Vieni iš labiausiai valgomų vaisių pasaulyje

Kiekvienas obuolys – tai sudėtinga maistinė formulė, kurioje gausu vitaminų bei mineralų, polifenolių. Be to, obuoliai yra nemažai skaidulų turintis maisto produktas. Maždaug 100 g sveriančiame obuolyje skaidulinių medžiagų yra net 2 g. Dėl savo turtingos būtinųjų maistinių medžiagų sudėties, obuoliai yra palankūs sveikatai ir daugeliu kitų aspektų: vitaminų, mineralinių medžiagų polifenolių gausa prisideda prie lėtinių ligų profilaktikos, senėjimo stabdymo.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, obuolys yra lengvai, visus metus gaunamas vaisius. „Obuolio maistingumas – gausus. Tai puikus energijos šaltinis, nes 100 g obuolio yra 13 g angliavandenių, iš kurių fruktozės ir kitų, naudingų cukrų yra 7-8 g, skaidulinių medžiagų apie 2 g. Obuoliai taip pat yra vitamino C bei kitų antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis“, – teigiamas obuolių naudas vardija gydytoja dietologė.

Nepaisant didelės šių vaisių naudos, dr. E. Gavelienė primena, jog tinkamiausias metas valgyti vaisius yra priešpiečiai. Tiesa, vaisiai gali būti ne tik sveikatai palankus užkandis, bet ir patiekalo dalis, pavyzdžiui, salotose: „Rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200-300 gramų, tad tai galėtų būti 2-3 obuoliai. Tokio kiekio per dieną turėtų visiškai pakakti, kad patenkintume žmogaus organizmo maistinių medžiagų, gaunamų su vaisiais, poreikius.“

Kalbėdama apie labiausiai rekomenduojamą obuolių rūšį, gydytoja sako, kad tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio: „Galime ne tik pasirinkti vis kitą obuolių rūšį ieškant saldesnių,rūgštesnių, sultingesnių ar mažiau sultingų, bet ir kaitalioti jų vartojimo būdą: valgyti žalius, keptus, raugintus ar džiovintus obuolius, gerti jų sultis. Tuo tarpu mažesniems vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų ar varginamiems pilvo pūtimo, obuolius reiktų valgyti be žievelės. Naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama diskomforto pilve.“

Kur laikyti

Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria obuolius laikyti kambario temperatūroje, vėsioje ir tamsioje vietoje: „Tiesa, obuolius galima laikyti ir šaldytuve, vaisių ir daržovių skyriuje, tačiau tam, kad geriau jaustumėte aromatą, juos rekomenduojama išimti likus kelioms minutėms iki valgymo ir palaikyti kambario temperatūroje.“

Nesuvalgytus obuolius galima rauginti, konservuoti ar net užšaldyti: „Rauginti obuoliai išsiskiria didžiuliu vitaminų bei mineralų kiekiu ir yra probiotikų šaltinis, o šaldytuose obuoliuose išlieka daugelis naudingų medžiagų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją