„Man ji asocijuojasi su vaikyste bei džiaugsmu. Tik dabar gaminu sveikesnę versiją. Ji tinka ne tik šventėms, bet ir į pietų dėžutę neštis į darbą.

Tradicinis baltos mišrainės variantas yra labai skirtingas įvairiuose Lietuvos kampeliuose. Vienur ją gamina su „šlapia“, daktariška dešra – tokio ingrediento reikėtų nevalgyti ne tik per šventes. Antras dažno nevengiamas, tačiau prastas priedas – majonezas. Jame naudingų medžiagų artima nuliui, gausu riebalų. Majonezą galime pakeisti – paimkite grietinės arba jogurto, garstyčių bei truputėlį druskos. Viską sumaišome ir turime sau sveikesnę, mažiau kaloringą bei skanią alternatyvą. Žinoma, jei gaminsite majonezą namie iš vertingų produktų, tuomet ir šis padažas tinka“, – teigė V. Kurpienė.

Tiesa, kai kurios šeimininkės baltą mišrainę gamina su virta mėsa, pavyzdžiui, kiauliena. V. Kurpienės ši mintis nesužavėjo.

„Aš siūlyčiau mėsos visai nedėti. Pasidarykite skanią ir sveiką daržovių mišrainę, kad ją galėtumėte valgyti ir kitą dieną pusryčiams. Pasisemsite energijos ir nekankins kaltė, kad persivalgėte. Mano manymu, balta mišrainė apskritai yra sotus patiekalas, o ne garnyras greta kitų mėsos kepinių“,– sakė ji.

Sveikesnė balta mišrainė pagal Vaidą Kurpienę

Atminkite, kad mišrainės sudėtis ir kiekius reguliuoti pagal valgytojų skaičių.

• 2 su lupena virtos bulvės apie 120 g, svarbu jų nepervirti!
• 1 su lupena virta morka apie 100 g, jei smeigiant lūžta – pervirėte. Jos turi išlikti kietesnės už bulves. Dar variantas pirkti šaldytas, pjaustytas kubeliais ir tik nuplikyti karštu vandeniu.
• 100 g šaldytų žaliųjų žirnelių. Žirnelių spalva – ryški ir viliojanti akį. Be to, šaldytuose produktuose išlieka daug maistingųjų medžiagų. Beje, mano vaikai tokius žirnelius valgo užkandžiui ar garnyrui. Kartais ir aš pati.
• 1 raugintas agurkas – gerųjų bakterijų šaltinis
• 2 šaukštų graikinio jogurto, galima ir daugiau
• 2 a. š. grūdėtų garstyčių
• Krapų, šviežių ar šaldytų
• Druskos ir pipirų pagal skonį
• Kas mėgsta aitriau – galima įpjaustyti svogūno ar gardinti šviežiais svogūno laiškais. Tik toks pateikimas skirtas iš karto valgyti. Arba česnako įspausti, tik tada iš toliau į aplinkinius kvėpuoti.
• Sakote, pamiršau kiaušinį? Jis nebūtinas. Kartą mano bičiulė gamindama pamiršo įdėti kiaušinių ir niekas nepastebėjo, net ji pati. Po to karto ir aš nededu, nes ir taip prie švenčių stalo visko primaišome.

Pagaminti gali net ir mažai patyrę virtuvėje. Juk didžiausias darbas – išvirti daržoves. Tuo pačiu metu šaldytus žaliuosius žirnelius apdorojame pagal instrukcijas ir laiką, nurodytą ant pakuotės. Kubeliais supjaustome morkas ir bulves. Liko tik sudėti.
Du pateikimo variantai:

1. Pjaustytas daržoves, kartu su žirneliais, beriame į dubenį. Sumaišome su paruoštu graikinio jogurto ir garstyčių padažu, gardiname druska, pipirais ir šviežiais krapais. Pasaka!

2. Galima pateikti susluoksniuotą stiklinėje ir kiekvienam pateikti po atskirą porciją su jogurto-garstyčių padažu. Jei šventėje bus vaikų – daug didesnė tikimybė, kad jie valgys, nes jie mėgsta matyti ką valgo ir vengia sumaišytų patiekalų. Giminės ir draugai bus maloniai nustebinti.

Beje, mano aprašytas jogurtas su garstyčiomis ir druska – labai panašus skonis į majonezo, tik be majonezo. Pabandykite būtinai!

Sveikesnė balta mišrainė pagal Vaidą Kurpienę
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)