Atlikę žemiau nurodytus veiksmus, daržoves, vaisius ir prieskonius paversite vaikams nepavojingais ir ekologiškais dažais (jokių maistinių dažiklių!).

Pats dažymo procesas yra tapatus tam, prie kurio jau esate įpratę: tiesiog išvirkite kiaušinius, palikite juos atvėsti ir pamerkite į naminius dažus. Vienintelis skirtumas: galite koreguoti pageidaujamą rezultatą, rinkdamiesi mirkymo laiką ir pridedamas medžiagas (pavyzdžiui, pridėję daugiau svogūnų lukštų, išgausite ryškesnę oranžinę spalvą).

Pageidaujate neryškios spalvos kiaušinių? Mirkykite juos ne ilgiau kaip 30 minučių. Norite ryškios spalvos kiaušinių? Palikite juos dažuose per naktį.

Natūraliai dažyti kiaušiniai

Dabar prasideda linksmoji dalis: išsirinkite spalvą (-as) ir pradėkite dažyti! Kai būsite patenkinti savo spalvų kūriniais, įkomponuokite juos tarp kitų velykinių dekoracijų, paverskite juos pagrindiniu stalo akcentu ar panaudokite velykiniams žaidimams.

Kaip pasigaminti natūralius velykinių kiaušinių dažus:

  1. Vidutinio dydžio puode sumaišykite 1 l vandens ir 2 valg. š. baltojo acto.
  2. Vandenį užvirinkite ir sudėkite pasirinktos kiaušinių spalvos ingredientus (jie nurodyti žemiau). Sumažinkite ugnį ir virkite 30 minučių.
  3. Atvėsinkite. Nuovirą perkoškite, kad pasišalintų visi maisto produktų likučiai.
  4. Į perkoštą nuovirą sumerkite virtus kiaušinius ir palikite mirkti bent 30 minučių. Kai kiaušiniai įgaus norimą atspalvį, išgriebkite juos žnyplėmis ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

Natūralių dažų spalvos velykiniams kiaušiniams

Norimą kiaušinių spalvą išgausite į vandens ir acto mišinį įmaišę reikalingus ingredientus ir atlikę tolesnius aukščiau nurodytus veiksmus.

Raudona / tamsiai rožinė spalva. Pridėkite 4 puodelius pjaustytų burokėlių ir vadovaukitės aukščiau pateiktais nurodymais.

Oranžinė spalva. Pridėkite 4 puodelius baltųjų svogūnų lukštų ir vadovaukitės aukščiau pateiktais nurodymais. Jei norite ryškesnės oranžinės spalvos, palikite kiaušinius dažuose per naktį.

Šviesiai oranžinė spalva. Užvirinkite 2 stiklines vandens. Įberkite 4 valgomuosius šaukštus paprikos miltelių, įpilkite baltojo acto ir viską išmaišykite. Supilkite šį mišinį į stiklainį ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Įmerkite kiaušinį ir mirkykite, kol būsite patenkinti gauta spalva. Išgriebkite kiaušinį šaukštu ir nuplaukite vėsiu vandeniu.

Geltona spalva. Suberkite 3 valg. š. ciberžolės ir sekite aukščiau pateiktomis instrukcijomis.

Natūraliai dažyti kiaušiniai

Šviesiai mėlyna. Pridėkite 3 puodelius pjaustytų raudonųjų kopūstų ir sekite aukščiau pateiktomis instrukcijomis. Jei pageidaujate ryškesnės mėlynos spalvos, mirkykite kiaušinius per naktį.

Tamsiai mėlyna spalva. Pridėkite 4 puodelius mėlynių ir sekite aukščiau pateiktomis instrukcijomis.

Ryškiai raudona spalva. Sudėkite šešių raudonųjų svogūnų lukštus. Į puodą supilkite 2 stiklines vandens ir 3 valgomuosius šaukštus baltojo acto. Mišinį užvirinkite ir virkite 15 minučių. Nuovirą atvėsinkite iki kambario temperatūros ir supilkite į stiklainį. Panardinkite kiaušinius ir palikite mirkti, kol jus tenkins gauta spalva. Išgriebkite kiaušinius ir nuplaukite vėsiu vandeniu.

Žalia spalva. Sudėkite špinatų lapus į puodą, užpilkite 2 stiklinėmis šalto vandens, įpilkite 4 valg. š. baltojo acto. Užvirinkite ir sekite aukščiau pateiktomis instrukcijomis.

Rožinė spalva. Į stiklainį įpilkite maždaug stiklinę raudonojo vyno. Įdėkite kiaušinį ir palikite mirkti, kol spalva jus patenkins. Išgriebkite kiaušinį ir nuplaukite vėsiu vandeniu.

Terakotos spalva. Arbatinuke užvirinkite vandenį. Supilkite vandenį į stiklainį ir įmerkite 3 juodosios arbatos maišelius. Palikite juos 30 minučių. Atvėsinkite arbatą iki kambario temperatūros. Įdėkite kiaušinius ir mirkykite, kol būsite patenkinti gauta spalva. Išgriebkite kiaušinius šaukštu ir nuplaukite juos vėsiu vandeniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją