– Bulguro kruopos yra dirbtinės. Gal galėtumėte papasakoti, kaip jos pagamintos?

– Manau, kad dirbtiniausios iš visų „kruopų“ yra kuskusas, tiksliau – smulkučiai makaronai, pagaminti iš kvietinių ir kukurūzų miltų. Bulguro kviečiai yra grūdai, tik skaldyti ir apvirti. Tai greitam paruošimui skirti kviečių grūdai. Todėl, žinoma, jų maistinė vertė yra žemesnė lyginant su neapvirtais pilnagrūdžiais, tačiau tikrai nėra bevertė.

Bulguro kviečiai gali būti įtraukiami į mitybą kartą per savaitę, norint įvairesnio mitybos raciono. Kviečių glitimui alergiški žmonės bulguro kviečių, žinoma, turi atsisakyti. Tokiems žmonėms puiki alternatyva – mūsų avižos, grikiai ir soros.

– Kiek ir kokių maistinių medžiagų yra šiose kruopose?

– Jų maistinė vertė gana subtili. Tai geras angliavandenių šaltinis. 100 g virtų bulguro kviečių yra apie 5 g maistinių skaidulų. Mažai riebalų, tik pėdsakai. Iš mineralų daugiausia rasime mangano, magnio, kalio ir vario, iš vitaminų dominuoja B grupės vitaminai, ypač folio rūgštis. Yra apie 3 g baltymų.

Ryžiai, bulguro kruopos ir grikiai

– Kaip tinkamai paruošti bulguro kruopas?

– Kiek laiko jas reikia virti, priklauso nuo jų susmulkinimo. Smulkesnes kruopas – trumpiau, tik užpilti verdančiu vandeniu ir kelias minutes palaukti, kol išbrinks. Kad ir kokio dydžio bulguro kviečiai, dažniausiai jie nėra verdami ilgiau nei 15 min. Kaip ir minėjau, tai greito paruošimo kviečiai, todėl idealiai tinka maistingoms, gaivioms ir sočioms, bulguro parašą nešančioms libanietiškoms „Tabulė“ (tabbouleh) salotoms.

– Su kuo geriausia šias kruopas derinti, o su kuo – šiukštu negalima?

– Kaip ir kitų kruopų ar grūdų, nerekomenduoju jų valgyti su mėsa ar žuvimi. Puikiai į draugiją tinka šviežios, keptos ar raugintos daržovės.

Dalijamės tradicinių libanietiškų salotų receptu, kurios puikiai tiks tiek jūsų pietums, tiek vakarienei. Jei norite sotesnio varianto, salotas papildomai galite pagardinti mėgstamu sūriu, pavyzdžiui, čia puikiai tiks ožkos sūris.

Libanietiškos salotos „Tabulė“

Libanietiškos salotos „Tabulė“

Reikės:

  • 0,5 stiklinės bulguro kruopų
  • 2–3 pomidorų
  • 1 raudonojo svogūno
  • 1 citrinos
  • ryšulėlio šviežių pertražolių
  • ryšulėlio šviežių mėtų
  • alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos

Gaminimas:

  1. Paruoškite kruopas. Suberkite jas į puodą ir užpylę verdančiu vandeniu ant nedidelės ugnies pavirkite 5–7 minutes. Galite ir nevirti – tuomet užpylę verdančiu vandeniu palikite kruopas išmirkti bent pusvalandžiui. Kruopas atvėsinkite.
  2. Smulkiai supjaustykite pomidorus.
  3. Susmulkinkite petražoles ir mėtas.
  4. Visus ingredientus sudėkite į vieną indą, užpilkite 2–3 šaukštais alyvuogių aliejaus, apšlakstykite tokiu pačiu kiekiu citrinos sulčių, pagal skonį pagardinkite druska ir išmaišykite.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)