.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.