Atsiųstame pranešime spaudai iniciatyvos „Sveikatai palankus“ įkūrėja ir maisto technologė Raminta Bogušienė paaiškina, kad renkantis maisto produktus vaikams reikia ne ieškoti spalvotų etikečių, o jas skaityti. Svarbu, kad išsirinktas maisto produktas būtų saugus, kokybiškas ir sveikas.

Vaikams gaminami produktai nesiskiria nuo suaugusiųjų maisto

R. Bogušienė sako, kad prekybos centruose siūlomiems maisto produktams, kurie „skirti vaikams“, išskirtinių apribojimų nėra. Į šiuos maisto produktus galima dėti, kiek nori cukraus, druskos, riebalų ir net iš dalies hidrintų riebalų, pridėti dažiklių, saldiklių, skonio ir kvapo stipriklių, kad tik patraukliau atrodytų ir jų daugiau nupirktų. Jie gali būti perdirbti iki menkaverčių maisto produktų, kuriuose mažai vitaminų, skaidulinių medžiagų.

Šiuo atveju gamintojas atitinka bendrai tai produkto rūšiai keliamus maisto saugos ir kokybės reikalavimus, o vaikams nuo 3 metų perkami maisto produktai nesiskiria nuo suaugusiųjų maisto. Nors kai kurie gamintojai atsižvelgia į mokyklose ir darželiuose vaikų maitinimo organizavimui keliamus reikalavimus, bet jų nėra dauguma ir problema išlieka. Galima daryti išvadą: ar gaminamas maisto produktas bus sveikas, ar ne, šiandien didžiausią įtaką turi gamintojo sąmoningumas.

Prekybos centruose siūlomiems maisto produktams, kurie „skirti vaikams“, išskirtinių apribojimų nėra. Į šiuos maisto produktus galima dėti, kiek nori cukraus, druskos, riebalų ir net iš dalies hidrintų riebalų, pridėti dažiklių, saldiklių, skonio ir kvapo stipriklių, kad tik patraukliau atrodytų ir jų daugiau nupirktų. Jie gali būti perdirbti iki menkaverčių maisto produktų, kuriuose mažai vitaminų, skaidulinių medžiagų.
R. Bogušienė

Tėveliai turi mokėti skaityti ženklinimo etiketėse nurodytą informaciją ir žinoti, kokios sudedamosios dalys potencialiai nėra palankios sveikatai, o gamintojai turi ieškoti būdų, kaip keisti kenksmingas sudedamąsias dalis, pavyzdžiui, hidrintus riebalus, į sveikesnius.

Kokius maisto produktus rinktis kasdienėje mityboje?

„Pirmiausia, rinkitės grynus maisto produktus: vaisius, daržoves, uogas, grūdines kultūras, nesaldintus pieno produktus, šviežią žuvį, mėsą, o pirkdami perdirbtus maisto produktus skaitykite etiketes: sudedamųjų dalių sąrašą ir maistingumo deklaraciją. Išsirinkite produktą su mažiausiu sudedamųjų dalių sąrašu, kuo mažiau druskos (iki 1 g/100 g), cukraus (iki 10 g/100 g), atmeskite tuos produktus, kuriuose yra iš dalies hidrintų ar visiškai hidrintų riebalų. Vaikams pirkime maistą be dažiklių, konservantų, saldiklių, skonio ir kvapo stipriklių“, – moko mitybos specialistė R. Bogušienė.

Skaniausi ir sveikiausi užkandžiai – ruošti namuose: visada galite rinktis, iš kokių sudedamųjų dalių gaminti, be to, žinosite, kokiomis sąlygomis gaminote. Visus užkandžius geriausiai gaminti tą pačią dieną arba dieną prieš.

Jei nerandate pirkti avižinių sausainių, kurių pagrindą sudarytų avižiniai dribsniai, iškepkite jų vaikams patys. Juos pagaminti užtruksite tik 5 min.

Sveikuoliški avižiniai sausainiai


Reikės:

200 g stambių avižinių dribsnių
200 g smulkiai tarkuotų morkų
2 vnt. bananų
2 kiaušinių
20 g nerafinuoto cukraus
cinamono/ ciberžolės

Gaminimas:

1. Sausus ingredientus išmaišykite su morkomis, o bananus ir kiaušinius išplakite su maišytuvu.
2. Viską išmaišykite ir dėkite šaukštu ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepkite 170 laipsnių temperatūroje apie 20 min., kol sausainiai lengvai apskrus.

Pirmiausia, rinkitės grynus maisto produktus: vaisius, daržoves, uogas, grūdines kultūras, nesaldintus pieno produktus, šviežią žuvį, mėsą, o pirkdami perdirbtus maisto produktus skaitykite etiketes: sudedamųjų dalių sąrašą ir maistingumo deklaraciją. Išsirinkite produktą su mažiausiu sudedamųjų dalių sąrašu, kuo mažiau druskos (iki 1 g/100 g), cukraus (iki 10 g/100 g), atmeskite tuos produktus, kuriuose yra iš dalies hidrintų ar visiškai hidrintų riebalų.

Dažniausiai į mokyklą ar išvykas paruoštus užkandžius iki valgymo vaikai laiko tiesiog su savimi, kuprinėje. Todėl svarbu įvertinti produktų sudedamąsias dalis, kad jos būtų ne tik sveikos, bet išliktų kokybiškos ir nebūtų rizikos vaikui apsinuodyti pradėjusiu gesti ar sugedusiu maistu. Patalpų temperatūra, priklausomai nuo metų laiko, svyruoja apie +18 – +25 °C, todėl maisto produktai gali pradėti gesti, nurodytas tinkamumo vartoti terminas gali sutrumpėti.

Savo patarimais, į ką atkreipti dėmesį perkant ir ruošiant vaikams užkandžius priešpiečiams ir pavakariams, pasidalijo ir maisto saugos ir kokybės ekspertė Akvilė Lekavičiūtė.

1. Užkandžiams nerekomenduojama rinktis greitai gendančių produktų, kuriems gamintojai nurodo laikymo sąlygas (0 – +6)°C intervale.

2. Pirkdami maisto produktus būtinai atkreipkite dėmesį į tinkamumo vartoti terminą ir rinkitės kuo šviežesnius, nevartokite produktų pasibaigus galiojimo laikui. Tinkamumo vartoti terminas visada nurodomas tokia forma: diena, mėnuo, metai. Jei maisto produktų laikymo trukmė iki 3 mėnesių, t.y. greitai gendantys produktai, tai gali būti nurodyta tik diena ir mėnuo. Jei gali būti laikomi ilgiau nei 3 mėnesius, tačiau ne ilgiau nei 18 mėn., tai pakanka nurodyti tik mėnesį ir metus. Kai produktai gali būti laikomi ilgiau kaip 18 mėn., pakanka nurodyti tik metus. Gamintojai siekia pagaminti greitai gendančius produktus su kuo ilgesniu tinkamumo vartoti terminu, bet šiam tikslui pasiekti neretai pasitelkiama daugybė maisto priedų, tokių kaip konservantai, antioksidantai. Šie ingredientai neduoda jokios naudos mūsų organizmui.

3. Būtina įvertinti produktų laikymo sąlygas. Perkant mažesnėse parduotuvėlėse, turgavietėse galima pastebėti ten laikomus greitai gendančius maisto produktus (varškę, sūrį, pieną, įvairius mėsos gaminius), sudėtus tiesiog prekybos salėje. Jeigu reikalinga temperatūra yra (0 – +6)°C, o laikoma žymiai aukštesnėje, tai nusipirkus tokių produktų, jie daug greičiau pradės gesti, atsiras pašalinis kvapas, pasikeis produkto konsistencija (skystėja, tirštėja), paviršiuje gali pradėti augti pelėsis ir toks produktas nebus kokybiškas iki nurodyto tinkamumo vartoti termino pabaigos. Nusipirkus aukštai temperatūrai jautrių produktų (pieno produktų, atšaldytos žuvies, mėsos) reikėtų kuo greičiau važiuoti namo ir padėti juos į šaldytuvą. Ypač ši sąlyga aktuali vasarą.

4. Svarbu vaikus ugdyti, kad pasiimtų užkandžių nepaliktų tiesioginėje saulėje, žiemą nedėtų arti prie radiatorių, nes šiluma ne tik gadina produktų išvaizdą, bet ir greitina jų gedimą. Pavyzdžiui, įdėjus vaisių ar daržovių ir palaikius aukštesnėje kaip +20°C temperatūroje, jie ima greitai vysti, minkštėti, iš jų išsiskiria sultys, jei buvo mažytis puvinio taškelis, jau po kelių valandų jis bus išplitęs.


5. Ne mažiau svarbu, kur supakuosite užkandžius. Geriausias sprendimas yra specialios švariai išplautos maisto dėžutės. Skirtingus užkandžius rekomenduojama sudėti į atskirus dėžučių skyrelius.

6. Sveiką, kokybišką ir saugų maistą reikia valgyti tik švariomis rankomis. Mokykite vaikus prieš valgant būtinai plauti rankas arba naudoti vienkartines drėgnas servetėles, ypač jeigu maistas liečiamas rankomis. Liečiant iš aplinkos ant rankų patenka įvairių bakterijų, kurios su maistu gali patekti į organizmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)