Tai įprastas parko vaizdelis, kurį vis dažniau papildo specialiai tam sukurtais treniruokliais besinaudojantys tėvai. Sporto sales į gryną orą iškeičia ir vis daugiau Londono lietuvių, pasirinkdami tobulinti kūną ir gerinti sveikatą lauko sporto salėse bei žaidimų aikštelėse.

2007-aisiais Jungtinėje Karalystėje įkurta „The Great Outdoor Gym Company“ (GOGC), kurios vadovai, nusižiūrėję idėją iš Kinijos Vyriausybės, pirmieji pradėjo gaminti specialius treniruoklius bei įrenginėti juos parkuose. Ilgainiui panašių kompanijų daugėjo, kaip ir lauko sporto klubų. 

GOGC atstovė Charlotte Tarrant, pasakodama BBC apie lauko sporto klubus, teigė, kad jie įkurti atsižvelgiant į gyventojų poreikius. „Ne visi žmonės gali sportuoti dėl finansinių galimybių bei atstumo iki sporto klubo. Šios dvi priežastys lemia fizinės veiklos atidėliojimą arba vengimą. Lauko treniruokliai panaikina šias kliūtis, dėl to aikštelės suaugusiesiems ypač išpopuliarėjo“, – tikino įmonės atstovė. Essexo universitete atliktas tyrimas parodė, kad žmonių, sportuojančių lauko treniruoklių aikštelėse, fizinė ir psichinė sveikata gerėja sparčiau, negu lankančių sporto klubą. 

Padėjo susirasti draugų

Rytų Londone gyvenanti namų šeimininkė Ieva sakė lauko sporto klube susiradusi draugių, kurių jai labai trūko kasdien vaikštant su vaiku po parką. „Netoli nuo mūsų namų, parke, yra treniruoklių, ilgai pro juos praeidavau, nes nežinojau, kokie tai aparatai. Kartą pamačiau ten sportuojančią moterį, kuri kalbino šalia, vežime, gulintį vaiką. Susipažinom, mūsų vaikai užaugo, atsirado daugiau mamų. Dabar kelis kartus per savaitę atvedame vaikus palakstyti į parką, o pačios plepėdamos treniruojamės“, – šypsodamasi pasakojo pašnekovė.

Lauko sporto aikštelių rengėjai įsitikinę, kad šis aktyvios veiklos būdas ne tik padeda lengviau bendrauti. Taip pat jį renkasi žmonės, dėl asmeninių priežasčių vengiantys sporto klubų. Ieva „Tiesai“ sakė, kad į sporto klubą po gimdymo nedrįso nueiti, nes jai atrodė, jog visi žiūrės į jos kūną, gal net pasijuoks. Taip pat moteris neturėjusi kur palikti vaiko, tad vienintelė jai likusi aktyvi veikla – vaikščiojimas, kurio nepakako norint atsikratyti nepageidaujamo svorio.

„Neturėjau nei pakankamai laiko, nei jokio noro eiti į klubą, kuriame man nurodinės, ką ir kaip daryti. O lauke pajudėti – tikrai smagu. Šalia treniruoklių įrengta vaikų žaidimų aikštelė, netoliese – futbolo ir krepšinio aikštelės, kuriose savaitgaliais kamuolį spardo ar mėto mano vyras su draugais“, – kalbėjo jauna mama ir pridūrė, kad daugiau laiko praleisti lauke derėtų visiems.

Žaidimą primenantis sportas

Londono Camdeno rajono tarybos atliktas tyrimas atskleidė, kad 26 proc. besinaudojančių lauko treniruoklių aikštelėmis anksčiau nėra sportavę. Sporto aikštelių suaugusiems idėjos autoriai įsitikinę, kad jos išpopuliarėjo dėl prigimtinių žmogaus savybių. 

Psichologų teigimu, žmonės nemėgsta, kai jiems nurodinėjama, ką ir kaip daryti, dėl to kai kurie vengia sporto klubų. Lauko treniruoklių aikštelės įkurtos tose vietose, kurias žmonės praeina vedžiodami šunis, keliaudami iš parduotuvės ar žaisdami su vaikais. Lauko treniruokliai siūlomi kaip pramoga ir socialinis reiškinys, kuris ilgainiui gali paskatinti aktyviau sportuoti.

Šiam požiūriui pritarė ir „Tiesos“ kalbinta Iveta, gyvenanti sostinės Haringey rajone. Ji teigė, kad netoli namų įkurtais lauko treniruokliais naudojasi vieną ar du kartus per savaitę. „Sportuoju lauke ir namie. Treniruokliai nieko nekainuoja ir yra tokie patys, kaip klube, be to, gera pabūti gryname ore. Nuo namų iki treniruoklių aikštelės nueiti užtrunku tris minutes“, – pasakojo pašnekovė.

Lauko treniruoklių aikštelės labiau primena žaidimą negu sportą. Naudotis jomis itin mėgsta senyvo amžiaus žmonės, besistengiantys į dienotvarkę įtraukti daugiau aktyvios veiklos, tačiau nenorintys to planuoti. Viešose vietose įrengti treniruokliai neįpareigoja laikytis griežtų taisyklių ir galvoti apie tai, ką darai. Namų šeimininkė Ieva pritarė, kad jai ir draugėms treniravimasis gryname ore labiau primena žaidimą, o ne sportą. „Kol vaikai žaidžia prie supynių, mes užsiimame savo veikla. Manau, treniruokliai taip pat gerai, kaip ir bėgiojimas, tenisas ar kita veikla lauke, tačiau jie sukurti tvirtinti konkrečias kūno vietas, dėl to man tai patinka labiau, nei, pavyzdžiui, bėgiojimas su draugėmis“, – tikino pašnekovė.

Visiems prieinamos treniruotės

Dėl suaugusiųjų žaidimo aikštelių populiarumo bei naudos sportavimas jose įtrauktas į Nacionalinio sveikatos departamento sudarytą lieknėjimo planą. Jame pažymima, kad sportuojant gryname ore sudeginama 20 proc. daugiau kalorijų nei uždaroje erdvėje, taip pat organizmas gamina daugiau kaulams reikalingo vitamino D.

Norintiems gryname ore sportuoti rimtai suteikiamos visos galimybės. Aikštelėse įrengti treniruokliai, skirti visoms raumenų grupėms. Tas pačias grupes veikiantys, tačiau dažnai kitaip atrodantys treniruokliai įrengiami visuose sporto klubuose. Aikštelėse be papildomų treniruoklių visada galima rasti treniruoklius, skirtus viršutinei kūno daliai, tricepsams, kojoms, klubams, pilvo presui, nugarai ir sėdmenims. Taip pat visose Londono aikštelėse yra kardiotreniruoklių: dviračių, „slidžių“, kalno imitacijų, kurie stiprina širdį bei aktyviai degina riebalus.

Vienas iš aikštelių įrengimo tikslų buvo suteikti nesportuojančiam žmogui galimybę greitai ir paprastai rasti sporto klubo alternatyvą. Jungtinėje Karalystėje įkurta jau daugiau nei 100 treniruoklių aikštelių. Londone kasmet jų atsiranda vis daugiau, šiuo metu priskaičiuojama apie 30 profesionaliai įrengtų aikštelių bei laukiama dar septynių aikštelių projektų patvirtinimo. 

„Tiesos“ skaitytoja Iveta teigė lauko treniruoklius pasirenkanti dėl patogumo, kainos bei kaip vieną iš savo sveikos gyvensenos plano dalių. Pašnekovė džiaugėsi, kad, kartu su kita jos aktyvia veikla, treniruokliai davė naudos. „Manau, viskas, ką darau, davė naudos mano kūnui ir sveikatai. Treniruoklių neišskirčiau, tačiau man jie labai patinka dėl to, kad galiu būti gryname ore“, – džiaugėsi jauna moteris. 

Vienam vaikštinėti gryname ore nėra taip smagu, kaip sportuoti. Psichologų teigimu, žmonės, turintys laisvo laiko ir norintys pabūti lauke, dažnai atsisako šios veiklos, nes neranda, kas norėtų prisijungti. Sportuojant vienam išnyksta nejaukumas, kad kartu to nedaro draugas, lieka tik tikslas, dėl kurio išeinama iš namų. Lauko sporto klubai panašūs į kitus – juose treniruojasi pavieniai asmenys ir dėl to nesijaučia vieniši ar nesuprasti.

Patarimai sportuojantiems lauke:

  • Apsirenkite keletą drabužių sluoksnių. Dėl nenuspėjamo oro galite sušalti, nors to ir nejausite. Be to, drabužiai ilgiau palaikys kūno temperatūrą, tad po treniruotės eidami namo neperšalsite.
  • Sportuokite su draugu ar šeimos nariu, taip sutaupysite laiko susitikimui ar pokalbiui prie arbatos puodelio.
  • Sportuodami nepamirškite mobiliojo telefono, kad galėtumėte padėti, jei šalia esančiam žmogui ar jums nutiktų nelaimė.
  • Gerkite daug vandens net tada, kai netroškina. Vos pradėjęs prakaituoti kūnas netenka būtinų skysčių.
  • Turėkite su savimi rankšluostį, kad galėtumėte nusivalyti drėgnus treniruoklius. 
  • Sportuodami lauke nepamirškite pirštinių. Jos padės sušvelninti kūno ir aplinkos temperatūros skirtumus bei apsaugos rankų odą.
  • Prieš naudodamiesi treniruokliais nepamirškite apšilimo pratimų.

Visas nemokamas Londone įkurtas lauko treniruoklių aikšteles galima rasti internete adresu www.tgogc.com.