Pataria vengti pieno produktų ir arbūzo

Eksperimentuoti su mityba karštuoju metų laiku tikrai pavojinga. Dėl šios priežasties dr. R. Petereit atsiųstame pranešime pataria atsakingai pasirinkti užkandžius ruošiantis atostogoms. Žiemą mūsų organizmui puikiai tiko pieno produktai, bet jei išsiruošėte į dienos ar ilgiau truksiančią iškylą vasarą, derėtų jų vengti, o švieži vaisiai gali sugesti per kelias valandas. Vienas iš pavyzdžių – pjaustytas arbūzas. Tai vienas netinkamiausių užkandžių gamtoje, nes prasidėjus rūgimo procesui galime apsinuodyti.

„Vykstant į kelionę, gamtą, žygį, reikėtų apmąstyti, kiek laiko tai truks. Jei kelias valandas, pakaks užkandžių. Jei ilgiau, svarbu pasiimti tik gerai termiškai apdorotų produktų. Jei planuojate kepti mėsą, ji turi būti gerai išmarinuota ir kepti reikėtų ne žemesnėje nei 180 laipsnių temperatūroje“, – pabrėžia dr. Rūta Petereit.

Gydytoja pažymi, kad užkandžiai kelionėje turi suteikti energijos, sotumo jausmą ir tikti visai šeimai. Tad užkandžių dėžutėje vietos rasti verta džiovintiems vaisiams, riešutams, visagrūdžiams produktams, daržovėms ir keletui šviežių vaisių. Kodėl?

Džiovinti vaisiai ir uogos – naudingas užkandis, nes gali suteikti energijos. Datulės, abrikosai, slyvos, razinos, vyšnios naudingos dėl juose esančių antioksidantų, mineralų, natūralaus cukraus, vitamino E, kuris yra gyvybiškai svarbus saugant ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeltos žalos. Tai ypač aktualu vasarą, kai saulė stipriausia.

Verta nepamiršti ir egzotiškųjų džiovintų uogų. Ožerškio uogose (goji) gausu vitamino A, C, geležies, cinko, vario ir antioksidantų. Šiose uogose esantys baltymai ir skaidulos padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą, todėl tai puikus užkandis keliaujantiesiems. Džiovintos spanguolės taip pat labai geras maistinių medžiagų šaltinis. Jos itin vertinamos dėl sudėtyje esančio didelio vitamino C kiekio – šis svarbus mūsų imunitetui. Žinoma, svarbu atkreipti dėmesį, kad džiovintuose vaisiuose nebūtų pridėtinio cukraus.

Riešutai – puikus pasirinkimas dėl jų įvairovės ir patogumo, net karštą dieną jie išliks gardūs ir maistingi. Migdolai, anakardžiai, bertoletijos, lazdynų, graikiniai riešutai turi daug baltymų, o jie suteiks sotumo jausmą. Riešutuose gausu ir gerųjų riebalų, vitaminų bei mineralų. Pasak R. Petereit, geriausia rinktis nesūdytus, ekologiškus riešutus. Juos vertingiausia valgyti pirmoje dienos pusėje, nes vakare gali apsunkinti virškinimą. Užkandžiaujant patariama suvalgyti ne daugiau nei saujelę riešutų per dieną.

Visagrūdžiai gaminiai – trapučiai, lazdelės, visagrūdės bandelės – naudingi dėl juose esančių skaidulinių medžiagų, kurios suteiks sotumo ir pagerins virškinimą. 100 gramų produkto turėtų būti daugiau nei 5 g skaidulinių medžiagų ir mažiau nei 5 g cukraus. Grūdiniai produktai puikiai tiks sumuštiniams ruošti. R. Petereit pataria išsiruošus į kelionę pasiimti visagrūdžių bandelių, plėšytų salotų lapų, mažų agurkų ir pomidorų. Nepjaustytos daržovės išlaikys savo skonį ir formą ilgiau nei pjaustytos.

Šviežios daržovės. Į kelionę, žygį, ruošiantis ilgiau nei kelias valandas praleisti prie jūros, naudinga pasiimti plautų mažų morkų, agurkų, pomidorų. Šios daržovės tiks ir užkandžiauti, ir prie sumuštinių.

Švieži vaisiai, kaip ir daržovės, turėtų būti nepjaustyti. Geriausiai tiks obuoliai, kriaušės, persikai. Tačiau prieš pradedant jais gardžiuotis, R. Petereit pataria atkreipti dėmesį, ar neprasidėjo rūgimo procesas.

Sėklos – taip pat naudingi užkandžiai, pavyzdžiui, moliūgų ir saulėgrąžų sėklos yra geras sveikų riebalų, skaidulų ir baltymų šaltinis, tad suteiks energijos. Sėklose taip pat yra mangano, magnio, fosforo ir cinko.

Jei pritrūkote užkandžių idėjų, siūlome išbandyti lengvai paruošiamus sausainius.

Sausainiai su sėklomis be miltų ir cukraus


Ingredientai:

  • 1 kiaušinio baltymas
  • 1 šaukštas medaus
  • 1 bananas
  • ½ puodelio saulėgrąžų sėklų
  • ⅓ puodelio moliūgų sėklų
  • ¼ puodelio sezamų sėklų
  • ⅓ puodelio riešutų

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C temperatūros.
  2. Išplakite kiaušinio baltymą.
  3. Sutrinkite bananą, įmaišykite medų, tuomet suberkite sėklas ir riešutus.
  4. Dėkite po šaukštą ant kepimo popieriaus.
  5. Kepkite 15 minučių 160 laipsnių orkaitėje, tada 10 minučių kepkite 120 °C temperatūros orkaitėje.
  6. Leiskite visiškai atvėsti ir skanaukite.

Pastaba. Jei norite traškesnių sausainių, į mišinį patariama nedėti banano.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)