Vertingiausi saldumynai

Kaipgi pamaloninti skonio receptorius patiriant mažiausius nuostolius? Pasiaiškinsime, tik pirmiausia susitarkime – iš reitingo išbraukiame vaisius, uogas, vaisių salotas, džiovintus vaisius, vaisių kokteilius ir pan.

Taigi vertingiausi saldumynai:

5 vieta – vaisiniai desertai (obuolių sūris ir kt.)


Tai – senas receptas, kuris laikui bėgant keitėsi, bet vienas komponentas išliko nepakitęs – džiovintų vaisių (klasikinis variantas – obuolių) piurė, išplakta ir pasaldinta natūraliomis medžiagomis.

Kuo šis desertas naudingas? Saikingai valgant, šis dietinis produktas ramina sudirgusią skrandžio gleivinę, taigi jo galima valgyti net sergant gastritu.

4 vieta – zefyrai


Vaisinių desertų palikuonys – zefyrai, jie atsirado tada, kai į vaisių masę sugalvota įmaišyti kiaušinių baltymų ir visa tai išplakti iki purios masės.

Zefyrai – desertai, kurie mažiau kaloringi ir lengvesni už vaisių. Jie naudingi ir tuo, kad juose yra pektino – medžiagos, mažinančios cholesterolio lygį ir šalinančios toksinus.

3 vieta – marmeladas


Vaisių tarėmės į šį sąrašą neįtraukti, tačiau be jų sunku išsiversti. Marmeladas verdamas iš vaisių su cukrumi. Dėl pridėtų tirštiklių vertingojo pektino šiame deserte gali būti dar daugiau nei zefyruose.

Koks marmeladas vertingiausias? Iš obuolių, slyvų, abrikosų ir juodųjų serbentų.

2 vieta – juodasis šokoladas


Visgi karti tiesa tokia – saldumas ir sveikata prastai dera. Šokoladas tuo vertingesnis, kuo mažiau jame pieno ir cukraus. Juodasis šokoladas vertingas, nes didelė dalis kakavos pupelių turi riebalų, baltymų, organinių rūgščių, magnio, geležies ir vitaminų. Šokolade yra ir antioksidantų – flavonidų, kurie stiprina kraujagysles.

1 vieta – medus


Turbūt teko girdėti, kad senovės Egipto faraono kape archeologai rado valgomo medaus, kuris buvo išstovėjęs kelis tūkstančius metų. Tai rodo, koks vertingas šis maisto produktas.

Medus vertingas, nes jame yra vitaminų C, B2, PP, B6, K ir E, biotino, pantoteno rūgšties, folio rūgšties, kalio, geležies, natrio, magnio, jodo. Medaus fermentai gerina apetitą, virškinimą ir maisto įsisavinimą.

Medus – vaistas nuo peršalimo, vertinga profilaktinė priemonė nuo širdies ligų. Be abejo, svarbu jo nepaauginti ir pirkti iš patikimų gamintojų, nes nesąžiningi pardavėjai gali dėti į medų cukraus, cukraus pudros ir pan.

Kenksmingiausi saldumynai

5 vieta – irisai


Turbūt daugeliui mamos ir močiutės vaikystėje pirkdavo irisų, manydamos, kad jie mažiau pavojingi nei šokoladas. Iš tiesų, priešingai nei šokolade, irisų sudėtyje praktiškai nėra natūralių komponentų, bet daug sintetinių priedų. Jie ne tik kenkia virškinimui, bet ir sukelia priklausomybę, didina dantų ėduonies grėsmę.

4 vieta – ledinukai


Idealiu atveju ledinukai – virtas cukrus su trupučiu sirupo, kartais – vaisių sulčių. Akivaizdu, kad jų sudėtyje – nieko vertingo, o dabar ryški spalva ledinukams neretai suteikiama dirbtiniais dažais, saldikliais, kurie kenkia dantų emaliui, kaupiasi organizme.

Dantims kenkia ir citrinos rūgštis, kurios dažnai būna ledinukų sudėtyje.

3 vieta – šokoladiniai batonėliai


Jų sudėtyje nurodomas šokoladas, bet geriausiu atveju šokoladas būna padengtas plonu pieninio šokolado sluoksniu.

Šokoladiniai batonėliai sudaryti iš kelių komponentų, gamintojai nesivaržo dėti į juos dirbtinių saldiklių, kvapų ir kitokios konditerinės chemijos. Juose yra ir tokių ingredientų, kurie kimba prie dantų, jiems kenkia.

2 vieta – guminukai


Jų yra įvairiausių, o bene populiariausi – guminiai meškučiai. Marmelado šiuose saldainiuose nėra nė lašo, jie – vien cukrus ir saldus sirupas, sutirštintas želatina ir nudažytas sintetiniais dažais.

Guminukuose yra apetitą žadinančių priedų, taigi vaikai gali suvalgyti jų didžiulius kiekius.

1 vieta – saldūs putojantys gėrimai

Gazuoti gėrimai

Tai – karamelės su putojančiu įdaru arba saldūs putojantys gėrimai. Savaime suprantama, kad tokia produkcija – absoliuti chemija, nesuteikianti organizmui jokios naudos. Be to, jie gali pakenkti burnos gleivinei.

Tad valgyti ar nevalgyti saldumynų? Net ir patys kenksmingiausi saldumynai – dar ne nuodai, kita vertus, ir pačių vertingiausių patartina valgyti su saiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)