Kardamonas dėl šilto, aštraus ir šiek tiek saldaus skonio naudojamas gaminant maistą visame pasaulyje. Tačiau daugelis iš mūsų šį prieskonį dedame gana retai.

Tačiau jei naujo tyrimo, kurį atliko Teksaso A&M universitetas ir Meksikos nacionalinis sveikatos mokslų ir mitybos institutas, rezultatai yra teisingi, galbūt norėsime į savo racioną pradėti dėti daugiau kardamono. „Newsweek“ rašo:

„Nustatėme, kad šis nedidelis prieskonis gali deginti kalorijas ir palaikyti kūno svorį, kartu didindamas apetitą ir maisto suvartojimą“, – sakė Teksaso A&M universiteto sodininkystės ir maisto mokslo profesorius Luisas Cisnerosas-Cevallosas.

Kardamonas

Tyrime, paskelbtame žurnale „International Journal of Molecular Sciences“, mokslininkai 14 savaičių maitino peles maistu, kuriame buvo 0, 3, 6 arba 12 proc. kardamono sėklų.

Eksperimento metu pelės, gavusios daug kardamono turinčią dietą, priaugo mažiau svorio nei kontrolinė grupė, nors valgė šiek tiek daugiau. Taip atsitiko dėl sumažėjusio kūno riebalų kiekio ir padidėjusios raumenų masės.

Biocheminiu požiūriu kardamono vartojimas padidino riebalų skaidymą ir sumažino riebalų sankaupų dydį, neleisdamas kauptis riebalams audiniuose.

Taip pat nustatyta, kad jis padidino mitochondrijų – energiją gaminančių ląstelės „jėgainių“ – koncentraciją raumenų audiniuose ir kepenyse. Dėl to padidėja bendros ląstelės energijos sąnaudos.

Lieknėjimas

Tyrėjai nustatė, kad šį poveikį lėmė pokyčiai smegenyse, kontroliuojančiose apetitą, energijos sąnaudas ir riebalų kaupimą.

Ankstesni tyrimai parodė, kad kardamonas pasižymi papildomomis priešuždegiminėmis savybėmis, o tai rodo, kad šis prieskonis gali padėti daugeliui mūsų bendros sveikatos aspektų.

„Kardamono ir jo natūraliai randamų junginių pagrindu galima sukurti daugybę potencialių sveikatos produktų. Kardamono sėklos, turinčios šį naują funkcionalumą, gali būti naudojamos įvairiose pramonės šakose, įskaitant sporto pramonę, funkcinius maisto produktus ir maisto papildus, siekiant gaminti sveikesnius produktus“, – sakė Cisneros-Cevallos.