Viskas prasidėjo nuo legendinio Pavlovos deserto, kurį labai mėgstu. Kad ir kokio skanumo jis bebūtų, vis tik yra stipriai per saldus. Visi kremai, kuriais bandžiau jį gardinti, tik išryškindavo cukrų, o juk tokio aristokratiško daikto „neapmozosi“ tiesiog rūgščia serbentų uogiene. Todėl prieš daug metų beieškodama kažkokios alternatyvos perdėtam saldumo skoniui prislopinti ir užtikau citrinų kurdą“, – pasakojimą, kai jau pirmų žodžių ima kauptis seilės, pradeda Z. Bružienė.

Moteris šypsosi patyrusi didžiulį šoką, kai sužinojo, kad kremo, kuris Anglijoje, Šiaurės Amerikos šalyse gyvuoja ne vieną šimtmetį, jai buvo nežinomas ir šiaip Lietuvoje nėra populiarus.
Kai Zina jį išbandė, pasidarė aišku, kad tai ir yra tas tikrasis gėris, kurio taip ilgai ieškojo Pavlovos desertui gardinti.

„Dar labiau išsižiojau, kai toliau ieškodama informacijos sužinojau, jog užjūrio šefams kurdu pertepti elegantiškąją Pavlovą nėra jokia naujiena. Na o tada ratas ir užsisuko. Nepaprastai gaivus, fantastiško citrininio kvapo, pritrenkiančio skonio kremas tinka absoliučiai viskam – nuo patiekimo kaip atskiro deserto, iki tortų pertepimų, pyragaičių užpildymų ir pyragų įdarų. Didžiausia problema yra susiturėti ir nelaižyti jo gaminimo metu“, – juokiasi virtuvėje daug laiko praleidžianti Zina.

Kaip ir kiekvieno konditerinio ar kulinarinio gaminio, taip ir citrinų kremo receptų yra didelė įvairovė su įvairiais niuansais. Galima į jį įpilti aromatingo alkoholio, įberti citrusinių vaisių gabaliukų, mėgstamų kvapnių prieskonių ar net aštraus čilio. Galima dėti ir želatinos, jei norisi išgauti stabilią kremo formą.
„Mano receptas yra išbandytas daug kartų ir puikiai pasitvirtinęs. Tik aš dedu pamažintą cukraus kiekį, bet juk niekas mums netrukdo pasisaldinti ir kremo, ir gyvenimo“, – šypsosi išradinga maisto tinklaraštininkė.

Kremo receptas iš vienos citrinos

Reikės:

1 citrinos
1 kiaušinio
30 g cukraus
20-25 g sviesto

Gaminimas:

1 . Jei neturite galimybės citrinos nusiskinti nuo medžio savo sode, tai gerai ją nuplaukite su soda po tekančiu vandeniu.
2 . Nutarkuokite citrinos žievelę taip, kad neužkabintumėte baltosios dalies.

3 . Labai gerai išspauskite citrinos sultis. Kartais citrina turi mažokai sulčių. Tokiu atveju galite įpilti šaukštą vandens ir šį mišinuką pavirkite 1-2 minutes, kad koncentruotųsi citrinos žievelių eteriniai aliejai ir aromatai.

4 . Tuo tarpu išplakite šluotele kiaušinį ir 30 g cukraus. Ne iki putų.

5 . Intensyviai maišydami kiaušinio plakinį labai po truputėlį į jį pilkite karštas citrinos sultis.

6 . Gautą mišinį vėl dėkite ant viryklės, intensyviai maišykite ir kaitinkite, kol masė sutirštės. Iki pirmų burbuliukų. Gausite tokią vientisą kreminę masę.
7 . Nukelkite kremą nuo ugnies, dėkite 20-25 g sviesto ir išmaišykite, kol neliks jo pėdsakų.

8 . Gautą masę pertrinkite per sietelį.

9. Atskirsite kremą nuo citrinos žievelių.

10. Gausite glotnų, vientisą, tirštą kremą.

11 . Jei norite, kas jis būtų lengvesnis ir puresnis, netingėkite paplakti. Paskui dėkite į šaldytuvą, po kurio laiko vėl paplakite. Taip – kol visiškai atvės. Jei kremo purumas nesvarbu ir jį naudosite pyragų įdarams šiuos kepdami, tai galite ir neplakti. Tiesiog pertrynę sudėkite į indelį, uždenkite plėvele, kad liestų paviršių, ir leiskite šaldytuve atvėsti.

Pastaba:

* Jei kremą dėsite į kitus gaminius, kurie bus kepami orkaitėje, geriau sviesto nedėti, bet tada reikėtų į sultis įmaišyti šaukštą kukurūzų krakmolo.

* Jei kremą ketinate patiekti kaip atskirą desertą ir norite sumažinti jo kaloringumą, sviesto galima nedėti arba dėti tik trečdalį normos. Čia pritiktų ir trupinėlis želatinos.

Zina Bružienė dalijasi 3 nuostabių desertų receptais, kuriems panaudojo citrininį kremą.

Citrinų pyragas

„Mano virtuvėje dažnai veiksmas vyksta kaip kokio Van Gogo kūryboje – periodais. Tai mėlynasis, tai geltonasis. Maniškėje šiuo metu karaliauja citrinkurdiškasis. Kai nepraeina noras mėgautis citrininiu kurdu ir gaminiais su juo, kepu smagųjį pyragą su citrinų skoniais ir kvapais“, – sako ir kviečia išbandyti.

Reikės:

1 kiaušinis
50 g cukraus
90 g sviesto
250-300 g miltų
vanilės
1 a. š. Kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
citrininio kremo

Gaminimas:

* Išplakame vieną kiaušinį su 50 g cukraus. Pilame 90 g ištirpinto sviesto arba mažiau kaloringo margarino kepiniams ir išmaišome. Dedame apie 250-300 g miltų, vanilės, kepimo miltelių, žiupsnelį druskos ir užmaišome trapią tešlą.
* Iš 2/3 tešlos klojame formą su borteliais kaip tartaletei ir padedame į šaldytuvą pusvalandžiui. Tada atvėsusį citrinų kremą paskirstome formoje ant tešlos, o viršų pabarstome likusiu trečdaliu tarkuotos tešlos.

* Kepti apie 25 min. 200 laipsnių temperatūroje. Iškepusį pyragą reikėtų atvėsinti formoje, o po to išimti ir pabarstyti cukraus pudra.

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su citrininiu kremu

„Šitas gaminys mano virtuvėje – nekrikštas, nes dar neturi pavadinimo. O interpretacija ir vėl prasidėjo nuo per didelės meilės citrininiam kremui. Išsiviriau anądien jo nemažą puodą ir tik laižydama pradėjau galvoti, ką reikės su juo daryti. Greitoji pagalba, kaip labai dažnai, buvo sluoksniuota nešaldyta tešla iš parduotuvės. Sudėjau ją, kvadratėliais pjaustytą, į keksiukų formas, į vidų „priliurlinau“ kurdo, šiek tiek kraštelius užlenkiau ir kepiau 20 min. 220 laispnių temperatūroje.

Gavosi labai traškus viršus ir tobulai minkšta apatinė dalis. Nors šiek tiek vietomis kurdas išlipo per viršų, bet atvėsus pyragėliams tai netrukdė, skonis nesuprastėjo. Pyragėlių viduje dar atsirado erdvės šviežioms uogoms, šokoladiniam musui, lengvam maskarponės kremui, o gal net ledams – visiška laisvė įvairovei“, – sako „Zinos virtuvėje“ tinklaraštininkė.

Pyragas su mandarinų kremu

„Mintis paklydėlė į galvą įsirangė po Naujųjų metų, kai palanges buvo nugulę liūdni ir nelaimingi praėjusių fiestų liudininkai – naujametiniai oranžiniai mandarinai, o aš dar nedrįsau jų atiduoti klykiančių kirų džiaugsmui“, – Zina gyvena pajūryje.

Reikės:

1 kiaušinio
50 g cukraus
7 madarinai
1 v. š. Kukurūzų krakmolo

Gaminimas:

* Porcija bus nedidelė. Tešlą paruošiu visiškai taip pat, kaip citrinų pyragui.

* Kremui nulupu ir išspaudžiu 6 mandarinų sultis, dedu 50 g cukraus, ne kupiną šaukštą kukurūzų krakmolo, 1 kiaušinį ir išmaišau.

* Tada maišydama kaitinu ant žemos temperatūros, kol masė sutirštės. Nereikia kad užvirtų. Dar įmetu mažais gabaliukais supjaustytą vieną mandariną, išmaišau ir padedu šiek tiek pravėsti.

* Gautą kremą paskirstau formoje ant tešlos, o viršų pabarstau likusiu trečdaliu tarkuotos tešlos. Kepti apie pusvalandį 200 laipsnių temperatūroje.

Va toks labai citrusinis, linksmas, mandarininis, oranžinis buvo džiaugsmas kasdienybei paskaninti.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją