– Kodėl po pirmos treniruotės dažniausiai skauda raumenis?

– Raumenų skausmas po sporto veiklos byloja, kad organizmas patyrė tokį fizinį krūvį, kuriam dar nėra prisitaikęs. Ar ši fizinė veikla jam nėra įprasta. Tai įvyksta pirmiausiai tiems, kurie pradeda sportuoti, nors to anksčiau (arba ilgą laiką) nebuvo darę. Sportuojantys ar sezoninę fizinę veiklą atliekantys (tarkime, raumenis gali mausti ir po rudeninių medžių lapų grėbimo, ar generalinės tvarkos, kurios metu atliekami vis pasikartojantys judesiai) žmonės raumenų skausmą dažniausiai jaučia po sporto, dėl fizinio krūvio metu patirtų raumenų mikrotraumų, kurios sukelia uždegimą ir skausmą.

– Ką daryti, kad to būtų galima išvengti?

– Prieš treniruotę privalomas apšilimas, kad būtų pakelta kūno temperatūra ir jis jau būtų pasiruošęs jo laukiančiai fizinei veiklai. Pasirūpinti vandeniu, kad organizmas nebūtų dehidratavęs, taip pat mityba, kurioje būtų gausu Omega rūgščių.

– Kokią treniruotę pasirinkti, kad nepersistengtume?

– Pirmiausiai neatlikime treniruotės išskirtinai vienai ar dviem raumenų grupėms. Treniruokite visą kūną, kad nebūtų lokaliai atliekami pratimai sukoncentruoti, tarkime, tik į kojas ar rankas, nes tuomet raumenų skausmo neišvengsite. Treniruotę atlikite su lengvais svoriais, lėtai, nepersistengiant. Atlikite tik po 2 serijas, vietoje įprastų trijų. Kaip ir minėjau, geriau atlikite po pratimą kiekvienai raumenų grupei, nei 6 akcentuotai vienai grupei. Pirmosios treniruotės labiau turėtų priminti mankštą, nei intensyvią treniruotę.

– Kaip didinti treniruočių intensyvumą?

– Reiktų pamažu didinti krūvį. Kuomet jaučiate, kad po treniruotės nebemaudžia raumenų, galite didinti krūvį, ilginti distancijas, didinti svorius, sunkinti treniruotes ir jau išskirti akcentuotinas raumenų grupes. Būtina kad raumenų pažeidos užgytų ir vyktų adaptacija organizme, tuomet organizmas prisitaikys prie krūvio. Ir taip bus išvengta traumų, bei persitreniravimo.

– Koks raumenų skausmas yra normalus, o koks jau byloja, kad persistengėme?

– Raumenų skausmas po treniruotės yra normalus reiškinys, bet raumenų grupės skausmas neturėtų tęstis ilgiau nei 1-2 dienas. Jis turėtų labiau priminti maudimą, lengvą nuovargį, neturėtų trukdyti gyventi įprasto gyvenimo ir veikti įprastas veiklas. Jeigu skausmas tęsiasi ilgiau, yra ryškesnis, reiškia jūsų treniruotės yra per intensyvios, jums trūksta poilsio arba jūsų mityba nėra pilnai suderinta.

– Ką daryti, kai skauda raumenis, kaip tą skausmą malšinti?

– Vanduo – jis būtinas kiekvienos treniruotės metu, kad organizmas nebūtų dehidratavęs. Esant dehidratacijai, raumenų atsistatymo procesai sulėtės ir skausmas užsitęs. Karščio arba šalčio procedūros padeda greičiau atsistatyti. Masažai, kurie gerina kraujotaką, atpalaiduoja raumenis taip pat padeda. Masažuojant galima naudoti papildomas priemones, t. y. masažo aliejų, masažinį volą. Geras miegas gerina metabolizmą (medžiagų apykaitą) ir raumenų atsistatymą. Lengva fizinė veikla, pvz. ėjimas, plaukimas, važiavimas dviračiu, pagerina kraujo cirkuliaciją ir kartu raumenų atsistatymą. Padeda kontrastinis dušas. Omega rūgštys mažina uždegimus, tad į savo mitybą reiktų įtraukti ir jų..

– Ar galima kitą dieną iškart vėl pulti treniruotis ar geriau palaukti, kol skausmas nuslūgs?

– Kaip ir minėjau, lengva fizinė veikla net ir padės greičiau atsistatyti. Bet vėl, nereiktų persistengti, ta veikla turėtų labiau priminti mankštą, nei intensyvią treniruotę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją